Rusijos taikinys – ne „Islamo valstybė“

Rusijos veiksmai Sirijoje rodo, kad oro antskrydžiai Maskvos įsakymu galėtų prasidėti bet kuriuo metu. Tačiau JAV glumina tai, kad Rusijos taikiniais gali tapti visai ne grupuotės „Islamo valstybė“ pozicijos.

„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žvalgybos duomenimis, Latakijoje yra laikomi keturi rusiški naikintuvai SU-34 ir mažiausiai 600 karių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Žvalgybos duomenimis, Latakijoje yra laikomi keturi rusiški naikintuvai SU-34 ir mažiausiai 600 karių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 30, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:53 PM

Šiuos nuogąstavimus dar labiau sustiprino trečiadienį Rusijos Federacijos Tarybos duotas leidimas šalies oro pajėgas panaudoti Sirijoje.

Vos paskelbus apie tai, kad Rusijos pajėgos sureaguos į oficialų Sirijos prezidento Basharo al-Assado prašymą atsiųsti karinę pagalbą, pasigirdo žinių apie Chomse vykstančius oro antskrydžius. 

Nepatvirtintais duomenimis, keliasdešimties civilių gyvybę mieste galėjo nusinešti būtent Rusijos pajėgų vykdomas bombardavimas.

JAV pareigūnai mano, kad po nuolatinio pajėgų stiprinimo ir padažnėjusių žvalgybinių skrydžių dabar jau nėra priežasties, kodėl Rusija negalėtų pradėti oro antskrydžių Sirijoje.

„Jie gali prasidėti bet kuriuo metu. Jie tikrai pasiruošę“, – CNN pareiškė JAV pareigūnas, susipažinęs su paskutiniais žvalgybiniais duomenimis iš regiono.

Anot JAV pareigūno, bepiločiai orlaiviai jau surinko pakankamai informacijos apie galimus taikinius.

Tačiau labiausiai neramina tai, kad visi šie skrydžiai vykdyti ne „Islamo valstybės“ kontroliuojamose teritorijose, bet žemėse, kuriose kaunasi Sirijos prezidento Basharo al-Assado oponentai sukilėliai.

Pirmadienį į Latakijos uoste įrengtą Rusijos karinę bazę atkeliavo dar keturi universalūs kariniai lėktuvai.

Su šiuo paskutiniu papildymu Maskva Sirijoje jau yra dislokavusi 32 karinius lėktuvus, skelbia „The New York Times“.

Žvalgybos duomenimis, Latakijoje yra laikomi keturi rusiški naikintuvai SU-34 ir mažiausiai 600 karių.

Pentagono atstovas Peteris Cookas antradienį pranešė, kad JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris savo pavaldiniams liepė atverti komunikacijos linijas su Rusija tam, kad būtų išvengta konflikto.

Dar neaišku, kada prasidės šios derybos, tačiau jų metu bus siekiama užtikrinti regione esančių JAV vadovaujamos koalicijos oro pajėgų narių saugumą.

Nors tiek Rusija, tiek JAV deklaruoja, kad jų bendras tikslas yra kova su teroristine grupuote „Islamo valstybė“, A.Carteris įgėlė ir Rusijai, kuri pastaruoju metu vis garsiau ragina paremti oficialią Sirijos valdžią.

„Mūsų tikslas turėtų būti kova su „Islamo valstybe“, o ne parama B.al-Assado režimui“, – pabrėžė JAV gynybos sekretorius.

Vašingtonas ne veltui baiminasi, kad Rusija Sirijoje taikosi visai ne į džihadistų pajėgas.

„Šiose karinėse bazėse pastebėjome labai sudėtingus oro gynybos įtvirtinimus ir rafinuotus orlaivius, kurie gali atakuoti kitus lėktuvus iš oro. Nemačiau, kad „Islamo valstybės“ kovotojai skraidytų tokiais lėktuvais, su kuriais kovoti reikėtų raketų sistemų SA15 ar SA22“, – pastebėjo NATO ir JAV pajėgų Europoje vadas Philipas Breedlove'as.

Generolas taip pat pabrėžė, kad stebėdamas Rusijos karinės galios augimą Sirijoje jis bando nuspėti, koks yra jų tikslas.

„Jie tikrai nereikalingi kovai su „Islamo valstybe“. Tai skirta kažkam kitam“, – išvadą padarė P.Breedlove'as.

Tuo pačiu metu JAV pastangos pakeisti situaciją Sirijoje ir vėl yra nesėkmingos.

Pentagonas nustojo siųsti naujus karius iš Sirijos į apmokymo centrus Turkijoje ir Jordanijoje, kur jie buvo apmokomi ir apginkluojami kovai su „Islamo valstybe“.

Daug nesėkmių patyrusioje programoje dabar apmokomi kelios dešimtys sukilėlių, tačiau nauji kariai nebus priimami, kol Baltieji rūmai apsispręs dėl to, kaip reikia keisti prastai veikiančią programą.

Nesėkmingus mokymus savo kalboje Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje išjuokė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

V.Putinas Niujorke kartu su JAV prezidentu Baracku Obama Sirijos klausimą sprendė ir dvišalio susitikimo metu.

„Mes aiškiai suprantame jų tikslus – kova su „Islamo valstybe“ ir parama vyriausybės pajėgoms“, – po susitikimo CNN kalbėjo vienas prezidento administracijos atstovas.

Gynybos pareigūnai jau ir anksčiau patvirtino, kad JAV nuomone Maskva baiminasi, jog B.al-Assadui gali nepavykti išsaugoti valdžios konflikto apimtoje šalyje.

Maskva yra ilgametė Sirijos rėmėja ir dabar bet kokia kaina siekia išlaikyti jį poste, kol JAV pakartotinai reikalauja išspręsti jau penkerius metus vykstantį pilietinį karą.

JAV žvalgybos pareigūnai pastarąjį mėnesį stebi, kaip Rusijos uostuose yra kaupiamos raketų paleidimo sistemos, kurios gali būti laivais gabenamos į Siriją.

Pietinėje Rusijos dalyje taip pat pastebėti keli ilgo nuotolio bombonešiai, kurie, pasak kai kurių pareigūnų, galėtų sustiprinti Sirijos vyriausybės pajėgas.

Sirija ir Rusija taip pat įkūrė ir veiksmų koordinavimo centrą Chamos gubernijoje, bet jo tikslas vis dar yra neaiškus.

Maskva siunčia bepiločius žvalgybinius orlaivius virš Idlibo, Chamos ir Latakijos regionų. Nė vienas jų net nėra arti „Islamo valstybės“ pajėgų, prieš kurias neva į kovą ruošiasi stoti Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.