Smūgis D. Cameronui – draugo ranka ir kiaulės galva

Kerštas – patiekalas, kurį geriausia patiekti šaltą. Britas multimilijonierius, lordas Michaelas Ashcroftas pasielgė būtent pagal šią seną nerašytą taisyklę. O atkeršijo pačiam Jungtinės Karalystės premjerui.

D.Cameronas laikosi santūriai ir jam kerštaujančio lordo Ashcrofto knygos turinio kol kas nekomentuoja.<br>AP nuotr.
D.Cameronas laikosi santūriai ir jam kerštaujančio lordo Ashcrofto knygos turinio kol kas nekomentuoja.<br>AP nuotr.
Jungtinės Karalystės spaudoje šią savaitę mirgėjo skandalingi pasakojimai apie D.Cameroną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jungtinės Karalystės spaudoje šią savaitę mirgėjo skandalingi pasakojimai apie D.Cameroną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Cameronas laikosi santūriai ir jam kerštaujančio lordo Ashcrofto knygos turinio kol kas nekomentuoja.
D.Cameronas laikosi santūriai ir jam kerštaujančio lordo Ashcrofto knygos turinio kol kas nekomentuoja.
Daugiau nuotraukų (3)

Vytas Rudavičius („Lietuvos rytas“)

Sep 28, 2015, 10:42 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 4:03 AM

Ilgus metus kaupęs pagiežą, praėjusią savaitę lordas Ashcroftas ją išliejo su pasitenkinimu.

Net ne kibirą, o visą statinę pamazgų įtakingas turtuolis – buvęs Konservatorių partijos vicepirmininkas – šliūkštelėjo ne ant kokio prašalaičio.

Lordo Ashcrofto auka tapo ne kas kitas, o buvęs bendražygis ir viršininkas, torių partijos lyderis, dabartinis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Paprastas vaikinas Dave’as

Marihuana, kokainas, klasinis pasipūtimas, visiškas politikos neišmanymas ir net keistas seksualinis ritualas su paskerstos kiaulės galva.

Štai tokį nuodingą kokteilį 48-erių D.Cameronui pakišo buvęs jo partijos kolega.

Kartu su žinoma žurnaliste Isabel Oakeshott lordas Ashcroftas parašė daugiau nei 600 puslapių knygą „Vadinkite mane Dave’u“ („Call Me Dave“).

Knygos pavadinimas – užuomina į seniai žinomą turtingoje aristokratų šeimoje augusio D.Camerono norą eilinei publikai prisistatyti kaip paprastam vaikinui. Ne Davidui, o tiesiog Dave’ui.

Abu autoriai tvirtina, kad rinkdami medžiagą šiai neautorizuotai D.Camerono biografijai pakalbino apie šimtą artimų premjero aplinkai žmonių.

Žinoma, pagrindiniu šios biografijos šaltiniu tapo pats lordas Ashcroftas, jau daugiau negu dešimtmetį gerai pažįstantis dabartinį šalies lyderį.

Londono knygynuose knyga „Vadinkite mane Dave’u“ pasirodys spalį, bet nuo pirmadienio ištraukas iš šios D.Camerono biografijos spausdina populiarus dienraštis „Daily Mail“.

„Žolės“ rūkymo maratonai

Jau pačioje įžangoje daugiau nei 8 mln. svarų sterlingų (11 mln. eurų) Konservatorių partijai paaukojęs milijonierius lordas Ashcroftas atvirai prisipažįsta, kodėl puola premjerą: D.Cameronas esą sulaužęs duotą žodį.

Lordas Ashcroftas visą dešimtmetį finansavo opozicijoje dirbusią partiją, buvo jos iždininkas ir vicepirmininkas.

Turtuolis tikėjosi, kad į valdžią atėjęs D.Cameronas jam skirs solidų vyriausybinį postą. Bet 2010-aisiais tapęs premjeru torių lyderis savo pažado netesėjo.

Negana to, 69-erių lordas tvirtina, kad D.Cameronas jam atvirai melavo, išgalvodamas fiktyvų pasiteisinimą.

Būtent todėl buvęs draugas nusprendė įvykdyti viešą politinę vendetą.

Pirmieji dūriai D.Cameronui – jo nuopuolių studijų metais išvardijimas.

Elitiniame Oksfordo universitete būsimasis premjeras 1985–1988 metais ne tik studijavo filosofiją, politiką ir ekonomiką, bet ir smagiai leido laiką.

Pasak knygoje cituojamo D.Camerono jaunystės draugo, dabar neblogai žinomo žurnalisto Jameso Delingpole’o, studentų bendrabutyje būsimasis ministras pirmininkas priklausė neformaliam marihuaną rūkančių bičiulių klubui „Flam Club“.

Per „žolės“ rūkymo maratonus, kuriuose dalyvaudavo ir dabar populiarus rašytojas Jamesas Fergussonas, skambėdavo D.Camerono mėgstamos roko grupės „Supertramp“ muzika.

„Man patiko kanapės. Rūkiau jas su Dave’u ir Jamesu, nes jiems irgi patiko.

Dave’as ir Jamesas ateidavo pas mane į kambarį ir mes trise klausydavomės „Supertramp“ albumų.

Mano kambarys buvo viršutiniame bendrabučio aukšte. Sėdėdavome ant grindų ir rūkydavome „žolę“.

Būčiau vartojęs ir rimtesnių narkotikų, bet buvo sunku jų gauti“, – atviravo J.Delingpole’as.

Dabar pasisako prieš kvaišalus

Dėl marihuanos nekyla jokių abejonių, bet lordas Ashcroftas savo knygoje taip ir nesugebėjo visiškai pagrįsti kur kas rimtesnio kaltinimo, kurio itin baiminosi dabartinio premjero komanda.

Knygoje nėra jokio akivaizdaus įrodymo, kad D.Cameronas vartojo kokainą. Spausdinamos tik kelios užuominos.

„Mes kalbinome vieną asmenį iš jo socialinio rato. Tas žmogus prisimena, kad kokainas buvo atvirai vartojamas per kviestinius pietus Cameronų namuose.

Bet šis asmuo nematė nei D.Camerono, nei jo žmonos vartojant narkotiką.

Vis dėlto faktas, kad po šios poros stogu kiti svečiai jautėsi galintys laisvai vartoti šį narkotiką, leidžia manyti, jog tai visiškai šeimininkų nenustebino“, – rašoma knygoje.

Biografijoje pateikiama ir dar viena iki šiol mažai žinoma detalė: kad D.Cameronas turi artimą giminaitį, priklausomą nuo kokaino. Negana to, šio giminaičio partneris buvo kokaino „mulas“: jis mirė maždaug prieš dešimtmetį Buenos Airių oro uoste Argentinoje, kai jo pilve trūko kokaino maišeliai.

Knygoje rašoma, kad ši mirtis sukrėtė tuomet karjerą dar tik pradėjusį parlamentarą D.Cameroną ir jis iš esmės pakeitė savo požiūrį į kvaišalus.

Ir iš tiesų, kai prieš keletą metų oficialus Vidaus reikalų ministerijos tyrimas rekomendavo sušvelninti galiojančius kovos su narkotikais įstatymus, būtent D.Cameronas asmeniškai užblokavo bet kokį jų liberalizavimą.

„Netikiu, kad reikėtų dekriminalizuoti uždraustus narkotikus. Esu trijų vaikų tėvas ir nenoriu, jog žmonės manytų, kad vartoti kvaišalus priimtina ar saugu“, – pareiškė D.Cameronas.

Priklausė ūžautojų draugijai

Savo naujojoje knygoje lordas Ashcroftas nesusilaikė nepapasakojęs politiniu požiūriu visai nevertingo, bet grynai žmogišku požiūriu premjerui D.Cameronui gana gėdingo, netgi makabriško incidento.

Biografijoje teigiama, kad būsimasis premjeras 1985 metais Oksforde buvo priimtas į turtingų studentų privatų klubą – Pierso Gavestono draugiją, arba tiesiog „Gav“.

Ši jaunųjų ūžautojų draugija, pavadinta biseksualaus Anglijos karaliaus Edvardo II meilužio vardu, neveikė nieko rimto – jie tik be jokio saiko vartojo alkoholį ir ieškojo vis naujų seksualinių nuotykių.

Tačiau knygoje pateikiamas vieno dabartinių konservatorių parlamentarų pasakojimas, kuriame jis teigia, kad yra matęs itin keisto draugijos „Gav“ ritualo nuotrauką.

Joje esą įamžintas D.Cameronas, savo genitalijas įkišęs į nupjautą kiaulės galvą. Toks esą būdavo draugijos naujokų įšventinimas.

„Iš pradžių mes manėme, kad tai tėra pokštas. Tačiau torių parlamentaras mums nupasakojo fotografijos matmenis ir netgi nurodė asmenį, kuris iki šių dienų turi šią nuotrauką“, – teigė lordas Ashcroftas.

Tiesa, ministro pirmininko tarnyba pranešė, kad tokios paskalos „net nevertos vertinimo“.

O BBC apskritai atsisakė ką nors pranešti apie premjero linksmybes su kiaulės galva.

Kiti britai politikai makabriškas užuominas apie D.Camerono genitalijas ir kiaulės galvą nuleido juokais.

„Dabar kaip niekada iki šiol aš džiaugiuosi, kad esu vegetaras.

Jei kalbėtume rimčiau, studijų laikais, iki patekdamas į didžiąją politiką, kiekvienas iš mūsų yra pridaręs ko nors, kuo dabar vargu ar didžiuojasi“, – D.Cameroną užstojo jo politinis oponentas, Liberalų demokratų partijos lyderis Timas Farronas.

Savo ruožtu garsus žurnalistas Toby Youngas, kuris yra ministro pirmininko bendraamžis ir taip pat studijavo Oksforde, iš viso suabejojo kiauliškojo ritualo egzistavimu.

„Gal ir nesu pats geriausias tiriamosios žurnalistikos atstovas, tačiau jei kas nors panašaus Oksforde iš tikrųjų būtų vykę, tikrai apie tai būčiau girdėjęs“, – pabrėžė T.Youngas.

Tyčiodavosi iš plebėjų

Lordo Ashcrofto knygoje taip pat rašoma, kad būsimasis premjeras universitete buvo tikras merginų numylėtinis. Jam pavydėję bendraamžiai teigia, kad studentės prie jo lipte lipo.

„Į jo kambarį gražios merginos eidavo konvejeriu. Gyvenau gretimame kambaryje ir labai jam pavydėjau. Dauguma vaikinų jautė tą pavydą. Regis, jis permiegojo su visomis gražiausiomis universiteto merginomis“, – cituojamas anoniminis buvęs Oksfordo studentas.

Oksforde D.Cameronas priklausė ir liūdnai pagarsėjusiam turtuolių studentų klubui „Bullingdon“. Jo nariai tuomet buvo ir dabartinis finansų ministras George’as Osborne’as bei Londono meras Borisas Johnsonas.

Cituojamas vienas konservatorių parlamentaras, trumpai dalyvavęs šio elitinio klubo veikloje: turtuoliai studentai gerdavo iki žemės graibymo, daužydavo restorano ar baro baldus bei indus ir užgauliodavo aplinkinius vadindami juos „iškruštais plebėjais“.

KGB palaikė neperspektyviu

Galiausiai užsimenama apie aštuoniolikmečio D.Camerono kelionę į Sovietų Sąjungą – Krymą.

1985-ųjų vasarą jaunuolis su savo draugu iš Itono koledžo Anthony Griffithsu gulėjo Jaltos paplūdimyje, kai prie jų priėjo ir puikia anglų kalba pokalbį užmezgė du vyresni rusai.

Nors ir pats D.Cameronas yra ne kartą viešai kalbėjęs apie šį epizodą ir juokavęs, kad jį norėjo užverbuoti KGB, biografijoje istorija patyrinėta išsamiau.

Pasirodė, kad vienas iš D.Cameroną kalbinusių rusų iš tikrųjų buvo KGB agentas Igoris Kuznecovas, vėliau užsitarnavęs KGB pulkininko laipsnį.

2013-aisiais I.Kuznecovas mirė, tačiau prieš ketverius metus jis vienam Rusijos leidinių papasakojo apie bandymus užverbuoti du jaunus britų aristokratus Jaltoje. Jaunuoliams užkalbinti KBG netgi pasitelkė dvi „kregždutes“ – patrauklias savo agentes.

„Pirmiausia restorane sėdėjome tik vyrai. Po penktos vyno taurės prie mūsų prisijungė gražuolė Oksana – ji buvo geriausia Jaltos „kregždutė“.

Gėrėme labai daug. Britams aristokratams ypač patiko juodieji ikrai. Bet didžiakrūtė provokatorė Oksana jų nedomino – vaikinai labiau domėjosi kita mūsų agente, „Intourist“ kelionių gide Valerija.

Oksana supyko ir išėjo. A.Griffithsas tiek prisigėrė, kad turėjome jį nunešti į jo kambarį.

D.Cameronas buvo tvirtesnis, bet jis vis prašinėjo, kad suveiktume jam „žolės“ arba ko nors stipresnio. Pažadėjome, kad kitą dieną tuo pasirūpinsime.

Duomenys apie D.Cameroną buvo nusiųsti į KGB rezidentūrą Londone. Bet ten nuspręsta, kad jis neperspektyvus: „Jaunas, mėgsta narkotikus, geros karjeros nepadarys.“

„Kaip matote, sovietinis rezidentas tuomet smarkiai apsiriko“, – cituojamas buvęs KGB pulkininkas I.Kuznecovas.

Reikalauja naujo paaiškinimo

Be gana senų universitetinių istorijų, lordo Ashcrofto knygoje yra ir keli kaltinimai, kurie dabartiniam konservatorių lyderiui gali padaryti nemenką politinę žalą.

Tai skandalai, kurių pagrindinis veikėjas yra pats multimilijonierius.

Mat 2010-aisiais šis įtakingas verslininkas, turintis Jungtinės Karalystės ir Belizo pilietybę, pateko į mokesčių vengimo skandalą ir suteršė visos Konservatorių partijos mundurą.

Prieš 5 metus žiniasklaida išsiaiškino, kad vienas didžiausių partijos rėmėjų turi „ne rezidento“ mokestinį statusą, leidžiantį jam nemokėti mokesčių nuo pajamų, gaunamų už Jungtinės Karalystės ribų.

Didžioji dalis lordo Ashcrofto verslo yra JAV, o ne Europoje, tad savo tėvynėje jis mokėjo tik mažą dalį mokesčių.

Nors tokia praktika nėra draudžiama, skandalas įsiplieskė 2010-ųjų kovą, prieš pat Parlamento rinkimus, tad galėjo mesti šešėlį torių reputacijai. Juk partija reklamavosi kaip „švarių rankų“ politinė jėga.

Tuomet D.Cameronas viešai kartojo, kad apie lordo Ashcrofto mokesčių statusą jis sužinojo vos kelios dienos iki skandalo paviešinimo. Tačiau savo knygoje turtuolis teigia, kad premjeras melavo.

„Dar 2009 metais mes su D.Cameronu nuodugniai apsvarstėme mano situaciją. Jis puikiai žinojo, koks mano statusas.

Netgi aptarėme, kaip galėtume atidėti informacijos apie mano mokesčius paviešinimą“, – teigė lordas Ashcroftas ir tikino, kad turi rašytinius įrodymus, patvirtinančius konkrečias susitikimų ir pokalbių su D.Cameronu datas.

Po tokių lordo Ashcrofto teiginių šią savaitę Leiboristų partija pareikalavo, kad ministras pirmininkas dar kartą paaiškintų, kada tiksliai sužinojo apie savo artimo bendražygio problemas dėl mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.