Rinkimų spektaklio laukiantis Minskas atleido opozicijos pančius

Sekmadienį Baltarusijoje ir vėl vyks prezidento rinkimai. Tačiau didesnio entuziazmo nerodantis Aliaksandras Lukašenka kol kas laikosi atokiau nuo rinkimų kampanijos ir mieliau užsiima tarptautine politika, rašo „Belarus in Focus“.

A.Lukašenka netgi prisipažino neturintis jokių naujų idėjų, todėl neketina reformuoti dabartinio socialinio ir ekonominio šalies modelio.<br>„RIA novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
A.Lukašenka netgi prisipažino neturintis jokių naujų idėjų, todėl neketina reformuoti dabartinio socialinio ir ekonominio šalies modelio.<br>„RIA novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2015, 8:41 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 6:45 AM

Minsko valdžia ir toliau demonstruoja lengvą laisvėjimą, kuriuo sieks palikti gerą įspūdį tarptautiniams rinkimų stebėtojams.

Todėl atrodo, kad režimo atstovai netaikys jokių represijų, jeigu opozicija ir toliau vykdys dvi tarpusavyje sau prieštaraujančias taktikas, kurios klaidina visuomenę.

Vis daugiau dalyvių prisijungia prie „nepripažinimo koalicijos“, kuriai vadovauja buvęs politinis kalinys Nikolajus Statkevičius.

„Nepripažinimo koalicija“ skatina boikotuoti rinkimus arba priešintis jiems, o iš kitos pusės girdėti pasiūlymai palaikyti vienintelę opozicijos kandidatę rinkimuose Tatsianą Karatkevič.

T.Karatkevič kreipėsi į Centrinę rinkimų komisiją su prašymu paskirti jai eterio laiką, kuriuo televizijoje nepasinaudojo A.Lukašenka.

Tai nebuvo tik šiaip užgaida – prezidentas atsisakė savo teisės antrą kartą pasirodyti nacionalinio kanalo rinkimams skirtoje laidoje ir paskelbė nepanaudotą laiką atiduosiantis kitiems kandidatams.

Nukreipia dėmesį nuo problemų

Kritikuojamas dėl to, kad tiesiogiai beveik nedalyvauja spalio 11 dieną vyksiančių rinkimų kampanijoje, A.Lukašenka paaiškino esąs užsiėmęs tarptautinės politikos arenoje.

Pastaruoju metu A.Lukašenka vis daugiau kalba apie migrantus Europoje ir konfliktą Ukrainoje.

Bandymas rinkėjų dėmesį nukreipti nuo vidaus politikos problemų link tarptautinių klausimų taip pat yra prezidento strategijos dalis.

Ekonomika smunka, o kartu su ja – ir pragyvenimo lygis, tačiau valdžia nepristatė jokių vieningų strategijų, kurios padėtų išbristi iš krizės.

A.Lukašenka netgi prisipažino neturintis jokių naujų idėjų, todėl neketinantis reformuoti dabartinio socialinio ir ekonominio šalies modelio.

„Sekantys mano politiką žino mano nusistatymą: švietimas ir sveikatos apsauga turi būti apmokama iš valstybinio biudžeto. Mes saugosime savo vaikus ir senolius kaip savo akies obuolį. Jeigu pasakiau, taip ir bus, nes tokią politiką vykdau jau dvidešimt metų“, – kalbėjo prezidentas.

Tuo pat metu Baltarusijos valdžios atstovai vis labiau naudojasi saugumo agentūromis ir administraciniais ištekliais tam, kad užsitikrintų reikalingus balsavimo rezultatus.

Tai galėtų paaiškinti, kodėl dabar postą užimantis prezidentas veltui neeikvoja energijos rinkimų, kurių rezultatas ir taip žinomas, kampanijai.

Artimiausią pagalbininkų ratą prieš šiuos rinkimus sudaro valstybės aparato atstovai, o ne ryškios sporto ar meno pasaulio asmenybės kaip praėjusį kartą.

Švelnūs opozicijai Kaip ir laukta, Baltarusijos valdžia bando susilaikyti nuo griežtų veiksmų prieš opoziciją, kuri į nesankcionuotus mitingus sutraukia vis daugiau sekėjų.

Pavyzdžiui, buvęs prezidento rinkimų kandidatas ir politinis kalinys N.Statkevičius neseniai surengė protestą, skirtą 21-osioms A.Lukašenkos valdymo metinėms.

Kiekviename tokiame mitinge pasirodo vis daugiau dalyvių, nes teisėsaugos pareigūnų reakcija į juos vangi.

Jokių suėmimų ar išvaikymų – tik baudos mitingų organizatoriams. Toks situacijos laisvėjimas gali būti grįstas vien valdžios noru sukurti ramų foną prezidento rinkimams, į kuriuos atvyks ir tarptautinių stebėtojų.

„Nepripažinimo koalicija“ siekia išplėsti savo veiklos pobūdį. Buvęs rinkimų kandidatas Vladzimiras Niakliajevas pranešė, kad kitas mitingas prieš Rusijos karinių bazių įrengimą vyks Laisvės aikštėje.

Kiti rinkimų kandidatai turi labai ribotus išteklius, todėl jų rinkimų kampanija didžiajai visuomenės daliai yra beveik nematoma.

Tuo metu valstybinė televizija vis daugiau dėmesio pradėjo skirti kitų kandidatų – net ir T.Karatkevič – kampanijoms.

Valstybinė spauda taip pat leido sau išspausdinti publikacijas, kuriose pasisako neutraliai arba netgi pozityviai atsiliepia apie opozicijos kandidatę. Taip siekiama padidinti visuomenės susidomėjimą rinkimais.

Praėjusią savaitę valdžia išplatino preliminarius rinkėjų aktyvumo duomenis. Nacionalinės mokslų akademijos Sociologijos instituto ir Prezidento administracijos Informacijos ir analizės centro atlikta apklausa rodo, kad 86,2 proc. baltarusių planuoja dalyvauti rinkimuose.

Šis skaičius primena 2010 metų rinkimų aktyvumą.

Neabejojama, kad valdžia ir toliau vengs griežtai susidoroti su opozicija ir mėgins įtikinti Vakarus nutraukti sankcijas prieš Baltarusijos valdžios atstovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.