Pilotė ir rašytoja: ką stiprios moterys kalba apie V. Putiną?

Iš pirmo žvilgsnio tarp Ukrainos pilotės Nadeždos Savčenko ir Baltarusijos rašytojos, šių metų literatūros Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič nėra nieko bendro. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio. Šios moterys niekada nebuvo susitikusios, tačiau jas abi šis tas vienija, rašo „Radio Free Europe“.

N.Savčenko ir S.Aleksijevič.
N.Savčenko ir S.Aleksijevič.
S.Aleksijevič šįmet skirta Nobelio premija.<br>„Reuters“ nuotr.
S.Aleksijevič šįmet skirta Nobelio premija.<br>„Reuters“ nuotr.
V.Putino, jojančio ant arklio, vaizdais siekta parodyti lyderio stiprybę.<br>„Reuters“ nuotr.
V.Putino, jojančio ant arklio, vaizdais siekta parodyti lyderio stiprybę.<br>„Reuters“ nuotr.
N.Savčenko teigia pasigailėjimo neprašysianti.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
N.Savčenko teigia pasigailėjimo neprašysianti.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Abi moterys turi panašų požiūrį į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.<br>AFP nuotr.
Abi moterys turi panašų požiūrį į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 7:41 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 5:26 AM

Pirmiausiai, abi jos žavisi viena kita. Antra, abi turi panašų požiūrį į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo dažnus viešųjų ryšių triukus, rodomus per televiziją.

„Putinui, kuris plika krūtine joja ant arklio, skraido naikintuvais, gesina gaisrus, medžioja taigoje, plaukia laivu ir povandeniniu laivu bei visaip kitai save reklamuoja, aš galiu pasakyti: „Šaunu!“. Kiekvienas vyras turi žinoti, kaip tai daryti, – teigė Rusijoje kalinama pilotė N.Savčenko. – Tačiau visa ironija tokia: esu moteris ir, įsivaizduokite, aš irgi moku daryti visus šiuos dalykus“.

Pasigailėjimo neprašys

N.Savčenko laikoma kalėjime nuo 2014-ųjų liepos ir yra kaltinama dviejų rusų žurnalistų nužudymu Ukrainoje bei nelegaliu atvykimu į Rusiją. Visa tai Ukrainos pilotė griežtai neigia.

N.Savčenko, kurios sulaikymas Ukrainoje ją pavertė tautos heroje, teigia, kad ji buvo per prievartą atvežta į Rusiją.

O jos advokatai teigia turintys informacijos, kuri įrodo, kad pilotė jau buvo suimta, kai įvyko dviejų žurnalistų nužudymas. Moteriai dabar gresia 25-eri metai kalėjimo.

Pilotė teigia, kad būdama sulaikyta ji nė neketina sušvelninti savo retorikos apie V.Putiną.

„Aš neprašysiu šito purvo gabalo pasigailėjimo, – rėžia N.Savčenko. – Jis prieš mane jau pralaimėjo kovą, sprendžiant pagal tai, kad aš esu mergina, o jis vyras. Laikas parodys, kas turi didesnius kiaušus“.

Stebisi V.Putino kova

Ant arklio jojantis V.Putinas neliko pastebėtas ir šių metų literatūros Nobelio premijos laureatės S.Aleksijevič.

Apie tai moteris prabilo po to, kai vasarį pasirašė laišką, kuriame kartu su kitais aktyvistais prašė prezidentą V.Putiną paleisti N.Savčenko iš kalėjimo.

„Kai parašiau šį laišką, prisiminiau tą garsiąją nuotrauką, kuri vaizduoja V.Putiną sėdintį pusnuogį ant arklio, su stipriu torsu, – pasakojo S.Aleksijevič. – Kaip tai suderinama su faktu, kad vyras kaunasi prieš moterį? Tokią stiprią, įdomią moterį?“

Baltarusė S.Aleksijevič taip pat gyrė įkalintą pilotę už jos orumą ir teigė, kad viskas, ką N.Savčenko darė – tik atliko savo pareigą ir, kaip karininkė, gynė savo šalį.

Abi vienija pažiūros

Gerų žodžių Baltarusijos rašytojai negaili ir Ukrainos pilotė. N.Savčenko pripažįsta, kad neskaitė nei vienos S.Aleksijevič knygos, bet kai kurias jau užsisakė į kalėjimą.

Pilotė ypač nori paskaityti pirmą S.Aleksijevič kūrinį „Nemoteriškas karo veidas“.

Ji teigia, kad išgirdusi pavadinimą, iš pradžių nesusidomėjo. Tačiau vėliau suprato, kad Baltarusijos autorė, taip kaip ir ji, yra arši moterų teisių ir vaidmens gynėja.

„Aš supratau, kad mūsų nuomonės labai sutampa. Kad ši knyga nėra šovinistinis traktatas apie moters vietą virtuvėje. kaip tik atvirkščiai“, – sakė N.Savčenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.