Rusijos pajėgos Sirijoje: ką sugeba Maskvos karo lėktuvai?

Rusija jau antrą diena Sirijoje vykdo atakas iš oro. Tai – pirmoji Rusijos karinė operacija už buvusios Sovietų Sąjungos ribų nuo pat Šaltojo karo metų. Maskva teigia, kad ketina sudoroti „Islamo valstybę“, nors tai nepavyko maždaug 7 tūkst. antskrydžių Sirijoje ir Irake įvykdžiusiai JAV vadovaujamai koalicijai. Tad kodėl Vladimiras Putinas tikisi, kad jam gali pavykti?

Sirijoje Rusija dislokavo ir sovietų laikus menančius, ir pačius naujausius karo lėktuvus.<br>RIA Novosti nuotr.
Sirijoje Rusija dislokavo ir sovietų laikus menančius, ir pačius naujausius karo lėktuvus.<br>RIA Novosti nuotr.
SU-34 yra bene pažangiausi Rusijos naudojami kariniai lėktuvai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
SU-34 yra bene pažangiausi Rusijos naudojami kariniai lėktuvai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
SU-34 yra bene pažangiausi Rusijos naudojami kariniai lėktuvai.<br>RIA Novosti nuotr.
SU-34 yra bene pažangiausi Rusijos naudojami kariniai lėktuvai.<br>RIA Novosti nuotr.
Sirijoje Rusija dislokavo ir sovietų laikus menančius, ir pačius naujausius karo lėktuvus.<br>AFP nuotr.
Sirijoje Rusija dislokavo ir sovietų laikus menančius, ir pačius naujausius karo lėktuvus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 10:39 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 9:00 AM

Rusija savo atakas iš oro vykdo tik Sirijoje. Sprendžiant pagal pradinius operacijos žingsnius, Rusija ketina padėti Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui bombarduodami ne tik „Islamo valstybės“ džihadistų taikinius ir tai neramina Vakarus, rašo BBC.

Tačiau kokias realias karines galimybes Rusija turi sutelkusi Latakijoje? Kokius ginklus gali panaudoti? Ir ką galiausiai pasiekti?

Senienų ir naujovių mišinys

Ekspedicinės oro pajėgos, kurios buvo nusiųstos į Siriją yra visų Rusijos karinių oro pajėgų atspindys.

Kaip pažymi JAV centro „CNA Corporations“ analitikas Michaelis Kofmanas, Rusija turi 34 kovinius lėktuvus, kurie sutelkti bazėje Latakijoje.

Tarp jų – 12 šturmo lėktuvų SU-25, tiek pat SU-24M2 bombonešių, keturi SU-30SM naikintuvai ir šeši SU-34 modelio naikintuvai-bombonešiai.

„Tai – ir senosios, ir naujosios kartos sovietiniai šturmo lėktuvai bei naujausi, patys moderniausi daugiafunkciniai atakos lėktuvai, kokius Rusija gali pasiūlyti, – aiškino M.Kofmanas.- SU-25 dažnai naudotas padėti sausumos pajėgoms per daugybę Rusijos karų, įskaitant Čečėnijos ir Rusijos – Gruzijos karą.

Šis orlaivis naudingas artimai paramai iš oro, tačiau jis pažeidžiamas ir gan lengvai numušamas – ypač nešiojamųjų priešlėktuvinės gynybos sistemų, kurios plačiai pasklidusios po Sirijos mūšio lauką“.

Kaip teigia ekspertas, SU-24M2 yra klasikinis taktinis bombonešis, modernizuota sovietinė jo versija. Šis orlaivis gali atlikti keletą skirtingų misijų, tačiau tai – senas ir nusidėvėjęs karo lėktuvas.

Daug įdomesni ir pažangesni Rusijos oro pajėgų vienetai yra SU-30SM ir SU-34 modeliai.

„SU-30SM yra sunkusis daugiafunkcinis naikintuvas, kuriuo galima atlikti atakas oras-oras ir kai kurias tikslias puolimo misijas iš didesnio aukščio“.

„Neseniai atgabenti SU-34 yra daug pažangesni atakos lėktuvai. Jie yra svarbūs SU-24M2 pakaitalai ir gali atlikti platų spektrą bombardavimo operacijų bei apginti save atakose oras-oras. Šie lėktuvai dar niekada nedalyvavo karuose ir Rusija galimai ne tik naudoja juos, bet testuoja“.

Ginkluotės galimybės prastos

Tačiau kaip su ginkluote? Pasak Londono Tarptautinio strateginių studijų instituto tyrėjo Douglaso Barrie, „Rusijos oro pajėgoms trūksta tiksliųjų ginklų ir raketų nukreipimo sistemų, kurias turi Vakarų pajėgos“.

Tai – nėra nauja Rusijos oro pajėgų problema. Ji buvo matoma ir 2008-aisiais vykstant karui Gruzijoje.

„Nuo tada Rusijos oro pajėgos ir karinė industrija atgaivino pastangas sukurti ir įsigyti ginklus bei taikymo sistemas, panašias į tas, kurias turėjo JAV ir pažangios Vakarų valstybės.

Šią problemą Rusija prisišaukė nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo, kai kelis dešimtmečius nebuvo skiriama jokių lėšų pažangių ginklų sistemoms kurti“, – tvirtino D.Barrie.

Nors Rusija dislokavo kelis bepiločius lėktuvus Sirijoje, Maskvos pajėgoms vis dar trūksta bepiločių oro sistemų stebėjimui ir žvalgybai, kurias JAV ir jos sąjungininkai plačiai naudojo Afganistane.

Siriški batai ant žemės

Rusijos oro pajėgos tam tikrais atžvilgiais smarkiai atsilieka nuo pažangiausių Vakarų karinių technologijų. Tad kokia rusų misijos perspektyva Sirijoje?

Čia glūdi bene svarbiausias skirtumas tarp Rusijos ir JAV vadovaujamos koalicijos kampanijų.

Didžiausia JAV ir jos sąjungininkių silpnybė yra sausumos pajėgų nebuvimas. Oro pajėgos kartu su sausumos pajėgomis gali užimti ir laikyti teritoriją, bet tai padaryti tik su oro pajėgomis yra sunku.

Tačiau ne rusams. Sirijos valstybinė armija patyrė daug praradimų ir nebėra tokia stipri, kaip anksčiau. Visgi vertinant dabartinę situaciją, tai – vis dar gyvybingos pajėgos.

Aprūpinta nauja Rusijos ginkluote ir dabar remiama iš oro Rusijos karinių oro pajėgų, prezidento armija gali atlaikyti opozicijos jėgų puolimą.

Rusija neturi tokios prašmatnios žvalgybos, kaip JAV. Tačiau jos spragą gali užpildyti Sirijos prezidento armijos vienetų turima informacija.

Tokia yra Rusijos strategijos esmė. Konsoliduotis su B.al-Assado režimu, sumažinti įtampą, kurią patiria prezidento pajėgos ir užtikrinti, kad B.al-Assadas liktų Rusijos koziriu diplomatiniuose susitarimuose.

Kaip rodo pirmosios Rusijos atakos iš oro, Maskva suduos smūgius bet kuriems Sirijos režimo oponentams – ne tik džihadistams – jei tik reikės.

Rusijos oro pajėgos nėra pakankamai stiprios, kad grąžintų B.al-Assadui prarastų teritorijų kontrolę. Tačiau jos gali išlošti Sirijos prezidentui laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.