Italų astronautai kava mėgaujasi net kosmose

Be espreso – nė žingsnio. Milijonams italų tai tiesiog šventa taisyklė. Tokia šventa, kad šios stiprios, nedideliais kiekiais geriamos kavos jie nusigabeno netgi į kosmosą.

S.Cristoforetti tapo ne tik pirmąja itale kosmose, bet ir pirmuoju žmogumi istorijoje, kuris orbitoje atsigėrė tikros itališkos espreso kavos.<br>AP nuotr.
S.Cristoforetti tapo ne tik pirmąja itale kosmose, bet ir pirmuoju žmogumi istorijoje, kuris orbitoje atsigėrė tikros itališkos espreso kavos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė („Lietuvos rytas“)

2015-05-11 09:52, atnaujinta 2018-01-04 07:54

Kai prieš mėnesį Italijos premjeras Matteo Renzi vaizdo konferencijoje susisiekė su Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) dirbančia pirmąja italų astronaute 37 metų Samantha Cristoforetti, nesusilaikė nepaklausęs, ar jai netrūksta itališko maisto.

„Negaliu neigti, kad būsiu itin laiminga grįžusi į Italiją vien tik dėl jos delikatesų“, – atsakė beveik šešis mėnesius kosmose išbuvusi ir gegužės viduryje misiją baigsianti astronautė.

„Tačiau turiu pasakyti, kad netrukus į stotį bus atgabenta espreso kavos kapsulių“, – melancholišką nuotaiką jos balse pakeitė džiaugsmo gaida. Tai tipiška italams, kurie net atšiauriausiose pasaulio vietose neištveria be geros stiprios kavos.

Milžiniškas šuolis kavai

Praėjusį sekmadienį S.Cristoforetti tapo ne tik pirmąja itale kosmose, bet ir pirmuoju žmogumi istorijoje, kuris orbitoje atsigėrė tikros itališkos espreso kavos.

„Mažas žingsnis moteriai, milžiniškas šuolis kavai“, – šypsodamasi komentavo S.Cristoforetti. Įvykį nušvietę italų žurnalistai šmaikštavo, kad vienintelis trūkumas yra tas, jog kosmose astronautai negali mėgautis espreso kava tradiciniuose mažyčiuose puodeliuose, kaip įprasta Italijos baruose.

Nesvarumo sąlygomis jie turi pasitenkinti gerdami kavą pro šiaudelį iš puodelį atstojančio hermetiško plastikinio maišelio. Tačiau, nepaisant šio nepatogumo, pagaliau TKS įgula galės kaip pridera priimti svečius iš kitų planetų.

Atsivežė lauktuvių

Praėjusių metų lapkritį iš rusų valdomo Baikonuro kosmodromo Kazachijoje erdvėlaiviu „Sojuz TMA-15M“ į TKS atskridusią S.Cristoforetti ne tik džiaugsmingai išlydėjo pasididžiavimu trykštantys italai, bet ir išskėstomis rankomis pasitiko stoties ekipažas.

Mat Italijos oro pajėgų kapitonė atsigabeno ne tik asmeninių daiktų, bet ir visą krūvą delikatesų: beveik kilogramą ikrų, obuolių, apelsinų, pomidorų, 140 dozių pieno miltelių ir juodosios arbatos be cukraus.

1998 metais orbitoje pradėtoje montuoti ir jau 500 mlrd. JAV dolerių (442,8 mlrd. eurų) kainavusioje TKS dirbantiems astronautams toks valgiaraščio paįvairinimas virto tikra švente.

Tačiau italės bagaže buvo ir tai, ko nė vienos kitos tautos astronautas ar kosmonautas iki šiol turbūt nė nepagalvojo nusigabenti į kosmosą, – espreso kavos aparatas. Ne šiaip tradicinis aparatas, skirtas pasigaminti espreso puodelį, be kurio italai neįsivaizduoja savo gyvenimo, bet unikalus 20 kilogramų sveriantis aparatas „TKSpreso“.

Kartu su Italijos kosmoso agentūra jį sukonstravo garsių Italijos kavos gamintojų kompanija „Lavazza“ ir astronautams maistą ruošianti inžinerijos bendrovė iš Turino „Argotec“.

„Mes jau senokai galvojome į kosmosą nusiųsti espreso aparatą, – sakė „Lavazza“ viceprezidentas Giuseppe Lavazza. – Šiandien mes galime įveikti nesvarumo ribas ir TKS pasimėgauti geru espresu – neginčijamu Italijos simboliu.“

Italijos kosmoso agentūros prezidentas Roberto Battistonas teigė, kad „TKSpreso“ aparatas, kuriuo taip pat galima paruošti ir arbatos ar sultinio, ne tik išplės astronautų racioną.

„Jis padės ištirti skysčių dinamiką esant nesvarumo būklei, turės reikšmingų teigiamų pasekmių Žemei bei techninių privalumų ateities misijoms ir pagerins įgulos psichologinę būklę“, – sakė R.Battistonas.

Sąlygos – nepavydėtinos

Bandymų pagerinti tik kino filmuose romantiškai atrodančių astronautų psichologinę būklę būta ir anksčiau. Maždaug prieš 20 metų į TKS buvo nuskraidinta „Coca-Cola“ gėrimų įranga, tačiau rezultatai nepateisino lūkesčių ir projektas buvo nutrauktas.

Kad astronautų gyvenimas stotyje – anaiptol ne 5 žvaigždučių viešbučio komfortas, parodė ir espreso atsigėrusi S.Cristoforetti.

Ji socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose paskelbė vaizdo įrašą iš TKS vonios kambario. Ant sienos kaba maždaug veido dydžio kvadratinis veidrodėlis ir sulankstomoji kosmetinė „Komfort 1M“. Rusijoje gaminamos kosmetinės pavadinimas – vienintelis ką nors bendra su žodžiu „komfortas“ turintis dalykas kosmonautų vonioje.

Patalpoje, kuri nuo kitos erdvės net neatskirta durimis, nėra nei praustuvo, nei dušo kabinos, nei vonios.

Naudotis vandeniu, kaip įprasta Žemėje, irgi neįmanoma. Tad valantis dantis pastą tenka nuryti, arba, kaip daro italė, išspjauti į rankšluostį, kuris keičiamas kartą per savaitę.

Dušas? „Užpili ant odos truputį vandens, neputojančio muilo ir ranka patrini odą. Tai suteikia švaros pojūtį“, – pasakojo S.Cristoforetti.

Tačiau šitaip nusiprausti dėl vandens ir laiko stygiaus italei pavyksta retai. Paprastai dušą atstoja vandeniu ir skystuoju muilu suvilgytas rankšluostis, kuriuo patrinama oda.

Plaukus ji plauna neputojančiu šampūnu, kurio nereikia perplauti vandeniu, pakanka nušluostyti rankšluosčiu.

Panaudotą rankšluostį ji pakabina greta ventiliacijos angos, kuri ištraukia kiekvieną vandens lašelį. Vanduo orbitoje yra toks vertingas, kad perdirbamas net šlapimas.

Kavos rekordininkai – ne italai

Tarptautinės maisto ir gėrimų observatorijos „Osservatorio Internazionale Food & Beverage“ duomenimis, kava yra antras pagal populiarumą gėrimas pasaulyje – kasdien jos suvartojama 4,4 tūkst. kilogramų, iš viso išgeriama 4 mlrd. puodelių. Daugiau žmonės geria tik vandens.

Puikios kavos paruošimu garsėjantys italai anaiptol nėra didžiausi kavos vartotojai nei pasaulyje, nei Europoje. Daugiausia kavos pasaulyje – net 146 mlrd. puodelių per metus išgeria amerikiečiai, antrąją vietą užima suomiai, o trečiąją – kavos tradicijomis anaiptol negarsėjanti Japonija.

Didžiausi kavos vartotojai Europoje yra skandinavai. Pastaruosius trejus metus kiekvienas suomis išgėrė vidutiniškai 11,5 kg kavos. Apie 10 kg kavos kasmet išgeria kiekvienas norvegas, danas ir olandas.

Nors 90 proc. italų kasdien išgeria bent vieną puodelį espreso kavos, o 81 proc. išgeria ir tris puodelius, skaičiuojama, kad kiekvienas italas per metus suvartoja vos 5,7 kg kavos.

Mažiau nei vokietis, anglas, belgas, šveicaras, net nei estas ar lietuvis! Kažkokiu nesusipratimu atrodančią statistiką analitikai paaiškina paprastai. Italai kavą geria tik rytą ir po valgio. Kitose šalyse kava geriama bet kada ir bet kaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.