NATO sąjungininkams – Baltijos šalių prašymas

Jungtinė Karalystė ir kitos NATO šalys netrukus gaus formalų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – prašymą jų teritorijose dislokuoti tūkstančius karių ir taip atbaidyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nuo galimos invazijos. Tokią informaciją gavo Jungtinės Karalystės dienraštis „The Times“.

Baltijos šalys siekia, kad į jų teritoriją būtų atsiųsti tūkstančiai NATO karių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Baltijos šalys siekia, kad į jų teritoriją būtų atsiųsti tūkstančiai NATO karių.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 3:06 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 11:36 PM

Esą visų trijų Baltijos šalių ginkluotųjų pajėgų vadai parašė bendrą laišką, kuris šią savaitę pasieks JAV generolą Philipą Breedlove'ą. Jis yra NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas.

„The Times“ teigimu, NATO vadovybės prašoma suformuoti naują darinį, panašų į Berlyno brigadą, kuri per Šaltąjį karą buvo dislokuota Vokietijoje.

Dienraštis cituoja Estijos ginkluotųjų pajėgų vadą Riho Terrą, kurio teigimu, pastiprinimas yra būtinas, nes taip būtų parodytas Aljanso ryžtingumas krizės Ukrainoje metu. Po vieną batalioną būtų dislokuota kiekvienoje Baltijos šalyje, taip pat – Lenkijoje.

Berlyno brigadą sudarė kariai iš daugelio NATO šalių – tai buvo garantija, kad pavojaus atveju sureaguotų visas Aljansas.

Šių metų sausį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patvirtino sutarimą steigti šešias vadavietes Rytų Europoje ir iš 5 tūkst. karių suformuoti itin greito reagavimo pajėgas.

Vadavietės veiks Bulgarijoje, Rumunijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje, o itin greito reagavimo pajėgas pirmiausia formuoja Prancūzija, Vokietija, Italija, Ispanija, Lenkija ir Jungtinė Karalystė.

Šios šalies gynybos sekretorius Michaelas Fallonas vasarį teigė, kad Maskva gali pradėti Baltijos šalių destabilizavimo kampaniją. Vilniuje, Rygoje ir Taline baiminamasi, kad Krymo ir Donbaso scenarijai gali būti pakartoti Baltijos šalyse.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.