Kodėl po lėktuvo katastrofos Vladimiras Putinas toks tylus?

Pirmadienio popietę Rusijos prezidentas pirmą kartą po lėktuvo tragedijos pasirodė viešumoje. Egipte šeštadienį įvykusi katastrofa – baisiausia Rusijos civilinės aviacijos istorijoje. Vis dėl to Vladimiras Putinas išskirtinai tylus ir nelaimės beveik nekomentuoja, rašo „The Moscow Times“.

V.Putinas po lėktuvo tragedijos kalba nedaug.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
V.Putinas po lėktuvo tragedijos kalba nedaug.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
V.Putino reakcija yra ženklas, kad kol kas lieka daug neaiškumų dėl lėktuvo katastrofos priežasčių.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
V.Putino reakcija yra ženklas, kad kol kas lieka daug neaiškumų dėl lėktuvo katastrofos priežasčių.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Dauguma rusų nesmerkia V.Putino pasyvumo po šios tragedijos.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Dauguma rusų nesmerkia V.Putino pasyvumo po šios tragedijos.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Rusai gedi katastrofoje žuvusių 224 žmonių.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Rusai gedi katastrofoje žuvusių 224 žmonių.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 11:18 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 2:11 AM

Šalyje, kur kiekvienas prezidento žingsnis transliuojamas ir komentuojamas nacionalinėje televizijoje, V.Putino tyla verčia rusus suglumti.

„Kur yra Putinas?, – šeštadienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė žurnalistas Aleksejus Naryškinas. – Šiandien aš laukiu jo labiau nei bet kada. Ne kokio Kremliaus spaudos pranešimo, bet prezidento. Tik spragtelėkit pirštais ir visi televizijos kanalai bus jūsų namuose“.

Vis dėlto taip neįvyko. Rusijos žiniasklaidoje šeštadienį buvo kukliai užsiminta, kad prezidentas reiškia užuojautą aukų šeimoms, V.Putino vardu sekmadienį šalyje buvo paskelbtas gedulas.

Net ir per viešą pasirodymą pirmadienį prezidentas buvo nekalbus: lyderis sakė, kad lėktuvo katastrofa Egipte yra „didžiulė tragedija“ ir pridūrė, kad skiria savo mintis aukų šeimoms.

  Atidėliojimo taktika

Pasak analitikų, V.Putino reakcija yra ženklas, kad kol kas lieka daug neaiškumų dėl lėktuvo katastrofos priežasčių.

Politikos analitikas Dmitrijus Oreškinas svarsto, kad Rusijos lyderio tyla gali reikšti, kad lėktuvą ore sudužti privertė kai kas daugiau, nei techninis gedimas.

„V.Putinas kol kas nežino, kokią poziciją užimti“, – aiškino D.Oreškinas.

Kai prieš 15 metų nuskendo povandeninis laivas „Kursk“ V.Putinas nesirodė viešumoje daug dienų, kol nebuvo visiškai žinomas katastrofos mastas.

V.Putinas tada atšaukė savo atostogas Sočyje tik praėjus penkioms dienoms nuo tragedijos pradžios. Visą įtampą turėjo atlaikyti kiti valstybės pareigūnai.

„Kaip įprastai, antrasis ir trečiasis valdžios aukštas nusako, kas nutiko, o lyderis lieka tylus, kad nebūtų vėliau įkliuvęs dėl savo paties žodžių“, – aiškino D.Oreškinas.

  Ne jo darbo dalis?

Dar viena galimybė yra ta, kad V.Putinas nemano, kad į jo pareigas įeina tautos raminimas po nacionalinių tragedijų.

„Tai nėra Vakarų politikas, kuris atsakingas už savo rinkėjus. V.Putinui nerūpi vietos reikalai. Jis nemano, kad į tai turėtų apskritai veltis“, – savo nuomonę išsakė Nacionalinės strategijos analitinio centro atstovas Stanislavas Belkovskis.

Tiesa, „Malaysia Airlines“ orlaivis, kuris praėjusių metų liepą buvo numuštas virš Rytų Ukrainos, V.Putinui buvo visai kitas atvejis. Tai buvo įvykis, kuris galėjo turėti politinių pasekmių.

Tąsyk Kremlius paviešino užuojautą išreiškiančio V.Putino vaizdo įrašą jau tą patį vakarą.

„Tuo pasirodymu jis norėjo pasakyti JAV prezidentui Barackui Obamai: „Aš nenumušiau to lėktuvo“. Tačiau tai dabar visiškai rusiška problema, kuri jo nejaudina“, – aiškino S.Belkovskis.

  Išlaiko tradicijas ir lieka pozityvus?

V.Putino nesirodymas televizijos ekranuose galimai žymi ir sovietmečio paveldą, kai lyderiai turėjo būti tik gerų žinių nešėjai.

„Jis daug kalba apie Sirijos konfliktą, nes mano, kad visa tai gerai pasibaigs. Tačiau susilaiko nuo kalbų apie lėktuvo sudužimą, nes jo baigtis bloga“, – svarstė D.Oreškinas.

88 proc. Rusijos gyventojų sužino naujienas daugiausiai iš televizijos. Prezidento atvaizdas tragedijos fone gali pakenkti lyderio įvaizdžiui.

Analitikai teigia, kad dauguma rusų nesmerkia V.Putino pasyvumo po šios tragedijos. Kai kuriems tai netgi patinka.

„Ekho Moskvy“ atlikta internetinė apklausa rodė, kad 57 proc. žmonių iš 70,9 tūkst. apklaustųjų teigė nesitikintys, kad prezidentas atliks aktyvesnį vaidmenį. O 36 proc. apklaustųjų teigė norintys didesnio prezidento įsitraukimo.

„Aukščiausios valdžios reakcijos nebuvimas veikia paradoksaliai – turi raminantį efektą rusams. Gedulo dienos paskelbimas reiškia, kad įvyko nelaimė, tačiau niekas nekalba nieko daugiau, – teigė politologė Jekaterina Schulmann. – Taigi, gąsdina ne pati katastrofa, bet valdžios reakcija“.

Tačiau net ir tie rusai, kurie tikėjosi sulaukti daugiau iš savo prezidento, nelaikys pykčio ilgai.

„Daugeliui rusų V.Putinas yra vienintelė šviesa gyvenime. Teigiamo prezidento įvaizdžio nepaleidžiantys rusai jam gali atleisti bet ką“,- teigė D.Oreškinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.