Rusijoje pergalė minima ir beprotiškais sumanymais

Rusijoje įprasta, kad gegužės 9-oji – Pergalės diena minima pompastiškais kariniais paradais. Verčiamasi per galvą, kas paminės iškilmingiau, pasveikins drąsiau ir anksčiau. Todėl šiemet absurdo kaip niekada daug.

Kalugoje Pergalės dieną rusai mini dėkodami už Krymą ir grasindami Romai, Jekaterinburge siūlo nuolaidą faršui ir net intymiam kremui, kurio kainą puošia sovietiniu ordinu (nuotr. dešinėje).
Kalugoje Pergalės dieną rusai mini dėkodami už Krymą ir grasindami Romai, Jekaterinburge siūlo nuolaidą faršui ir net intymiam kremui, kurio kainą puošia sovietiniu ordinu (nuotr. dešinėje).
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos ryto“ korespondentas, Maskva)

May 9, 2015, 9:37 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:58 AM

70 metų Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją. Tai jubiliejus, kuris Rusijai, Sovietų Sąjungos teisių perėmėjai, regis, yra toks pat svarbus kaip tėvams – vaiko gimimas arba tikintiems žmonėms – religinės šventės.

Daugeliui rusų tai yra šventė, kai gali didžiuotis praeities pergalėmis. Ypač veteranams, kurių kasmet lieka vis mažiau. Beje, kandesni rusai atvirai rėžia, kad kuo mažiau Rusijoje yra kuo didžiuotis, tuo didesnis burbulas pučiamas dėl tokių švenčių kaip Pergalės diena: daugiau pompastiškų kalbų, daugiau spalvų, daugiau pūtimosi dėl „ant kojų besistojančios“ pasaulio galybės – Rusijos.

Net jei Rusijos ekonomika braška, jos vadovybė ne itin pageidaujama Vakaruose, net jei į karinį paradą Maskvoje nenori vykti nė vienos save gerbiančios Vakarų šalies lyderis, o su Kremliumi siejami aukšti pareigūnai ir verslininkai dėl Vakarų šalių sankcijų negali išvykti iš tėvynės.

Bet nesvarbu. Rusai stengiasi įrodyti pasauliui, kad Pergalės diena ir ją lydinčios iškilmės – viskas, ko reikia patriotams. Tik, kaip žinome, kai norisi geriau, Rusijoje neretai išeina taip, kaip visada.

Vaišės – laidojimo biure

Pergalės dienos minėjimo išvakarėse audringas skandalas įsiplieskė Uralo sostinėje Jekaterinburge.

Iš šalies žvelgiant, nieko ypatinga: grupelę pensininkų, tarp kurių buvo ir Didžiojo Tėvynės karo (taip Rusijoje vadinamas Antrasis pasaulinis karas) veteranų, nedidelė prekybos bendrovė pakvietė į iškilmingą arbatėlę, kurioje laukė sausainiai, saldainiai, sveikinimai ir dovanos.

Tačiau toks šių senolių priėmimas vyko laidojimo agentūros patalpose. Stalas buvo padengtas tarp karstų ir vainikų.

Kiekvienam veteranui dovanų įteikta dirbtinių gėlių puokštelė ir reklaminių agentūros skrajučių rinkinys bei jos teikiamų paslaugų nuolaidų kortelė.

Lyg to būtų negana, gurkšnojant arbatą agentūros šeimininkai užsirašė kiekvieno svečio adresą ir telefoną – matyt, kad galėtų pasiteirauti apie sveikatą. Internautams sužinojus apie tokį pribloškiamą bendrovės elgesį, kilo skandalas.

Vibratoriai su ordinais

Uralo sostinės laidotuvių agentūra nebuvo vienintelė, kuri stengiasi pergalės švente pasinaudoti reklaminiais tikslais.

Šiame mieste sekso parduotuvių tinklas surengė vibratorių, intymių tepalų ir kitokių erotinių žaisliukų bei produkcijos išpardavimą. Jo šūkis: „Viskas – liaudžiai nugalėtojai!“

Su nuolaida parduodamų prekių kainynus papuošė Tėvynės karo II laipsnio ordino atvaizdas.

Viskas esą daroma labai nuoširdžiai ir rimtai.

Štai tepaliukas analinei angai. Aiškiai matyti kaina su nuolaida – vietoj 870 rublių (15 eurų) dabar kainuoja tik 700 rublių (12 eurų). Ir dar su ordinu!

„Tai patriotizmas, indėlis į tautos sveikatos stiprinimą, demografiją. Maža to, tai šeiminių vertybių, šeimos ir santuokos stiprinimas.

Žmonėms svarbias prekes Pergalės dienos proga mes darome labiau prieinamas – tai atitinka patriotines vertybes, rūpinimąsi sveikata ir tautos lytinės kultūros ugdymą“, – suglumęs dėl kilusio triukšmo pareiškė erotinių prekių tinklo direktorius Ilja Ostaninas.

Veteranus skaudino plakatai

Neatsiliko ir menininkai bei valdininkai.

Jau tapo tradicija, kad kiekviename Rusijos mieste prieš gegužės 9-ąją iškabinami veteranus sveikinantys ar pačią pergalę šlovinantys plakatai. Kuo įspūdingesni, spalvingesni ar didesni – tuo geriau.

Bet, kaip ir kasmet, šiemet kartojasi epinio masto klaidos, kurios veteranus turėtų ne pradžiuginti, o nuliūdinti ar tiesiog įžeisti. Mat dar menka klaida, jei plakate didžiulėmis raidėmis sveikinamas Rusijos laivynas, o rodomi JAV karo laivai.

Daug blogiau, kai milžiniškuose sovietų veteranams pagerbti skirtuose plakatuose matyti tie, kurie buvo nugalėti, – vokiečių karys sviedžia granatą, vokiečių lakūnas bombarduoja Sovietų Sąjungą ar panašiai.

Todėl kai kurie kiti Rusijos miestai prieš artėjančią šventę paskelbė svastikos ir kitų nacistinių simbolių medžioklę – dailininkus apipavidalintojus apkaltino fašizmo propaganda.

Juk taip elgtis gali tik priešai, provokatoriai, ar ne?

Žinoma, kai kurias žioplių, o ne kokių nors provokatorių klaidas pavyko ištaisyti. Bet ir vėl persistengta.

Kamčiatkoje ką tik duris atvėrusiame SSRS muziejuje ta proga popieriaus juostelėmis buvo užklijuotos svastikos, vaizduojamos istoriniuose sovietiniuose plakatuose.

Maskvos parduotuvėje „Detskij mir“ mėginta uždrausti pardavinėti žaislinius kareivėlius, kurių kiekvienoje dėžutėje buvo du komplektai: „mūsų“ ir „priešo“ – su nacistine simbolika.

Parduotuvės „Technika molodioži“, kuri prekiauja karo laikų surenkamaisiais šarvuotos technikos modeliais, taip pat kariškių figūrėlėmis, vadovui bandyta iškelti bylą pagal įstatymą „Apie priešinimąsi ekstremistinei veiklai“. Mat aptikta ne tiktai žaislinių vokiečių tankų, bet ir miniatiūrinis vokiečių kariuomenės vado biustas – su svastika ant ordinų.

Kėsinasi užimti Romą?

Užtat šalis apkabinėjama ir apklijuojama juodų ir oranžinių spalvų ordinų lentelėmis ir juostelėmis.

Dėl agresijos Ukrainoje su kolorado vabalais pašaipiai lyginamos juostelės boluoja visur: ant automobilių radijo antenų, senolių švarkų atlapų ir pirmaklasių mergaičių garbanose.

Bet nestinga jų ir ne itin garbingose vietose – net ant šunų antkaklių. O ką manyti apie nukainotą „Pergalės“ faršą, kurio pakuotė išmarginta Šv.Georgijaus juostelių spalvomis?

Viename Maskvos prekybos centrų aptiktas dviejų kubinių metrų talpos konteineris, prigrūstas vietnamietiškų Šv.Georgijaus juostelės spalvų šlepečių. Pardavėjai teisinosi neva tai ne ordinų lentelės, o kinų prekė, reklamuojanti „Louis Vuitton“ kompanijos spalvas.

Bet visus, regis, pranoko Kalugos miestas. Kažkas iš Kalugos miesto gyventojų, apkvaitusių nuo pergalės 70-mečio, užsakė ir iškėlė plakatų, skirtų gegužės 9-ajai paminėti.

Viename jų Rusijos ir Šv.Georgijaus vėliavų fone puikuojasi užrašas: „Šiandien Krymas – rytoj Roma! Su didele švente – gegužės 9-ąja!“

Kodėl Krymo okupacijos faktą šlovinančiame plakate atsirado Italijos sostinė, lieka neaišku. Bet Kalugos srities gubernatorius Anatolijus Artamonovas tokių plakatų, kuriems išleisti prireikė nemenkos sumos pinigų, iškėlimą pavadino provokacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.