Pentagonas ragina imtis naujų priemonių prieš Rusijos agresiją

JAV gynybos sekretorius

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 6, 2015, 9:23 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 2:29 AM

A. Carteris, kalbėdamas po pasitarimo su JAV diplomatais ir kariuomenės pareigūnais Štutgarte, Vokietijoje, teigė, kad Pentagonas sunerimęs dėl toliau besiplėtojančių įvykių po to, kai šią savaitę Rytų Ukrainoje kilo nuožmiausi mūšiai per pastaruosius mėnesius.

Pentagono vadovo įspėjimai pasigirdo NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui apkaltinus Maskvą naujų ir modernių ginklų siuntimu Rusijos remiamiems separatistams Rytų Ukrainoje. Tarp ginklų – artilerija ir priešlėktuvinės gynybos sistemos.

„Aišku tai, kad sankcijos veikia Rusijos ekonomiką, sukeldamos didelių sunkumų paprastiems rusams ir šiemet sukeldamos gilią recesiją“, – A. Carteris sakė reporteriams lėktuve, skrendant atgal į Vašingtoną.

„Neaišku tai, ar tas poveikis jo ekonomikai atbaido V. Putiną nuo kurso, kurį matėme pernai Kryme, Maskvai aneksavus Ukrainos teritoriją“, – tęsė A. Carteris, pridūręs, kad Rusijos vyriausybė nesirūpina ilgalaike savo tautos gerove, o sankcijos nepriverčia Maskvos keisti savo kurso, tad NATO turėtų pergalvoti savo strategiją.

JAV pareigūnai teigė, kad per susitikimą Štutgarte nebuvo priimta jokių sprendimų, tačiau buvo aptariamas JAV ir NATO karinių pratybų stiprinimas. Taip pat buvo kalbama apie investavimą į karinius pajėgumus Europoje, kurie padėtų NATO reaguoti į asimetrinio karo veiksmus, naudotus Ukrainoje.

A. Carteris dar kartą paragino sąjungininkes ir partneres imtis papildomų veiksmų – nuo gynybos išlaidų didinimo iki aktyvesnio dalyvavimo karinėse pratybose ir apmokymuose. Pentagono vadovas taip pat ragino daryti pažangą ties ilgą laiką NATO diskutuotu klausimu – žvalgybos ir informacijos dalijimosi gerinimu.

NATO privalo stebėti ne tik iš Rusijos bet ir iš „Islamo valstybės“ kovotojų sklindančią grėsmę, teigė gynybos sekretorius.

A. Carteris ir kiti JAV pareigūnai Štutgarte taip pat aptarė JAV priešraketinės gynybos stiprinimą ar net sausumos raketų sistemų dislokavimą Europoje, reaguojant į Rusijos tariamą branduolinio ginklo sutarties pažeidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.