Rusai dėl savo negandų nekaltina Vladimiro Putino

Rusijos vidurinioji klasė pastaruoju metu sunkiai gyvena, tačiau niekas dėl to nekaltina prezidento Vladimiro Putino, rašo CNN.

Nors ekonomika ir krenta į žemumas, teigiamai V.Putiną vertina 85-90 proc. rusų.<br>AP nuotr.
Nors ekonomika ir krenta į žemumas, teigiamai V.Putiną vertina 85-90 proc. rusų.<br>AP nuotr.
Nors ekonomika ir krenta į žemumas, teigiamai V.Putiną vertina 85-90 proc. rusų.<br>AP nuotr.
Nors ekonomika ir krenta į žemumas, teigiamai V.Putiną vertina 85-90 proc. rusų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 7:12 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 11:27 PM

Nuo šaltos rusiškos žiemos nebegalima pabėgti į saulėtą Turkiją. Prekių lentynose nebėra turkiškų vaisių, daržovių ar mėsos.

Visi seniai pamiršo ir iš Europos importuotus sūrius. Juos Kremlius uždraudė atsakydamas į ES sankcijas dėl Krymo aneksijos.

O rublis per pastaruosius metus prarado beveik pusę savo vertės.

Kai kurie V.Putino kritikai spėjo, kad bet kuriuo metu įtūžę rusai sukils ir atkeršys jam už ekonomines negandas.

Tačiau tai nevyksta. Prezidento reitingai pasiekė neregėtas aukštumas. Pasak nepriklausomo visuomenės nuomonės apklausas atliekančio Levados centro, teigiamai V.Putiną vertina 85-90 proc. rusų.

Badas negresia

„Manyti, kad suprastėjus gyvenimo standartams žmonės sukils yra per paprasta. Tai sektų ekonominę logiką, tačiau tai nėra vien ekonominė logika“, – teigė George'o Washingtono universiteto politikos analitikė Maria Lipman.

Rusams gal ir nebėra galimybių nusipirkti turkiškų pomidorų, tačiau rinkoje gausu pomidorų iš kitų šalių. Tad rusų šaldytuvai tikrai nėra tušti.

„Viena iš Sovietų Sąjungos griuvimo priežasčių buvo ekonominis modelis, kuris nebegalėjo išmaitinti žmonių“, – paaiškino žurnalo „Russia in Global Affairs“ redaktorius Fiodoras Lukjanovas. – Egzistavo prekių trūkumas. Dabar sūrio pasirinkimas mažėja, tačiau tai nėra bado klausimas. Dabartinė Rusija išgali gaminti maisto produktus, tad situacija nepasikartos“.

Ieškodami kaltų rusai pirmiausia pirštais bado į sankcijas pradėjusias JAV ir ES. Prišerti valdžios kontroliuojamos prieš Vakarus nukreiptos žiniasklaidos, jie jaučia, kad jų šalis yra puolama ekonominiu, politiniu ir kariniu būdu.

„Tai tikros apsiausties mentalitetas. Esą priešai mus supa, bet mes stovėsime narsiai, nepasiduosime. Taip galvoja rusai“, – aiškino M.Lipman.

Krymas padidino pasitikėjimą

Tai atskleidžia ir neseniai Levados centro atlikta apklausa. 70 proc. apklaustųjų neigiamai vertina JAV, o 60 proc. – ES.

Taip pat pastebimas ir kitas veiksnys. Rusai jaučia pasididžiavimą savo šalimi po to, kai griuvus Sovietų režimui ilgą laiką kentė pažeminimą.

„Tikras posūkis buvo Vakaruose pasmerkta, bet Rusijoje teigiamai sutikta Krymo aneksija. Žmonės pirmąkart pajuto Rusijos atgimimą po Sovietų Sąjungos griuvimo“, – „Vedomosti“ rašė Levados centro tyrėjas Denisas Volkovas.

Dabartinis Rusijos įsitraukimas į Sirijos konfliktą tik sustiprino šiuos jausmus. Valstybinė televizija rodo modernių rusiškų ginklų vaizdus, subombarduotus teroristų objektus ir tai veikia.

Gruodį atliktas Levados centro tyrimas parodė, kad 85 proc. rusų didžiuojasi savo karinėmis pajėgomis, 68 proc. džiaugiasi savo šalies politine įtaka pasaulyje, o beveik 60 proc. galvoja, kad Rusija yra geresnė už daugumą kitų valstybių.

Tačiau tai nėra vientisas paveikslas. Tik 27 proc. rusų sako besididžiuojantys ekonominiais šalies pasiekimais.

Vidurinioji klasė mažės

Augantis patriotizmas ir parama prezidentui, kartu su jo patikinimais, kad dabartinė ekonominė krizė yra „sudėtinga, bet ne tragiška“, leidžia žmonėms susidoroti su ekonominėmis negandomis, o V.Putinui – išsaugoti savo populiarumą.

„Net jeigu vidurinioji klasė atsisuktų prieš prezidentą, tai nelemtų tiek daug jo reitingams“, – pastebi F.Lukjanovas.

Pasak žurnalo „Kommersant“, Rusijos vidurinioji klasė per pastaruosius 15 metų išliko stabili ir sudaro maždaug 20 proc. visuomenės.

Tačiau leidinys spėja, kad dabartinė ekonominė krizė sumažins šią klasę iki 15 proc.

„Vidurinės klasės įtaka Rusijos visuomenės nuomonei yra matoma, bet neabsoliuti“, – teigė F.Lukjanovas.

Sunku pasakyti, kiek bus taikstomasi su tokia situacija. Tačiau nuotaika dabar yra aiški.

„Kremlius sugebėjo sukurti atmosferą, kurioje visuomenė lengviau pakelia kančias. Ji jaučiasi apsupta pikto linkinčių priešų, o tai sukelia kitą jausmą, kad saugumas yra svarbiau nei ekonominė gerovė“, – pabrėžė Levados centro analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.