Rinkimai Lenkijoje pasės abejonių

Sekmadienį Lenkijoje vyksta prezidento rinkimai. Ir nors ankstesnės prognozės rodė, esą jau viskas aišku, dabar manoma, kad greitos pergalės dabartinis šalies vadovas 62 metų Bronislawas Komorowskis gali nesitikėti.

Bronislawas Komorowskis su žmona Anna.<br>AP nuotr.
Bronislawas Komorowskis su žmona Anna.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

May 10, 2015, 1:37 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 9:07 AM

Nepasitvirtino ir vietos apžvalgininkų tvirtinimai, kad dėl aiškiai spėjamo nugalėtojo rinkimų kampanija bus nuobodžiausia iš visų buvusių.

Priešingai, paskutinėmis savaitėmis ir ypač pastarosiomis dienomis rinkimų kampanija pasidarė tokia nuožmi, kad nustebino net visko mačiusius.

Sociologinės apklausos rodo, kad sekmadienį nė vienam iš 11 kandidatų nepavyks surinkti daugiau kaip 50 procentų balsų ir prireiks antrojo turo, kuriame varžysis du pirmojo turo laimėtojai. B.Komorowskis turėtų laimėti tiek pirmąjį, tiek antrąjį turą, tačiau sparčiai krintantis jo populiarumas vis dėlto didina intrigą ir abejones dėl galutinės pergalės.

Perėjo į kontrpuolimą

Populiarumo reitingui per keletą mėnesių kritus nuo 60 iki 39 proc. B.Komorowskis šią savaitę atsisakė savo rinkimų šūkio „Santarvė vienija“ ir ėmė atakuoti konkurentus.

Santarvės neliko, atsirado priešiškumas. Tai pribloškė apžvalgininkus, nes iki tol šį religingą, apkūnoką penkių vaikų tėvą lenkai siejo su romiu, lėtapėdžiu dėdule, dėl to jam prigijo Girininko pravardė.

Atsisakęs atvykti į valstybinėje televizijoje TVP1 antradienį vykusią kandidatų diskusiją, jos dalyvių kalbas B.Komorowskis pavadino žeminančiomis ir pasišaipė iš konkurentų.

Savo pagrindinį konkurentą, opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovą 43 metų Andrzejų Dudą prezidentas išvadino fundamentalistu.

Dėl to, jog jis viename interviu buvo pritaręs radikalių katalikų siūlymui bausti kalėjimu moteris, pastojusias dirbtinio apvaisinimo būdu.

A.Duda vėliau išsižadėjo žodžių apie kalėjimą, tačiau B.Komorowskis juos priminė net ir gausiose užsakomosiose reklamose televizijoje.

Manoma, kad įvaizdžio specialistai patarė B.Komorowskiui išsižadėti taikytojo vaidmens ir pradėti kritikuoti konkurentus. Mat tautiečiams B.Komorowskis esą per daug ėmė tapatintis su apsnūdusiu ir neveikliu pensininku.

Žlugdė prezidento mitingus

Sociologijos profesorė Magdalena Sroda klaida pavadino tai, kad B.Komorowskis išsižadėjo taikytojo vaidmens, nes jį dėl tos savybės tautiečiai esą gerbė per visus 5 valdymo metus.

Sociologė klaida vadina ir tai, kad B.Komorowskis nusprendė agitacinius mitingus rengti tuose regionuose, kuriuose lyderiauja kiti kandidatai, – esą tai sukėlė nereikalingą susipriešinimą.

Keliose vietose šie mitingai virto atviromis rietenomis, nes kitų konkurentų šalininkai garsiomis skanduotėmis ir kojų trepsėjimu, plojimais užgožė B.Komorowskio kalbas.

Atvirai demonstruota nepagarba prezidentui pribloškė televizijos žinių žiūrovus ir paskatino B.Komorowskio štabą imtis kovingos rinkimų kampanijos.

Dalis apžvalgininkų B.Komorowskio štabą kaltina tuo, kad, siekdami sukompromituoti A.Dudą, paviešino gandus, esą jo senelė buvo žydė, tikėdamiesi, kad jo neberems nacionalistai.

A.Duda buvo kompromituojamas ir kaltinimais, kad puotaudavo su kreditų unijos SKOK, pradanginusios 2 milijardus zlotų, vadais.

Šie kaltinimai nuslopo, kai į žiniasklaidą pateko nuotrauka, kurioje su SKOK vadais per priėmimą buvo nusifotografavęs ir B.Komorowskis.

Lygiaverčio priešininko nėra

Vis dėlto labiausiai stengtasi sukompromituoti B.Komorowskį, kurį kiti kandidatai ar jų šalininkai kaltino parsidavimu Briuseliui, Berlynui, Maskvai.

Dalis B.Komorowskiui keliamų kaltinimų buvo visiškai absurdiški.

Kaip antai tokie: jis yra susijęs su slapta karo žvalgybos veteranų mafija, nori užsieniečiams parduoti Lenkijos upes bei miškus, vykdo masonų ložės nurodymus Ukrainoje sukelti JAV ir Rusijos karą.

Vienintelius bendrus kandidatų debatus, kuriuose nedalyvavo tik B.Komorowskis, dauguma apžvalgininkų pavadino cirku arba keistuolių šou.

Klausydamiesi kalbų, kad Varšuva turi išvyti užsienio bankus, o lenkų firmoms reikia taikyti mažesnius mokesčius, kad šalis privalo išstoti iš ES ir NATO, keliagubai kelti atlyginimus ir mažinti mokesčius, verslo bei politikos žinovai griebėsi už galvos.

Politikos apžvalgininko Jaceko Žakowskio teigimu, šių rinkimų bėda yra ta, kad nė viena partija neiškėlė rimto konkurento B.Komorowskiui.

Patikėjusios sociologų prognozėmis, kad su visuomenėje labai populiariu B.Komorowskiu niekas neturi galimybių laimėti, partijos kandidatais pasiūlė jaunus ir mažai žinomus asmenis.

Per rinkimų kampaniją B.Komorowskio populiarumas ryškiai sumažėjo, tačiau jokio kito kandidato nepadidėjo tiek, kad galėtų laimėti. Į antrąjį turą kartu su B.Komorowskiu pateks A.Duda, bet ne tiek dėl išsikovoto autoriteto, kiek dėl to, kad atstovauja didžiausiai opozicinei partijai, turinčiai daug tvirtų šalininkų.

Anot J.Žakowskio, tai, kad už jokios politinės patirties neturintį nepriklausomą kandidatą, roko muzikantą Pawelą Kukizą ketina balsuoti dešimtadalis rinkėjų, parodo, kad jauni žmonės žvalgosi naujų lyderių. Jų iškilimo vis dėlto esą dar reikės palaukti penkerius metus, nes dabar antrajai kadencijai bus išrinktas B.Komorowskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.