Kremlius Ukrainoje ir Sirijoje žudo samdytų karių rankomis

Spalį Sirijos vakaruose žuvo devyni Rusijos samdiniai, kai minosvaidis pataikė į jų bazę. Pasak ekspertų, šis incidentas rodo, jog Rusija naudoja samdytus profesionalius karius, kad šie atliktų pusiau karines užduotis, rašo „The Wall Street Journal“.

Latakijos provincijoje Sirijoje veikia ir Rusijos samdyti profesionalūs kariai.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Latakijos provincijoje Sirijoje veikia ir Rusijos samdyti profesionalūs kariai.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2015, 12:05 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 8:58 AM

Tokiu būdu Rusija vengia politinių padarinių, kurie lauktų, jei būtų atgabenti uniformuoti vyrai, ir išsisuka nuo nerimo šalies viduje, kuris kyla, kai žūva kariai.

Mirčių, apie kurias „The Wall Street Journal“ papasakojo trys žmonės, Rusijos vyriausybė nepripažįsta.

„Tai vienas pirmųjų Rusijos bandymų sukurti privačią karinę įmonę, kokia buvo „Blackwater“, – sakė vienas iš leidinio šaltinių Ivanas Konovalovas. Jis yra Maskvoje įsikūrusios saugumo ekspertų grupės direktorius ir konsultantas įstatymų leidėjų, kurie bando sukurti įstatymų pagrindą karinėms įmonėms,  šiuo metu patenkančioms į įstatymų „pilkąją zoną“.

Skandalais apipinta patirtis

Įmonė „Blackwater“ teikė ginkluotos apsaugos, logistikos paslaugas ir kitokią paramą JAV vyriausybės agentūroms. Ši profesionalius karius samdžiusi įmonė tapo  Vašingtono priklausomybės nuo privataus sektoriaus konflikto zonose simboliu.

Vis dėlto, kitaip nei „Blackwater“, Rusijos gynybos ministerija viešai nepripažįsta tokių įmonių egzistavimo. Tad neaišku, ar šių karių užduotis buvo tik valdžios objektų saugojimas, ar jie buvo tiesiogiai įsivėlę į kovą.

„Blackwater“ įkūrė buvęs JAV karinio laivyno specialiųjų pajėgų SEAL komandosas Erikas Prince'as. Bet vėliau ši įmonė liūdnai pagarsėjo dėl daugybės prieštaringai vertinamų incidentų. Vienas jų buvo 2007 metais Irake įvykusios mirtinos šaudynės, po kurių įmonė buvo perorganizuota į „Academi“, o E.Prince'as pasitraukė iš šio verslo.

„Blackwater“ tada teisinosi, kad už JAV vyriausybę atlikdavo įvairiausius pavojingus darbus – ir dar pigiau, nei tai galėtų padaryti karine uniforma pasidabinę kariai. Vis dėlto keturi buvę „Blackwater“ samdiniai po šaudynių sulaukė kaltinimų, nors patys jie tikino, kad šaudė tik gindamiesi.

Dešinioji Rusijos žvalgybos ranka

Pasak buvusio saugumo patarėjo ir žurnalisto Deniso Korotkovo, Sirijoje nužudyti rusai priklausė bendrovei OSM.

Neformaliai grupė yra žinoma kaip „Wagner“. Tai jos lyderio, buvusio karinio žvalgybos pareigūno, tarnavusio keliuose konfliktuose nuo Sovietų Sąjungos griūties 1991 metais, karinis slapyvardis.

Tačiau Sirija nėra pirmoji konflikto zona, kurioje pasirodė ši grupė. Ji veikė ir Rytų Ukrainoje, kur jos narių užduotis buvo saugoti gamyklas ir prorusiškų separatistų vadus.

Ukrainoje Kremlius panaudojo „hibridinio karo“ techniką – šiuo terminu nacionalinio saugumo pareigūnai apibūdina nereguliarias pajėgas, propagandos kampanijas, ekonominę prievartą ir kartais tiesioginius karinius veiksmus.

Tam puikiai gali pasitarnauti ir samdinių bendrovės. Rusijos kariuomenė ir žvalgyba joms gali teikti nurodymus, tačiau atsakomybę ir ryšius su grupėmis įrodyti yra sunku. 

Rusija niekada nepripažino, kad jos reguliariųjų pajėgų kariai buvo įsitraukę į Rytų Ukrainos konfliktą. Tačiau šią savaitę V.Putinas pareiškė niekada neneigęs, kad tam tikru būdu Kremlius vis dėlto padėjo separatistų pajėgoms.

„Mes niekada nesakėme, kad ten nėra žmonių, kurie sprendžia tam tikras problemas karinėje sferoje, tačiau tai nereiškia, kad ten yra reguliarių Rusijos karių“, – kalbėdamas apie Ukrainą  sakė Rusijos prezidentas šią savaitę vykusiame klausimų ir atsakymų maratone.

Sirijoje važinėjo tankais

Pasak I.Konovalovo, „Wagner“ grupė yra viena didžiausių ir labiausiai pasižymėjusių savo misijomis.

Pietų Rusijos Krasnodaro regione įsikūrusi grupė į Siriją nuvyko po to, kai pasirašė sutartį su Sirijos valdžios institucijomis. Bet vėiau „Wagner“ pasitraukė iš šalies, kai į jų stovyklą pataikė sukilėlių paleistas sviedinys.

I.Konovalovas teigė, kad vyrų darbas buvo saugoti infrastruktūrą, tačiau teigė nežinantis, kiek samdinių žuvo per išpuolį. Kiti šaltiniai patvirtino, kad žuvusiųjų buvo aštuoni arba devyni.

Rusijos gynybos ministerijai artimas pareigūnas teigė, kad šiai grupei priklauso apie tūkstantį žmonių.

Kitaip nei Vakarų saugumo samdiniai, kurie dažniausiai turi tik lengvuosius ginklus, šios grupės nariai Sirijoje važinėjo tankais „T-90“ ir turėjo haubicas.

Rusijos sekliai atskleidė vaizdo įrašą, kuriame rusiškai kalbantys vyrai dalyvauja, kaip manoma, karinėje operacijoje Sirijoje. Bet šio įrašo autentiškumas nebuvo patvirtintas.

V.Putinas jau seniai pareiškė neketinantis siųsti į Siriją reguliariųjų sausumos pajėgų, o Sirijos vyriausybę paremti tik antskrydžiais iš oro. Bet Rusija taip pat pripažįsta, kad kariniai ekspertai ir instruktoriai padeda naudotis rusiškais ginklais, kurie buvo pristatyti į Damaską.

Prieštarauja įsitikinimams

Vis dėlto tokios grupės patenka į įstatymų „pilkąją zoną“. Pasak ekspertų, Rusijos teisė draudžia karinius samdinius, tačiau šių samdinių apibrėžimas Rusijos teisėje yra miglotas. I.Konovalovas bando šią padėtį pakeisti, kad jie galėtų veikti legaliai.

„Tai garbės klausimas. Rusams nepatinka karinio samdinio sąvoka, nes jei paimi į rankas ginklą, turi su juo ginti tėvynę. Idėja daryti tai už pinigus kertasi su viskuo, ko mes buvome išmokyti“, – aiškino jis.

Karai, į kuriuos buvo įsivėlusi Rusija – nuo Čečėnijos iki separatistų konfliktų už Rusijos teritorijos ribų, užgrūdino ištisas kartas kovos patirtį įgijusių vyrų.

Pasak ekspertų, kai kurios grupės Rusijoje apeina įstatymus ir registruodamos kaip privačios apsaugos įmonės,  saugančios prekybos centrus ir kitus verslus, o karinius kontraktus sudarančios užsienyje.

D.Korotkovas anksčiau dirbo policijos pareigūnu ir saugumo konsultantu, o dabar yra Sankt Peterburge įsikūrusios naujienų agentūros „Fontanka“ žurnalistas. Jis vienintelis Rusijoje rašo apie „Wagner“ grupę.

D.Korotkovas teigė kalbėjęs su žmonėmis, kurie šios grupės sudėtyje tarnavo Ukrainoje. Pasak jo, ši grupė gauna gerokai didesnį finansavimą nei kitos panašios grupės, tad kyla įtarimas, jog ją remia pats Kremlius.

„Tokiems dalykams visada reikalingi pinigai, o kas nors, turintis ryšių, gali jų duoti“, – sakė I.Konovalovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.