Bėgliai nuo Pekino režimo randa prieglobstį Vakaruose

JAV ir Kanada nepasitiki Pekinu. Oficialiai abi šalys sutinka išduoti Kinijai bėglius, besislepiančius nuo jos Šiaurės Amerikoje. Vis dėlto tiek amerikiečiai, tiek kanadiečiai bando visomis įmanomomis priemonėmis kuo mažiau bendradarbiauti su Pekinu, teigia „Reuters“.

JAV bei Kanada nėra pasirašiusios ekstradicijos susitarimų su Kinija.<br>„Reuters/“Scanpix“ nuotr.
JAV bei Kanada nėra pasirašiusios ekstradicijos susitarimų su Kinija.<br>„Reuters/“Scanpix“ nuotr.
Kai kurie ieškomi kinai susilaukia daugiau amerikiečių ir kanadiečių specialiųjų tarnybų dėmesio.<br>„Reuters/“Scanpix“ nuotr.
Kai kurie ieškomi kinai susilaukia daugiau amerikiečių ir kanadiečių specialiųjų tarnybų dėmesio.<br>„Reuters/“Scanpix“ nuotr.
JAV ir Kanada nepasitiki Pekinu<br>AP nuotr.
JAV ir Kanada nepasitiki Pekinu<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 26, 2015, 3:44 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:34 AM

Tik vienas iš 100 žmonių Kinijos „Operation Skynet“ sąraše, kurį sudaro ieškomiausi bėgliai nuo Pekino režimo, buvo deportuotas atgal į Kiniją. 46 žmonės iš šio sąrašo gyvena JAV ir Kanadoje. Tik viena moteris iš šių žmonių grįžo į Kiniją, tiesa, savo noru. Dar vienas žmogus laukia deportacijos JAV imigrantų sulaikymo centre.

Tačiau dauguma Kinijos valdžios ieškomų asmenų laisvai gyvena Šiaurės Amerikoje. Jie pripažįsta, kad buvimas „Operation Skynet“ sąraše juos trikdo, tačiau tiek JAV, tiek Kanados specialiosios tarnybos nesikiša į jų privačius gyvenimus.

Amerikiečiai Kinija nepasitiki

JAV bei Kanada nėra pasirašiusios ekstradicijos susitarimų su Kinija, nes pastarosios teisinė sistema nėra visiškai skaidri, o kalėjimuose nuolat pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Dėl šios priežasties šios dvi Šiaurės Amerikos valstybės vengia Kinijai perdavinėti bėglius – atgal išsiunčiami tik tie, kurie pažeidė imigracijos įstatymus ar užsiėmė nusikalstama veikla Šiaurės Amerikoje.

Pavyzdžiui Yang Xiuzhu į JAV atvyko turėdama netikrą pasą. Tik dėl šios priežasties amerikiečiai planuoja ją išsiųsti atgal į Kiniją. Tiesa, ji paprašė politinio prieglobsčio, tad sėkmingai susiklosčius aplinkybėms liks JAV.

Kinija privalo įrodyti, kad ieškomi asmenys yra iš tikrųjų kalti. Tik tuo atveju JAV išduotų žmones Pekinui. Tiesa, Kinija beveik niekada nepateikia konkrečių nusikalstamos veiklos įrodymų.

Kanadiečiai, kaip ir amerikiečiai, taip pat išduoda žmones tik tuo atveju jei jie pažeidė imigracijos įstatymus, pavyzdžiui melavo apie savo pajamų šaltinius Kinijoje tam, kad gautų vizą. Kanada vis dėlto tikisi pasiekti susitarimą, kuriuo deportuos korumpuotus bėglius atgal į Kiniją mainais į dalį areštuotų nusikaltėlių aktyvų.

Dėmesio kol kas nesulaukė

Vienas iš kiniečių, esančių „Operation Skynet“ sąraše, bet gavusių JAV pilietybę 2005 metais yra Wei Chen'as. Jis šiuo metu Majamyje užsiima privačiu verslu.

Kinijos valdžia kaltina Wei Chen'ą švaisčius valstybines lėšas jo darbo metu vienoje iš valstybinių įstaigų. Tiesa, „Reuters“ paprašius patikslinti kaltinimus Kinijos valdžios atstovai atsisakė tai daryti.

Wei Chen'as kaltinimus neigia. Jis teigia, kad jis tiesiog tapo atpirkimo ožiu po to, kai su juo sieta valstybinė įmonė nevisiškai sėkmingai tapo Prancūzijos koncerno „Danone“ dalimi.

JAV valdžios įstaigos kol kas į jį nesikreipė dėl galimos deportacijos, tad jis tikisi, kad galės likti gyventi Amerikoje. Wei Chen'o buvusi žmona, kuri taip pat yra „Operation Skynet“ sąraše, taip pat neturėtų būti išduota Kinijai.

Wang'as Qingwei'us, dar vienas sąraše esantis kinietis kaltinimus finansinės apskaitos machinacijomis. Jis šiuo metu gyvena Kanadoje ir taip pat kol kas išvengė Kanados specialiųjų tarnybų dėmesio. Jis legaliai gyvena Kanadoje ir užsiima žemės ūkiu.

Tikri nusikaltėliai persekiojami intensyviau?

Vis dėlto ne visiems pavyksta išsisukti. Kai kurie ieškomi kinai susilaukia daugiau amerikiečių ir kanadiečių specialiųjų tarnybų dėmesio ir galiausiai būna priversti grįžti į Kiniją.

Pavyzdžiui Yang Xiuzhu, buvusi Wenzhou miesto mero padėjėja, kaltinama pavogus 39 milijonus JAV dolerių.

JAV policiją ją areštavo praėjus mėnesiui po to, kai ji atvyko į Ameriką su padirbtu pasu. Moteris teisinasi tuo, kad ji yra politinė bėglė. Pasak jos, „Operation Skynet“ sąrašas yra sudarytas iš režimo priešų, o ne iš tikrų nusikaltėlių.

Xiuzhu brolis, kuris taip pat buvo bėglys, buvo deportuotas atgal į Kiniją ir daugiau niekada nebepasirodė viešumoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.