ES lyderiai: konfliktas nesutrukdys gilinti Rytų partnerystę

Premjerė Laimduota Straujuma džiaugėsi, kad buvo žengtas papildomas žingsnis ES ir jos partnerių – Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Moldovos, Ukrainos ir Baltarusijos santykių link.

Penktadienį Rygoje baigėsi ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Penktadienį Rygoje baigėsi ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 7:47 AM

Premjerė Laimduota Straujuma džiaugėsi, kad buvo žengtas papildomas žingsnis ES ir jos partnerių – Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Moldovos, Ukrainos ir Baltarusijos santykių link.

Latvijos vyriausybės vadovė išreiškė paramą visų Rytų partnerių teritoriniam vientisumui.

„Tikiu, kad Rygos susitikimas yra nauja galimybė mums visiems sukurti sąlygas geresniam gyvenimui mūsų žmonėms, ir mes  ja pasinaudosime“, – pakiliai sakė L.Straujuma.

Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas teigė, kad pagrindinė susitikimo žinutė yra tvirti įsipareigojimai praėjusių metų kontekste.

„Per pastaruosius metus regione įvyko labai daug pokyčių, tačiau mūsų ryšiai su partneriais padeda jiems būti atsparesniems iššūkiams, savarankiškai spręsti ir vaduotis iš korupcijos“, – tvirtino D.Tuskas.

ES institucijų vadovai taip pat džiaugėsi teigiamais pokyčiais per metus, kai buvo pasirašyti susitarimai su Moldova dėl bevizio režimo. Juo, anot D.Tusko, jau spėjo pasinaudoti daugiau kaip 500 tūkst. žmonių.

Anot Europos Komisijos vadovo Jeano Claude'o Junckerio, po Moldovos geriausiai tam yra pasirengusios Ukraina ir Gruzija, tačiau nuo jų pačių priklausys, kaip sparčiai bus įvykdytos reikiamos reformos.

„Pagrindinis dalykas, kurį norėjome pasakyti, yra tai, kad ES yra ilgalaikis partneris. Rygos susitikimas nėra skirtas drastiškiems sprendimams, tačiau mažiems žingsniams į santykius, grįstus laisva valia, pagarba ir lygybe, – kalbėjo D.Tuskas. – Kursime šiuos santykius taip pat, kaip buvo kuriama ir pati ES – žingsnis po žingsnio.“

Teigiama, kad politikai susitikti su žurnalistais vėlavo derėdamiesi dėl bendrosios deklaracijos teksto, kuriam daugiausia priekaištų turėjo Azerbaidžanas.

D.Tusko teigimu, tokiai situacijai jau buvo rengtasi prieš susitikimą.

„Bendros deklaracijos pasirašymas yra sudėtingas dėl per pastaruosius metus regione susiklosčiusios padėties. Nuo Vilniaus susitikimo padėtis pasikeitė, tačiau mūsų tikslai – ne“, – daugiau kaip valandą vėluojančioje spaudos konferencijoje sakė D.Tuskas.

Politikas pripažino, kad deklaracijos pasirašymas pareikalavo ilgų diskusijų, bet svarbiausia, kad ji jau priimta.

„Azerbaidžano ir Baltarusijos pozicijos pareikalavo prisitaikyti, tačiau Rygos susitikimas tam ir skirtas. Su prezidentu šnekėjomės ne apie deklaracijos tekstą, o apie naujas priemones mūsų skirtumams įveikti“, – kalbėjo Europos Vadovų Tarybos prezidentas.

Anot D.Tusko, pati ryškiausia pokalbio su prezidentu Ilhamu Alijevu mintis buvo ta, kad Azerbaidžanas siekia pačių geriausių santykių su Europa.

ES ir šešių buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikimas ketvirtadienį ir penktadienį vyko Latvijos, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai, sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.