Visa tiesa, kaip po B.Nemcovo mirties pasaulį išvydo ataskaita

Vieną vasario vakarą Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas susitiko su savo draugu ir kolega Ilja Jašinu norėdamas paprašyti pagalbos rengiant slaptą ataskaitą apie Ukrainoje kovojančius Rusijos karius, rašo „The Guardian“.

Ataskaita, kurios B.Nemcovas taip ir nespėjo pabaigti, buvo paviešinta antradienį.<br>„RIA novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Ataskaita, kurios B.Nemcovas taip ir nespėjo pabaigti, buvo paviešinta antradienį.<br>„RIA novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 10:29 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 10:03 PM

Po dviejų dienų nenuilstantis prezidento Vladimiro Putino kritikas B.Nemcovas buvo nušautas netoli Kremliaus.

Ataskaita, kurios B.Nemcovas taip ir nespėjo pabaigti, buvo paviešinta antradienį. Dėl jos susivienijusiems opozicijos aktyvistams ir žurnalistams nebuvo lengva pabaigti šį velionio darbą.

„Supratau, kad esu įsipareigojęs savo nužudytam bendražygiui pabaigti šį darbą ir paviešinti ataskaitą, kurią jis pradėjo“, – sakė I.Jašinas.

Iš pradžių I.Jašinas ir jo kolegos nežinojo, ar turės pakankamai medžiagos, kad galėtų pabaigti šį dokumentą.

B.Nemcovas jau buvo spėjęs užfiksuoti jos kontūrus. Politikas buvo surinkęs ir dokumentus, įrodančius Rusijos karių buvimą Ukrainoje, ir apklausęs kelių Rytų Ukrainoje žuvusių karių artimuosius.

Tačiau didžioji šio nedidelio archyvo dalis dingo po jo žūties.

Šaltiniai bijojo

Po to, kai B.Nemcovą einantį Maskvos centre esančiu tiltu nušovė nežinomi asmenys, tyrėjai jo butą apvertė aukštyn kojom, konfiskavo kompiuterius, standžiuosius diskus, užrašus ir adresų knygutes.

„Pirmąją savaitę bandėme atkurti visus dokumentus, kuriuos išsinešė pareigūnai. Kai kurie įrodymai buvo palikti jo asistentams ir darbuotojams“, – pasakojo I.Jašinas.

Tarp šių dokumentų buvo ir B.Nemcovo ranka rašyti duomenys – pavyzdžiui, asistentei Olgai Šorinai nužudymo išvakarėse paliktas raštelis.

Tikriausiai siekiant išvengti, kad klausymosi įranga nugirstų balsu tariamus žodžius, jame rašoma: „Kai kurie desantininkai su manimi susisiekė. 17 nužudytų, jiems neatidavė pinigų, o dabar jie bijo kalbėti.“

Kremlius pakartotinai atmetė Kijevo ir kitų Vakarų šalių kaltinimus, kad Rusija siunčia pastiprinimą kariais ir ginklais prorusiškų separatistų pajėgoms Rytų Ukrainoje.

I.Jašinas teigė, kad kartu su pagalbininkais jam pavyko susisiekti su visais B.Nemcovo kontaktiniais asmenimis, tačiau priversti juos kalbėti viešai pasirodė neįveikiamas iššūkis.

„Kaip ir galite pagalvoti, B.Nemcovo mirtis jų nepadrąsino. Kalbėjome su jais ir gavome labai svarbios informacijos, tačiau jie kategoriškai atsisakė kalbėti savo vardu“, – sakė I.Jašinas.

Anot opozicionieriaus, jie bandė savo šaltinius įtikinti, kad jiems saugiau yra šnekėti viešai negu slaptai, tačiau jų tai neįtikino.

Trukdo spausdinti

Didžioji dalis informacijos, kuria remiamasi ataskaitoje, vis dėlto buvo prieinama visuomenei, kaip ir ankstesnės B.Nemcovo ataskaitos tokiais klausimais kaip Sočio žiemos olimpinių žaidynių metu suvešėjusi korupcija.

Prie dokumento rengimo prisidėjo opozicijos aktyvistai ir žymūs žurnalistai, tokie kaip Ilja Barabanovas, „Komersant“ ilgą laiką rašęs iš Rytų Ukrainos, ir opozicinės „Jabloko“ partijos Pskove narys Levas Šlosbergas.

I.Jašinas su kolegomis investavo į pirmąjį 3 tūkst. kopijų leidinio tiražą. Ataskaita taip pat buvo paviešinta ir internete.

Opozicionierius ketina rinkti lėšas, kad būtų galima išspausdinti dar daugiau ataskaitos kopijų, tačiau patirtis rodo, kad ją platinant gali iškilti kliūčių.

„Mes jau dabar susiduriame su problemomis. Spaustuvės nėra nepriklausomos, todėl ataskaitos atspausdinimas mums reikš tikrą specialiąją operaciją. B.Nemcovas jau anksčiau buvo susidūręs su šia problema, todėl manau, kad mums pavyks ją įveikti“, – sakė I.Jašinas.

2010 metais policija sulaikė mašiną su 100 tūkst. B.Nemcovo ataskaitos kopijų. Joje buvo rašoma apie valdžios korupciją per pirmuosius dešimt V.Putino valdymo metų.

Apklausos rodo, kad absoliuti rusų dauguma palaiko V.Putino politiką Ukrainoje.

Vis dėlto I.Jašinas tikisi, kad ataskaita visuomenėje sulauks atgarsio.

„Sprendžiant iš to, kaip mums trukdoma spausdinti net ir nedidelę ataskaitos partiją, šią ataskaitą turėtų lydėti rezonansas. Mes suprantame, kad duriame ten, kur labiausiai skauda“, – pridėjo opozicijos atstovas.

Anot I.Jašino, šio darbo tikslas buvo paneigti melą.

„Jie sako, kad Rusijos karių Ukrainoje nėra. Mes teigiame, kad jie ten. V.Putinui labai skausminga būti pagautam meluojant“, – sakė ataskaitos rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.