D.Trumpo kalbos jau pradėjo šokiruoti Ameriką

Donaldas Trumpas, populiariausias pretendentas atstovauti Respublikonų partijai JAV prezidento rinkimuose, įsibėgėja. Jis lyg užkietėjęs fašistas pasiūlė nebeįleisti į Ameriką absoliučiai visų musulmonų.

D.Trumpas anksčiau skelbė, kad reikėtų suregistruoti visus JAV musulmonus, bet naujasis pasiūlymas dar įspūdingesnis.<br>AFP nuotr.
D.Trumpas anksčiau skelbė, kad reikėtų suregistruoti visus JAV musulmonus, bet naujasis pasiūlymas dar įspūdingesnis.<br>AFP nuotr.
D.Trumpas anksčiau skelbė, kad reikėtų suregistruoti visus JAV musulmonus, bet naujasis pasiūlymas dar įspūdingesnis.<br>AP nuotr.
D.Trumpas anksčiau skelbė, kad reikėtų suregistruoti visus JAV musulmonus, bet naujasis pasiūlymas dar įspūdingesnis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-09 06:14, atnaujinta 2017-09-30 12:17

Jis prižada, kad šaliai grąžins didybę, jis laido rasistinius pareiškimus, jis grasina masinėmis deportacijomis, svarstė specialiai ženklinti konkrečią visuomenės grupę, o pastarąją dar ir kaltina dėl visų valstybės problemų.

Turbūt nujaučiate, kas jis? Vis dėlto taip apibūdinti galima ne tik pasaulinį karą sukėlusios ir milijonus žydų išžudžiusios nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio, bet ir XXI amžiaus Amerikos milijardieriaus D.Trumpo politiką.

Turtuolis ir anksčiau pratino rinkėjus prie įvairiausių fobijų, tačiau dabar pasiekė naują lygį, regis, žydus tiesiog pakeisdamas į musulmonus.

Po praėjusios savaitės žudynių Kalifornijoje, kurias surengė į islamo ekstremizmą pasukusi musulmonų sutuoktinių pora, jis pasiūlė „visiškai ir visuotinai“ uždrausti musulmonams atvykti į JAV.

Reikia „ką nors“ daryti

Tokią žinią iš pradžių paskelbė kandidato kampanijos komanda. Esą draudimas įleisti musulmonus turėtų galioti, „kol mūsų šalies atstovai galėtų išsiaiškinti, kas dedasi“.

Pirmadienio vakarą pasiūlymą paaiškino ir pats D.Trumpas, per rinkimų kampanijos renginį Pietų Karolinos valstijoje sugriaudėjęs: „Esame triukšminga dauguma. Anksčiau buvome tylioji dauguma, bet žmonėms nusibodo kvaili lyderiai.“

Prieš musulmonus nukreiptam savo pasiūlymui pristatyti turtuolis neatsitiktinai pasirinko Antrojo pasaulinio karo laikų lėktuvnešio „USS Yorktown“ denį.

Virš kalbančio D.Trumpo kabojo bombonešis „B-24 Liberator“.

„Tai, ką šiandien pasakiau, buvo labai svarbu. Tai turbūt buvo politiškai nekorektiška“, – pareiškė D.Trumpas ir tada, pasilenkęs prie mikrofono, tyliai išspjovė tris trumpus žodžius: „Bet. Man. Nesvarbu.“

D.Trumpas tęsė toliau: „Nebevaldome padėties. Neįsivaizduojame, kas atvyksta į šią šalį. Neturime supratimo, ar jie mus mėgsta, ar mūsų nekenčia. Nežinome, ar jie nori mus susprogdinti.

Beje, turiu draugų musulmonų, jie – puikūs žmonės. Bet ir jie žino, kad turime problemų, nes kažkas vyksta, ir mes nebegalime su tuo taikytis, mielieji, nebegalime.“

Remiasi abejotinais šaltiniais

Neapykantos musulmonams antplūdis Amerikoje buvo kilęs ir po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone. Tada puldinėtos mečetės, musulmonai gatvėse.

Bet net tada radikalūs, gėdingą žmonijos istorijos dalį primenantys pasiūlymai pasigirsdavo tik iš absoliutaus paribio atstovų. O D.Trumpas ne tik dalyvaus respublikonų pirminiuose prezidento rinkimuose, bet ir yra populiariausias kandidatas.

Stebėtojai iškart atkreipė dėmesį, kad savo pasiūlymą jis pagrindė neva daug sakančia statistika apie musulmonų jaučiamą neapykantą Amerikai, kurią pasiskolino iš Saugumo politikos centro.

„Centrą sudaro labai gerbiamų žmonių, kuriuos aš pažįstu, grupė. Ir tas centras skelbia, kad ketvirtadalis visų musulmonų mano, jog smurtas prieš amerikiečius yra pateisinamas“, – aiškino D.Trumpas ir pridūrė, kad musulmonai Amerikoje norėtų šariato – islamo teisės.

Visa bėda – tai, kad Saugumo politikos centras iš tiesų yra neokonservatorių Vašingtone įkurtas ir finansuojamas tyrimų centras, kuris, kaip teigia nepriklausomi ekspertai, „šmeižia Amerikos musulmonus ir kursto baimės atmosferą“.

Priekaištai – iš visų pusių

Kritikos tokiai demagogijai, be abejo, daug.

O pasipiktino ne tik priešininkų demokratų stovykla – prie pastarųjų prisidėjo ir daugelis respublikonų.

Kautis prezidento rinkimuose taip pat siekiantis Jebas Bushas trumpai pareiškė, kad „D.Trumpas yra išprotėjęs“ ir kad „jo pasiūlymai nėra rimti“, o Marco Rubio pabrėžė, jog „jo įprotis įžeisti ir šokiruoti nesuvienys amerikiečių“.

Lindsey Grahamas netgi pavadino D.Trumpą pavojingu: „Tokie jo komentarai kelia grėsmę mūsų diplomatams ir kariams Artimuosiuose Rytuose.“

Demokratai, žinoma, buvo dar aršesni. Antai buvęs Merilando valstijos gubernatorius Martinas O’Malley tvirtino neabejojantis, kad D.Trumpas yra „fašistų demagogas“, o pastarojo retoriką pasmerkė ir Baltieji rūmai.

„Jo pasiūlymas kertasi su mūsų, amerikiečių, vertybėmis. Be to, tai kenkia mūsų saugumui. Juk turėtume stengtis, kad „Islamo valstybei“ nebūtų lengva kalbėti apie karą tarp Amerikos ir islamo“, – pareiškė Benas Rhodesas, vienas Baracko Obamos patarėjų nacionalinio saugumo klausimais.

Tiesa, milijardierius demokratams didesnės grėsmės nekelia – šios partijos pasirinktas kandidatas, greičiausiai buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, lengvai įveiktų D.Trumpą, jei jis laimėtų respublikonų nominaciją.

Siautėja ir internautai. D.Trumpą jie lygina ir su A.Hitleriu, ir su fašizmo pradininku Benito Mussolini, planuoja emigraciją į kaimyninę Kanadą ir primena, kiek amerikiečių musulmonų karių žuvo Irake ar Afganistane. (AP, BBC, „The Guardian“, LR)

D.Trumpo gerbėjai nemato problemos

Nors daugelis amerikiečių piktinasi islamofobišku D.Trumpo pasiūlymu, gausaus ir, rodos, nuosekliai netirpstančių turtuolio kandidato gerbėjų nuomonė nepajudinama.

D.Trumpui kalbant Pietų Karolinoje, apie 500 jo šalininkų savo numylėtinio klausėsi užgniaužę kvapą. O vos išgirdę svarbiausius žodžius apie durų į Ameriką užtrenkimą musulmonams, šaukė: „Jie iš Detroito! Tegu jie važiuoja namo!“

Šis kandidatas nuo liepos nuosekliai pirmauja nuomonių apklausose ir, nors stebėtojai tikina, kad jo reitingai nukris, tikrai gali laimėti respublikonų nominaciją. O pirmasis balsavimas pirminiuose rinkimuose Ajovos valstijoje – jau po 54 dienų.

„Man tikrai patinka, kad jis sąžiningas“, – Pietų Karolinoje pareiškė Steve’as Connorsas, 18-metis moksleivis, kitų metų lapkritį balsuosiantis pirmą kartą gyvenime.

„Donaldas supranta mūsų kalbą“, – pridūrė 70-metis karo veteranas Davidas Moreau. Jis nuo pat 1964 metų prezidento rinkimuose balsuoja už demokratų kandidatą, bet 2016-aisiais rinksis respublikoną – D.Trumpą.

66-erių Danas Kingas pritaria pasiūlymui nebeįleisti į JAV musulmonų: „Aš už. Juk vien musulmonai yra teroristai. Jei jie taip nesielgtų, terorizmo nebūtų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.