Siaubą JAV sukėlė barzdočiai ant motociklų

Odiniais drabužiais apsitempę barzdoti amerikiečiai ant motociklų ginasi, kad tai jiems – tik pramoga. Tačiau baikeriai JAV užsiima organizuotu nusikalstamumu, o aukos krinta ir Baltijos jūros pašonėje.

AP nuotr.
AP nuotr.
Praėjusią savaitę per visą pasaulį nuskambėjęs „Cossacks“ (kairėje) ir „Bandidos“ grupuočių susišaudymas privertė vėl kalbėti apie tokių motociklininkų gaujų keliamą grėsmę amerikiečiams.<br>AP nuotr.
Praėjusią savaitę per visą pasaulį nuskambėjęs „Cossacks“ (kairėje) ir „Bandidos“ grupuočių susišaudymas privertė vėl kalbėti apie tokių motociklininkų gaujų keliamą grėsmę amerikiečiams.<br>AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

2015-05-26 20:31, atnaujinta 2017-11-26 10:15

„Esame tie žmonės, dėl kurių mus įspėjo tėvai“, – taip skamba senas JAV motociklininkų klubo „Bandidos“ šūkis. Dienraščiai „The Washington Post“ ir „The Guardian“ pažymi: po to, kai „Bandidos“ prieš savaitę dalyvavo susišaudyme Teksase, per kurį žuvo devyni, o sužeista dar 18 žmonių, tėvai turbūt nebebūtų vieninteliai, patariantys trauktis šiems motociklininkams iš kelio.

Susišaudymas įvyko sekmadienio vidurdienį – tokiu metu Veiko pramogų centre pietavo šimtai šeimų. Daugiau nei 200 įvairių motociklininkų klubų atstovų susirinko pramogų centro automobilių stovėjimo aikštelėje.

Penkios baikerių gaujos, tarp kurių didžiausios – „Bandidos“ ir „Cossacks“ – iš pradžių santykius ketino aiškintis kumščiais ir peiliais. O vėliau vyrai išsitraukė ir šaunamuosius ginklus.

Tik per laimingą atsitiktinumą nė vienas aplinkinių restoranų lankytojų nenukentėjo patekęs į kryžminę ugnį.

Policininkai tikino nematę nieko panašaus – kruvinoje stovėjimo aikštelėje po grumtynių buvo surinkta per 300 įvairių ginklų – šautuvų, peilių ir grandinių.

Į pareigūnų rankas pateko net 170 baikerių. Visi devyni baikeriai, žuvę per šį susišaudymą, priklausė arba „Cossacks“, arba „Bandidos“ motociklininkų klubams.

Adrenalino fanatikai

Šis susišaudymas – tik paskutinis skyrius kruvinoje JAV baikerių gaujų istorijoje. Vieni dažniausių jų veikėjų – jau minėti „Bandidos“ ir amžinieji jų priešai „Hells Angels“ – pati didžiausia ir žymiausia baikerių grupė.

„Bandidos“ laikoma antra pagal dydį motociklininkų gauja, ji 13 šalių vienija apie 2,5 tūkst. oficialių narių. Pradėjęs kaip paprastas maištininkų klubas, dabar jis teisėsaugos laikomas tarptautine organizuoto nusikalstamumo grupuote.

Amerikiečių baikerių kelias prasidėjo po Antrojo pasaulinio karo, kai tūkstančiai jaunų nusivylusių ir dažnai traumuotų vyrų grįžo namo į šalį, kurios nebepažino. Veteranams paprastas civilių gyvenimas atrodė nuobodus ir monotoniškas. Savo pašalpas jie investavo į motociklus.

Įpratę prie karinės tvarkos ir brolystės, jie savo adrenalino poreikį patenkino prisijungdami prie motociklininkų klubų.

Penktojo dešimtmečio pabaigoje įkurtas „Hells Angels“ („Pragaro angelai“) klubas save vadino „vieno procento“ gauja – esą, kol likę 99 proc. motociklininkų ramiai važinėja laikydamiesi eismo taisyklių, jie yra už įstatymo ribų.

„Mes esame vienas procentas – mes nepritampame ir mums tai nerūpi. Nekalbėk apie savo sąskaitas ir baudas už stovėjimą – pasiimi savo moterį, savo motociklą ir savo bandžą – ir tu jau kelyje. Per šimtus peštynių likome gyvi tik dėl savo batų ir kumščių stiprumo. Mes – motociklininkų gaujų aukštuomenė“, – tada žurnalistui Hunteriui S.Thompsonui kalbėjo vienas „angelas“.

Priešai ir draugai

Nors „Hells Angels“ buvo pirmieji, jie toli gražu ne vieninteliai.

Visoje šalyje pradėjo rastis šimtai grupuočių nuožmiais pavadinimais – „Outlaws“ („Maištininkai“), „Pagans“ („Pagonys“), „Mongols“ („Mongolai“) ir „Bandidos“ („Banditai“).

„Bandidos“ įkurta beveik dviem dešimtmečiais vėliau negu „Hells Angels“, bet gaujos greitai tapo didžiausiomis priešėmis. Vėliau besikuriančios gaujos užmezgė sudėtingą ryšių tinklą – ieškojo sąjungininkų tarp didžiųjų gaujų ir kovodavo su tais, su kuriais nesutardavo dėl įtakos zonų.

Gaujos siekė burti pačius didžiausius maištininkus, kurie gali įrodyti visuomenei, kad jiems nereikia nieko – tik jų motociklo ir kelio, vedančio link horizonto.

Bet laikui bėgant „maištininko“ sąvoka keitėsi.

Nors ir šiuo metu kai kurie baikeriai tvirtina, kad tėra nuobodūs motociklų fanatikai, jiems nebeįdomūs vien tik plieniniai žirgai.

Gaujų nariai pradėjo reguliariai užsiiminėti nusikalstama veikla – kokaino, marihuanos ir metamfetamino platinimu, prostitucijos tinklais, turto prievartavimu ir žmogžudystėmis.

JAV teisingumo departamentas „Bandidos“ ir kitas Didžiojo ketverto gaujas – „Hells Angels“, „Pagans“ ir „Outlaws“ – laiko grėsme nacionaliniam saugumui.

„Bandidos“ įkūrėjas Donaldas Eugene’as Chambersas aštuntojo dešimtmečio pradžioje buvo suimtas už dviejų narkotikų platintojų nužudymą.

Policijos teigimu, D.E.Chambersas ir kiti „banditai“ pasmerktuosius prieš mirtį privertė išsikasti kapus, o jų kūnus prieš palaidodami dar padegė.

Gaujos įkūrėjas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Granatos Danijoje

Plečiantis baikerių tinklams, jų karai pasiekė ir kitus žemynus. Arčiausiai Lietuvos užviręs Didysis šiaurės baikerių karas dešimtajame dešimtmetyje pareikalavo 12 aukų iš „Hells Angels“ ir „Bandidos“ grupuočių.

Per trejus metus vykusius susirėmimus buvo sužeista 100 baikerių. Kovai naudoti ne tik automatiniai ginklai, bet ir karinė technika – klubai vienas kito būstines arba kalėjimus, kur kalinti gaujų lyderiai, apšaudė prieštankinėmis granatomis.

Baikerių karai šimtus maištininkų gyvybių nusinešė ir Kanadoje, ir Australijoje, ir kitose Europos vietose. Todėl Teksaso miestelyje įvykęs kruvinas susišaudymas neturėtų pakenkti „Bandidos“ įvaizdžiui. Priešingai, jų populiarumas turėtų dar išaugti.

„Baikeriai iš „Bandidos“ vadina save banditais. Jie savo varžovus „Hells Angels“ laiko per minkštais. Jie save vadina nusikaltėliais ir mes turėtume juos tokiais laikyti“, – teigė žurnalistas Julianas Sheras, apie motociklininkų gaujas parašęs ne vieną knygą.

Anot jo, pažiūrėjus į tokių filmų kaip „Laukinis“ („The Wild One“) arba serialo „Anarchijos vaikai“ („Sons of Anarchy“) baikerius, šias gaujas norisi romantizuoti.

„Vis dėlto laikas ir teisėsaugai, ir visuomenei nusiimti rožinius akinius ir šias grupuotes laikyti tuo, kas jos iš tikrųjų yra, – nusikaltėliais“, – pabrėžė J.Sheras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.