Skęstantis tamsoje: kokie dar iššūkiai laukia Krymo?

Po to, kai praėjusį savaitgalį buvo susprogdinti elektros perdavimo stulpai, Krymas vis dar skendi tamsoje. Rusija grasino atkeršyti, jei bus vilkinamas elektros energijos tiekimo į pusiasalį atkūrimas. Tuo tarpu Ukrainos žiniasklaidoje skelbiama, kad viena elektros linija buvo sutaisyta.

Dingus elektros tiekimui Krymas nepuolė į paniką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Dingus elektros tiekimui Krymas nepuolė į paniką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Dingus elektros tiekimui Krymas nepuolė į paniką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Dingus elektros tiekimui Krymas nepuolė į paniką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Dingus elektros tiekimui Krymas nepuolė į paniką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Dingus elektros tiekimui Krymas nepuolė į paniką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Krymo gyventojai renkasi įkrauti savo mibiliuosius telefonus.<br>„Twitter“ nuotr.
Krymo gyventojai renkasi įkrauti savo mibiliuosius telefonus.<br>„Twitter“ nuotr.
Krymo gyventojai renkasi įkrauti savo mibiliuosius telefonus.<br>„Twitter“ nuotr.
Krymo gyventojai renkasi įkrauti savo mibiliuosius telefonus.<br>„Twitter“ nuotr.
Krymo gyventojai renkasi įkrauti savo mibiliuosius telefonus.<br>„Twitter“ nuotr.
Krymo gyventojai renkasi įkrauti savo mibiliuosius telefonus.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Nov 25, 2015, 6:43 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:53 PM

„Ukrinform“ rašo, Ukrainos energetikos įmonės „Ukrenergo“ darbininkai jau sutaisė vieną sugadintą elektros perdavimo stulpą Chersono regione.

„Nepaisant sudėtingų darbo sąlygų – smarkaus lietaus, vėjo ir peršlapusios žemės – „Ukrenergo“ Chersono skyriaus remonto komanda atliko darbus, kad sutaisytų 220 kilovatų Kachovkos-Titano liniją“, – paskelbė žiniasklaidos tarnyba.

Grasino duoti atsaką

Antradienį Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas teigė, kad Rusija gali imtis atsakomųjų priemonių, jei bus delsiama atstatyti elektros tiekimą ir kaltino Ukrainą, kad šalis taip delsia sutvarkyti elektros tiekimą „dėl politinių priežasčių“, rašo „Bloomberg“.

Jis pareiškė, kad Rusija gali sustabdyti anglių tiekimą Ukrainai ir pridėjo, kad „egzistuoja skirtingi pasirinkimai“, kaip Rusija galėtų duoti šiai valstybei atkirtį.

Etniniai Krymo totoriai ir kai kuriuos radikalios ukrainiečių grupės anksčiau užkirto kelią „Ukrenergo“ komandoms, kurios atvyko taisyti stulpų ir sunkvežimiams iš Krymo, reikalaudami pusiasaliui ekonominės blokados, kol Rusija paleis politinius kalinius.

Antradienį Ukrainos energijos įmonė savo tinklalapyje teigė, kad pirmojo kabelio taisymo darbai priklauso nuo galutinių pokalbių su protestuotojais, kurie su tuo galiausiai sutiko.

Tuomet Ukrainos energetikos ministras Vladimiras Demičišinas sakė, kad sutvarkyti visus kabelius gali prireikti maždaug 72 valandų.

A.Novakas pareiškė, kad „keista“, jog Ukrainos valdžios institucijos nepajėgia susitvarkyti su keliais „ekstremistais“, kurie trukdo taisyti elektros linijas.

Bijo neigiamų atgarsių

Tokiu išpuoliu pasauliui bandoma priminti apie konfliktą tarp šių dviejų buvusių Sovietų Sąjungos valstybių, o ne skaudžiai įgelti Rusijai. Separatistų karas gerokai kirto Ukrainos ekonomikai ir nusinešė aštuonių tūkstančių žmonių gyvybę.

Nepaisant to, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bando pagerinti pašlijusius santykius su Vakarais, kad sudarytų sąjungą prieš „Islamo valstybę“.

Vis dėlto įmonės „Penta“ ekspertas Vladimiras Fesenka baiminosi, kad šis pusiasalio užtemdymas gali prišaukti įvairiausių papildomų bėdų, rašo „The Kyiv Post“.

Jei toks incidentas ką nors pražudys, pavyzdžiui, koks nors žmogus mirtinai sušals, nes negali pasišildyti, Ukraina būtų labai smerkiama. 

„Toks poelgis ir Krymo totoriai būtų smerkiami“, – sakė jis.

Net ir tuo atveju jei šis incidentas nepareikalaus jokių aukų, Vakarų lyderiai gali neigiamai įvertinti tokias aktyvistų taktikas ir numanomą Kijevo paramą šiems veiksmams. Net kai kurie Ukrainos pareigūnai apibūdino šį incidentą kaip teroristinį išpuolį.

„Neduok Dieve, ir Vakarai taip pagalvos. Tuomet visos mūsų pastangos pripažinti separatistų lyderius Donecke ir Luhanske teroristais nueitų perniek. Jie sakytų: „Kaip galite juos vadinti teroristais, kai teroristai veikia jūsų pačių šalyje?“, – nerimu dalijosi vyras.

Gyventojai neišsigando

Vis dėlto dingusi elektra nesukėlė pusiasalyje nekontroliuojamos panikos protrūkio, o Rusijos valdžios institucijos ir vietiniai gyventojai bandė apgalvotai reaguoti į situaciją, nors parduotuvės yra priverstos naudoti generatorius, kelios ligoninės turėjo apriboti gydymą, o naktimis apšviesti tik stendai su V.Putino veidu.

Po sprogimų Krymas visiškai prarado elektros energiją maždaug šešioms su puse valandos. Vėliau kai kuriuos miestus aprūpinti energija buvo naudojami generatoriai, o Rusijos energetikos ministerija sudarė tvarkaraštį, pagal kurį tam tikri Krymo regionai būdavo aprūpinami elektra po keletą valandų per dieną.

Sevastopolio rajonai, kuriame yra įsikūrusi Rusijos laivyno bazė, elektra būdavo aprūpinami trumpais periodais, kurie truko tris valandas.

Tai reiškė, kad daug ilgiau teko kęsti be jokios elektros energijos. Simferopolyje gyvenantis žurnalistas Zairas Akadirovas socialiniame tinkle „Facebook“ teigė, kad Krymo sostinė net 34 valandas neturėjo elektros energijos.

Atliktoje apklausoje didžioji dalis praeivių tiesiog gūžčiojo pečiais ir sakė: „kaip nors išsiversime. Mes žinome šiuos radikalus. Mes gyvenome su jais 20 metų. Jie taip neišgąsdins Krymo gyventojų“, – sakė viena moteris.

Kiti, rodos, jau beveik atsisakė idėjos, kad Krymas kada nors bus sugrąžintas Ukrainai.

„Mes nesijaudiname. Jau greitai mes visiškai atsisakysime Ukrainos. Taip pat jos vandens ir elektros“, – teigė vienas vyras.

Žinoma, be elektros šiais laikais išgyventi tikrai sunku, nes esame nuolat naudotis įvairiausiais prietaisais, o be mobiliųjų telefonų net kojos neiškeliame iš namų.

Tad kai kuriose Krymo vietose buvo įrengti punktai, kur žmonės gali įkrauti mobiliuosius telefonus. Bet šio malonumo tenka gerokai palaukti, nes ten susidarė didžiulės eilės.

Įkrauti savo telefonus žmones kviečia net ir krokodilų ferma. Jos atstovai teigė, kad turi generatorių, nes šie gyvūnai kitaip neišgyventų, todėl nori pasidalinti šviesa ir su kitais Krymo gyventojais.

Kodėl Ukraina?

Ukrainos elektros sektorių valdo valstybinė įmonė „Ukrenergo“. Šis tinklas susideda iš elektros tiekimo, šildymo ir kitų energetikos objektų, kurie įprastai generuoja, perduoda ir paskirsto elektros energiją bei šildymą.

Tad vargu ar ši įmonė pati nuspręstų sustabdyti paslaugų tiekimą kokiam nors regionui, ypač jei tai prieštarauja Ukrainos įstatymams ar kokioms nors anksčiau „Ukrenergo“ pasirašytoms sutartims.

Ukraina taip pat yra 1991 metais pasirašytos Energetikos chartijos sutarties narė: šis dokumentas nustato energetikos pramonės darbą tarp valstybių sienų.

Šiame dokumente griežtai teigiama, kad „energetikos medžiagų ir produktų tranzitas negali būti nutrauktas ar sumažintas kilus nesutarimams dėl tranzito susitarimų prieš tai, kai bus įvykdytos nuoseklios ginčo sprendimo procedūros.“

Jei Ukraina apribotų elektros energijos tiekimą Krymui, ji taip pat turėtų sumažinti savo branduolinių elektrinių pajėgumą, nes Ukrainos ir Krymo energetikos rinkos yra tarpusavyje susijusios.

Ukraina jau sumažino keturių savo branduolinių elektrinių pajėgumą.

„Tokiu būdu mes pažeidžiame, nors ir neženkliai, energetikos rinką, nes kyla elektros gamybos kaina. Be to, mes turime tiekti energiją Chersono ir Mikolajivo sritims. Deja, mes jau matome įrodymų, kad kai kurios šių sričių dalys gali likti be elektros“, – sakė Energetikos instituto ekspertas Jurijus Karolčiukas.

Kodėl ne Rusija?

Prieš pastarąja krizę Ukraina patenkino visus papildomus Krymo elektros energijos poreikius, todėl Rusija įsikišti neskubėjo. Bet pusiasalis nėra sujungtas su Rusija žeme, tad aprūpinti jį elektros energija apeinant Ukrainą būtų labai sudėtinga užduotis.

A.Novakas žadėjo, kad iki gruodžio pabaigos bus įrengta pirmoji energetinio tilto tarp Rusijos ir Krymo dalis, kuris leis Rusijai patenkinti 70-80 proc. pusiasalio elektros energijos poreikio. Rusija planuoja visas statybas užbaigti 2016 metų gegužę.

„Krymas bus pilnai aprūpintas elektra, kurią pasigamins pats ir kuri bus tiekiama energijos perdavimo iš Rusijos sistema“, – sakė A.Novakas.

Vis dėlto Ukrainos užsienio reikalų ministras Vadimas Ulida teigė, kad Krymui prireiktų mažiausiai dviejų ar trijų metų, kad jis galėtų tapti energetiškai nepriklausomas nuo Ukrainos. Energetinio tilto tarp Rusijos ir Krymo konstrukcija jau greitai bus baigta, tačiau prireiks dar nemažai laiko, kad jis būtų techniškai paruoštas aprūpinti pusiasalį elektra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.