Maskva nuo žodžių jau šoko prie bombų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vos spėjo sugrįžti iš Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos, kai režimo Sirijoje lyderis Basharas al-Assadas paprašė Kremliaus pagalbos. Atsakymas buvo žaibiškas.

Rusija atsiliepė į Sirijos lyderio B.al-Assado prašymą padėti kautis su „Islamo valstybe“, tačiau vakar bombardavo ne tik jos, bet ir sukilėlių, kuriuos remia Vakarai ir Persijos įlankos šalys, pozicijas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusija atsiliepė į Sirijos lyderio B.al-Assado prašymą padėti kautis su „Islamo valstybe“, tačiau vakar bombardavo ne tik jos, bet ir sukilėlių, kuriuos remia Vakarai ir Persijos įlankos šalys, pozicijas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Twitter“ nuotr.
„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Radauskas („Lietuvos rytas“)

Oct 1, 2015, 7:39 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 2:16 PM

Federacijos Tarybą (FT) – Rusijos parlamento aukštuosius rūmus – analitikai laiko paklusniu Kremliaus žaisliuku, rašo „Lietuvos rytas“.

Bet V.Putinui labai svarbus bent jau oficialus jo veiksmų teisėtumas. Tad vakar sutartinai suteiktas leidimas panaudoti karinę jėgą užsienyje – vadinasi, Sirijoje – šalies vadovui buvo reikalingas.

Kaip ir tai, kad Sirijos prezidentas B.al-Assadas pats kreipėsi į V.Putiną su prašymu suteikti pagalbą.

Tiesa, sausumos pajėgų Rusija į Sirija tikina nesiųsianti – teigiama, kad šioje pilietinio karo apimtoje šalyje bus rengiami antskrydžiai. Apie juos pranešta jau vakar – po oro smūgių Chomso regione žuvo maždaug 50 civilių.

Vis dėlto analitikai tvirtina, kad V.Putino manevrai kol kas yra nukreipti ne prieš grupuotę „Islamo valstybė“ – priešingai, nei tikina Maskva.

B.al-Assadas paprašė pagalbos

Pagal Rusijos konstituciją prezidentas privalo gauti būtent FT leidimą siųsti šalies pajėgas į užsienį, o pastarąjį kartą tokį sutikimą senatoriai V.Putinui davė pernai kovo mėnesį, kai iš Ukrainos buvo atimtas Krymas.

Kaip ir tada, sprendimas buvo priimtas greitai, be jokių diskusijų. O Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas iš karto pabrėžė: „Kalbama apie Rusijos nacionalinio saugumo interesus, o ne kokius nors užsienio politikos tikslus ar ambicijas.“

Bet Kremliui, regis, dar svarbiau padėti prie sienos prispaustam B.al-Assadui. Todėl S.Ivanovas prakalbo ir apie tarptautinę teisę – jis pažymėjo, kad tik Rusija turi teisę naudoti karinę jėgą Sirijoje, nes Damaskas pats paprašė pagalbos.

„Karinis įsikišimas užsienyje įmanomas dviem atvejais – jeigu priimama JT Saugumo Tarybos rezoliucija arba jeigu pagalbos paprašo pati šalis. Šiuo atveju į mūsų šalies lyderius kreipėsi Sirijos Arabų Respublikos prezidentas“, – aiškino S.Ivanovas.

Analitikų teigimu, Sirijoje, taip pat Irake džihadistų gretose kaunasi apie 2,5 tūkst. Rusijos piliečių, todėl Maskvos nerimas pagrįstas.

Bet tik iš dalies – mat Vakarų žvalgybininkai jau kuris laikas įtaria, kad Rusijai pažaboti „Islamo valstybę“ tėra antraeilis tikslas. Esą Maskvai svarbiausia bet kokia kaina apginti B.al-Assado režimą.

Sudavė pirmuosius smūgius

Pavyzdžiui, nors rusai vakar atkakliai kalbėjo tik apie antskrydžių kampaniją, į Siriją jie krovininiais orlaiviais ir kariniais laivais jau kelias savaites gabena ne tik naikintuvus, bet ir kitokios paskirties ginkluotę.

Be to, karines pajėgas Rusija telkia vakarinėje Sirijos dalyje, kur režimo pajėgoms vis sunkiau atremti ne „Islamo valstybės“, o nuosaikesnių sukilėlių, kuriuos remia Vakarai, antpuolius, – Latakijoje, Tartuso uoste.

„Šiose karinėse bazėse pastebėjome labai sudėtingų oro gynybos įtvirtinimų ir išmaniųjų orlaivių, kurie gali atakuoti kitus lėktuvus iš oro.

Nemačiau, kad „Islamo valstybės“ kovotojai skraidytų tokiais lėktuvais, su kuriais kovoti reikėtų raketų sistemų SA15 ar SA22, – pažymėjo NATO ir JAV pajėgų Europoje vadas Philipas Breedlove’as. – Jie tikrai nereikalingi kovai su „Islamo valstybe“. Tai skirta kažkam kitam.“

Stebėtojai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos bepiločiai žvalgybiniai orlaiviai siunčiami į misijas virš Idlibo, Chamos ir Latakijos regionų, nors nė viename jų nėra „Islamo valstybės“ kovotojų.

O vakar apie virš Sirijos pastebėtus Rusijos karinius lėktuvus ir surengtus bombardavimus pranešę vietos aktyvistai baisėjosi oro smūgių padaryta žala ir skaičiavo žuvusius civilius.

Nors Rusijos gynybos ministerija vakar skelbė, kad taikomasi į „Islamo valstybės“ objektus, vietos internautai neigė tokią informaciją.

„Rusai prie Chamos ir Chomso taikosi į Laisvosios Sirijos armijos sukilėlius, kuriuos tikrino JAV centrinė žvalgybos tarnyba ir kuriuos amerikiečiai yra aprūpinę prieštankinėmis valdomomis raketomis TOW, – „Twitter“ rašė aktyvistas Abdurahmanas Harkoushas. – „Islamo valstybės“ teritorijoje – tyla.“

Ultimatumas amerikiečiams

Ką tai reiškia? Bent jau Ph.Breedlove’as mano, kad rusai kalbomis apie „Islamo valstybės“ sutriuškinimą tik maskuoja tikrąjį tikslą – suduoti stiprų smūgį Vakarų ir Persijos įlankos šalių remiamiems sukilėliams.

Kautis su pastaraisiais B.al-Assadui jau senokai padeda Irano pajėgos ir Teherano remiami grupuotės „Hezbollah“ kovotojai. Dabar prie šios stovyklos prisijungė Rusija ir Irakas, o koalicijos veiksmai koordinuojami iš Bagdado.

„V.Putino tikslų sąrašo viršūnėje – būtinybė apginti režimą nuo tų, kurie jį spaudžia, ir nuo jėgų, Kremliaus požiūriu, remiančių tuos, kurie jį spaudžia“, – aiškino Ph.Breedlove’as.

Juolab kad Saudo Arabijos, ginkluote remiančios sukilėlius Sirijoje, pareigūnai antradienį ne tik dar kartą pažymėjo, kad B.al-Assadas turi pasitraukti, bet ir pridūrė, kad jis gali būti nuverstas jėga. Suprask – Rijadas sukilėliams atsiųstų dar daugiau galingesnių ginklų.

„B.al-Assadui nėra vietos ateities Sirijoje. Yra du variantai. Pirmasis – politinis procesas, kurio metu dirbtų pereinamoji vyriausybė. O antrasis – karinė operacija, kuri baigtųsi B.al-Assado patraukimu iš valdžios.

Pastarasis variantas būtų ilgesnis ir kruvinesnis, bet pasirinkimas – B.al-Assado rankose“, – pareiškė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al-Jubeiras.

Vakar JAV pareigūnai šalies žiniasklaidai kaip tik atskleidė, kad rusai pareikalavo, jog amerikiečių karo lėktuvai kuo greičiau paliktų Sirijos oro erdvę.

Tiesa, vienas Pentagono atstovas pabrėžė, jog „JAV orlaiviai nenutrauks savo operacijų Sirijoje“. O apžvalgininkai Maskvoje sutiko su amerikiečių vertinimais, kad vakarykščiai Rusijos veiksmai Vašingtono nenustebino.

„V.Putinas Niujorke siūlė B.Obamai skirti Rusijos oro pajėgoms konkretų vaidmenį dabartinėje koalicijoje. Pasiūlymas nebuvo priimtas – tai mums atskleidė pats prezidentas.

Bet jie sutarė dėl bendradarbiavimo kovojant su „Islamo valstybe“, – svarstė radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Visuomenė nenori naujo karo

Savo ruožtu Rusijos opozicija kritiškai įvertino valdžios veiksmus, o ypač tai, kaip vyko balsavimas FT.

„Tai, kad Federacijos Taryba mūsų pajėgų siuntimo į užsienį klausimą svarsto už uždarų durų, atrodo nekonstituciškai, – „Twitter“ paskelbė vienas ryškiausių opozicijos aktyvistų Aleksejus Navalnas. – O gal yra taip, kad tik senatorių anūkai vyks kovoti?“

Aišku, Kremliaus pareigūnai vakar skubėjo patikinti, kad oro pajėgų operacijos Sirijoje turi laiko ribas.

V.Putinas Rusijoje ir toliau populiarus, tačiau šalies ekonomika dėl sankcijų smunka, tad po Krymo aneksijos ir operacijų Rytų Ukrainoje bet kokius karinius veiksmus užsienyje jau reikia pamatuoti. O šalies visuomenė naujo ilgo karo nenori.

Antradienį nepriklausoma apklausa parodė, kad tik 14 proc. rusų pritaria kariniam įsikišimui Sirijoje, o net 69 proc. jam prieštarauja.

Pavyzdžiui, pernai birželį kariniams veiksmams Ukrainoje pritarė 40 proc. apklaustųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.