Lenkija kaista dėl malonės

Varšuvoje užvirė aistros, ar prezidentas Andrzejus Duda pasielgė etiškai suteikdamas malonę partijos bičiuliui, ankstesniam Centrinio antikorupcijos biuro (CAB) vadovui Mariuszui Kaminskiui.

M.Kaminskis – naujasis Specialiųjų tarnybų darbo koordinavimo ministras, o bylinėjimasis jam neleido dirbti su slaptais NATO dokumentais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Kaminskis – naujasis Specialiųjų tarnybų darbo koordinavimo ministras, o bylinėjimasis jam neleido dirbti su slaptais NATO dokumentais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje nuogąstaujama dėl to, kad prezidentas A.Duda yra valdančiosios TTP garbės narys.
Lenkijoje nuogąstaujama dėl to, kad prezidentas A.Duda yra valdančiosios TTP garbės narys.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2015-11-19 14:45, atnaujinta 2017-10-03 19:47

Iki gegužės, kai nugalėjo Lenkijos prezidento rinkimuose, A.Duda buvo Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdybos narys – kaip ir M.Kaminskis.

Pastarąjį politiką šį pavasarį Varšuvos apeliacinis teismas nuteisė trejus metus kalėti ir uždraudė jam 10 metų eiti valstybines pareigas.

M.Kaminskis piktnaudžiavo pareigomis ir naudojosi neteisėtais metodais inicijuodamas vadinamąją „žemės sklypų“ aferą 2007-aisiais.

Teismo nuosprendis nebuvo galiojantis, nes buvęs CAB vadovas apskundė jį Aukščiausiajam teismui.

Bet dabar paaiškėjo, jog M.Kaminskio likimo teismui spręsti nereikės – prezidentas nuosprendį anuliavo pats suteikdamas senam bičiuliui malonę.

Toks A.Dudos sprendimas sukėlė daug aistrų.

Mat dalis konstitucinės teisės žinovų teigia, kad įstatymas leidžia malonę sutekti jau nuteistiems asmenims, o ne kaltinamiesiems, dar laukiantiems galutinio nuosprendžio.

Opozicija įsitikinusi: A.Duda parodė, kad partinė ištikimybė jam svarbesnė nei pagarba konstitucijai.

Tuo metu TTP atstovai giria prezidentą, kuris esą apgynė neteisingai nuteistą principingą kovotoją su mafija.

M.Kaminskis naujojoje vyriausybėje yra paskirtas Specialiųjų tarnybų darbo koordinavimo ministru, o bylinėjimasis teisme jam trukdė gauti leidimą dirbti su slaptais NATO dokumentais.

Kaltinimai – iš abiejų pusių

TTP remiantis tinklalapis wPolityce tvirtina, kad M.Kaminskis buvo tapęs politine Piliečių platformos partijos (PPP) surengto keršto auka. Esą eidamas CAB vadovo pareigas jis rengdavo gudrias provokacijas ir demaskuodavo kyšius imančius PPP bei kitų partijų politikus.

Savo ruožtu PPP palankus dienraštis „Gazeta Wyborcza“ teigia, jog M.Kaminskis tiesiog vykdė TTP vadovo Jaroslawo Kaczynskio nurodymą diskredituoti konkurentų partijas ir naudojosi neleistinais metodais.

2006 metais TTP buvo suformavusi vyriausybę su dviem mažomis populistinėmis partijomis, kurių narius nusprendė pervilioti šantažu ir pažadais.

Tam esą buvo sugalvota „žemės sklypų“ afera, kuria buvo siekiama sukompromituoti partijos „Solidarumas“ vadovus ir pervilioti jų pavaldinius.

Du CAB agentai apsimetė Šveicarijos verslininkais, siekiančiais įsigyti paežerės žemę viešbučiui, ir mėgino papirkti Žemės ūkio ministerijos valdininkus.

Pastarieji už kyšį turėjo žemės dokumentuose žemės ūkio paskirtį pakeisti pramonine, kartu sukompromituoti „Solidarumo“ lyderį Andrzejų Leperį, einantį žemės ūkio ministro pareigas.

Ministro įvelti į skandalą nepavyko, nes apsimetėlius CAB agentus kažkas išdavė ir planas žlugo. Kilus pasipiktinimui „Solidarumas“ pasitraukė iš vyriausybės, o surengtus pirmalaikius Seimo rinkimus TTP pralaimėjo ir naują vyriausybę suformavo PPP.

Kilo klausymosi skandalas

2009 metais Varšuvos rajono teismas nuteisė du buvusius A.Leperio pavaldinius už tai, kad jie paėmė iš CAB agentų kyšį ir pažadėjo pagalbą neteisėtai keičiant žemės paskirtį.

A.Leperio teismas neįvyko, nes buvęs ministras nusižudė. Nebuvo nuteisti ir Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, neva pranešę A.Leperiui apie CAB provokaciją.

Teismas iš pradžių nepakankamais pavadino ir kaltinimus CAB vadovui M.Kaminskiui įgaliojimų viršijimu, tačiau vėliau bylą atnaujino ir pareigūną nuteisė.

Kad „žemės sklypų“ aferą TTP galėjo inicijuoti siekdama pervilioti „Solidarumo“ narius, paliudijo 2006-aisiais Seime kilęs pokalbių klausymosi skandalas. Į žiniasklaidą tada pateko slapta daryti įrašai, įamžinę vieno TTP lyderių pokalbį su „Solidarumo“ nare Renata Beger.

Jai už perėjimą į TTP buvo žadama suteikti pelningas papildomas pareigas ir apmokėti skolas. Galiausiai paaiškėjo, kad iš TTP panašius pasiūlymus gavo ir kiti „Solidarumo“ atstovai Seime.

Visus kaltinimus neigia

TTP ir anksčiau, ir dabar neigia, kad partijos nariai šantažavo ir bandė kitokiais būdais persivilioti kitų partijų seimūnus.

J.Kaczynskio vadovaujama partija atkakliai kalba apie juodinimo propagandą, kurią vykdo pokomunistinis politikos ir verslo elitas, susivienijęs į savotišką mafiją.

Su šia tariama grupuote TTP skelbė kovosianti tiek 2005, tiek 2015 metais.

Todėl į neseniai suformuotos vyriausybės sudėtį vėl pateko politikai, garsėję piktnaudžiavimu kovos su politine mafija įstatymais.

Pavyzdžiui, įgaliojimų viršijimu nekart įtartas Zbigniewas Ziobra ką tik vėl paskirtas eiti teisingumo ministro pareigas.

Z.Ziobrą ir M.Kaminskį opozicija laiko teisinės savivalės, vyravusios TTP valdymo 2005–2007 metais, simboliais.

Faktas, kad abu jie dirbs vyriausybėje, dar labiau padidino vietos ir užsienio žiniasklaidos susidomėjimą naujuoju Lenkijos ministrų kabinetu.

Aišku, vyriausybė įdomi ir dėl to, kad TTP prieš balsavimą Seimo rinkimuose lenkus viliojo pažadais smarkiai pagerinti gyvenimą, aukštino tautiškumą ir katalikybę ir aštriai kritikavo užsienio investuotojų ir bendrą ES politiką.

Be to, TTP šalį valdys savarankiškai, o to per ankstesnius 26 metus Lenkijoje nepasitaikė. Bijoma, kad į vyriausybės piktnaudžiavimus nereaguos prezidentas, TTP garbės narys A.Duda.

O tokių baimių pagrįstumą, pasak politinio tinklalapio naTemat, ir liudija M.Kaminskiui galbūt pažeidžiant konstituciją suteikta malonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.