Ekspertai apie bombas: tokiomis sprogdinti Maskvos daugiabučiai

Vakar „Islamo valstybės“ džihadistai išplatino nuotrauką sprogmens, kuris neva buvo panaudotas numušant oro linijų „Kogalymavia“ lėktuvą. Kaip praneša Rusijos dienraštis „Kommersant“, ekspertai teigia, kad panašūs sprogstamieji įtaisai su laikmačiu buvo naudojami per daugiabučių sprogdinimus Maskvoje 1999-aisiais. Skiriasi tik naudojamų sprogstamųjų medžiagų galingumas.

Teigiama, kad panašios į džihadistų bombas naudotos sprogdinant daugiabučius Maskvoje.<br>AP ir Reuters nuotr.
Teigiama, kad panašios į džihadistų bombas naudotos sprogdinant daugiabučius Maskvoje.<br>AP ir Reuters nuotr.
Per daugiabučių bombardavimą žuvo 230 žmonių.<br>AP nuotr.
Per daugiabučių bombardavimą žuvo 230 žmonių.<br>AP nuotr.
Tokia bombos nuotrauka vakar pasidalijo džihadistai.<br>Twitter nuotr.
Tokia bombos nuotrauka vakar pasidalijo džihadistai.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-11-19 10:12, atnaujinta 2017-10-03 21:13

Sprogmens nuotrauka buvo paskelbta džihadistų internetinės žiniasklaidos svetainėje. Sprendžiant iš nuotraukos, sprogmenys buvo sudėti į aliumininę gazuoto gėrimo skardinę. Kaip teigiama, šalia skardinės buvo nufotografuotas detonatorius.

Kaip pranešė agentūra „Reuters“, savo svetainėje džihadistai skelbė, kad šį sprogmenį norėjo padėti į vienos iš Vakarų valstybių keleivinį lėktuvą, tačiau Rusijai pradėjus savo veiksmus Sirijoje apsigalvojo.

Ši bomba, kaip įtaria Rusijos tyrėjai, buvo įnešta į orlaivio vidų talkinant oro uosto darbuotojams Šarm aš Šeicho oro uoste.

Kaip dienraščiui „Kommersant“ pasakojo vienas ekspertų, nuotraukoje užfiksuoti visi komponentai, kurių pakanka bombai pagaminti.

Į 0,33 l talpos skardinę galima įdėti 250–300 g sprogstamųjų medžiagų, atsižvelgiant į jų rūšį. Tai esą galėjo būti trotilas, nes jis lengvai prieinamas, įprastai juo pildomos minos ir bombos. Jo pėdsako ant lėktuvo nuolaužų teigia radę tyrėjai.

Sprendžiant iš nuotraukų, sprogmens mechanizme buvo panaudotas standartinis sovietinio modelio elektrodetonatorius, taip pat įprastas kinų gamybos elektros jungiklis, naudojamas buitiniuose prietaisuose.

Jungtukas su izoliacine juosta buvo pritaisytas prie mažos dėžutės. Joje, įtariama, buvo ličio baterijos ir nedidelis laikmatis, kuris suveikia paspaudus jungiklio mygtuką.

Ekspertas teigia, kad visos bombos dalys yra lengvai prieinamos ir įperkamos bet kam. Pavyzdžiui, monetos dydžio laikmačiai parduodami elektroninių prekių parduotuvėse.

Akivaizdu, kad tokia bomba turėjo būti lengvai aptikta metalo detektoriais, tačiau kažkas Šarm aš Šeicho oro uoste talkino teroristams. Tai galėjo būti aptarnaujančio personalo narys arba valytoja.

Iš pažiūros nedidelė bomba  buvo skirta daugiau ardomajam fiuzeliažo darbui. Suveikusi ji galėjo pažeisti lėktuvo korpusą ir orlaivio salone sukelti staigų slėgio pokytį, kuris paskatino lėktuvo sudužimą.

Panašios bombos aliuminio skardinėse, pripildytos sprogmenų, buvo aktyviai naudojamos kovotojų konflikto Šiaurės Kaukazo regione metu. Jos naudotos kaip granatos ir spąstai.

Be to, šios bombos identiškos toms, kurios 1999-ųjų rugsėjo 8-ąją ir 13-ąją buvo panaudotos Maskvoje, bombarduojant daugiabučius Gurijanovo gatvėje ir Kaširos greitkelyje.

Pagal oficialią versiją, daugiabučius bombardavo kovotojai iš Šiaurės Kaukazo. Per išpuolius žuvo 230 žmonių. Mažučių laikmačių tuo metu nebuvo, todėl naudoti rankiniai laikrodžiai ir daug didesnės baterijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.