Lenkijos valdžia planuoja įvesti interneto cenzūrą

Demokratijos principus paminanti ir tautiečių kritiką norinti užgniaužti naujoji Lenkijos valdžia ne tik įstatymiškai apribojo visuomeninių žiniasklaidos priemonių nepriklausomybę, bet ir ketina įvesti interneto cenzūrą bei gatvės demonstracijų apribojimus.

E. Butrimo nuotr.<br>Sausio 2 dieną prieš antidemokratinę vyriausybės politiką bei siekius įvesti cenzūrą internete demonstravę poznaniečiai parodė raudonas įspėjimo korteles valdantiesiems.
E. Butrimo nuotr.<br>Sausio 2 dieną prieš antidemokratinę vyriausybės politiką bei siekius įvesti cenzūrą internete demonstravę poznaniečiai parodė raudonas įspėjimo korteles valdantiesiems.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jan 3, 2016, 11:44 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:53 AM

Seimo opozicijos lyderis, Šiuolaikinės partijos vadovas Ryszardas Petru tvirtina, jog, prisidengdama kovos su terorizmu šūkiu, vyriausybė ketina legalizuoti visuotinę interneto kontrolę bei uždrausti masines demonstracijas. Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vadovas buvęs premjeras Jaroslawas Kaczynskis esą liguistai nepakenčia kritikos, todėl saugumo tarnyboms nauju įstatymu leis kontroliuoti visus internautų įrašus, taip demaskuojant vyriausybei nepalankius asmenis.

Apie tokio įstatymo rengimą esą prasitarė Slaptųjų tarnybų darbo koordinavimo ministras Mariuszas Blaszczakas. R.Petru bei keli garsūs žurnalistai sukūrė protesto prieš interneto cenzūrą peticiją, kurią internete jau pasirašė keliolika tūkstančių lenkų.

Planuojama interneto cenzūra buvo vienas iš akstinų surengti pirmą antivyriausybinę demonstraciją 2016 metais Lenkijoje. Sausio antrą dieną Poznanėje, nepaisant didelio speigo, į demonstraciją prieš šalies valdžios savivalę susirinko du tūkstančiai žmonių.

Demonstrantai rankose laikė raudonus popieriaus lapus – perspėjimo vyriausybei simbolį. Valdantieji plakatais bei skanduotėmis buvo kritikuojami ne tik dėl planuojamos interneto cenzūros, bet ir dėl įvykdytų Konstitucinio tribunolo bei žiniasklaidos suvaržymų.

Naujų metų išvakarėse buvo priimtas įstatymas, pagal kurį visuomeninės televizijos, radijo, informacinių agentūrų vadovus nuo šiol tvirtins iždo ministras, ir valdančioji partija galės užsitikrinti sau palankią propagandą.

Paaiškėjo ir tai, kad Centrinis antikorupcinis biuras vieną privačią televiziją bei interneto svetainę padavė į teismą už tariamą valstybės funkcionierių šmeižtą. Spėjama, kad tokiais procesais bei didelėmis baudomis valdžia tikisi nutildyti privačios žiniasklaidos kritiką.

TTP atstovaujanti seimo narė, teisės profesorė Krystyna Pawlowicz pareiškė, kad vyriausybę kritikuojančius žurnalistus reikėtų siųsti į specialius perauklėjimo kursus. Ten šie privalėtų bėgioti krosą su kuprinėmis ir tol daryti atsispaudimus, kol išmoktų pateikti teisingą informaciją. Anot K.Pawlowicz, minėtus kursus reikėtų surengti radijo stotyje „Radio Maryja“, kuri esą visų objektyviausiai nušviečia dabartinės Lenkijos valdžios veiklą.

Šios radijo stoties įkūrėjas kunigas Tadeuszas Rydzykas vadovauja didžiausiam katalikiškos žiniasklaidos koncernui ir per rinkimus agitavo tikinčiuosius balsuoti už TTP. Atsidėkodama kunigams už paramą TTP planuoja didinti finansavimą Katalikų bažnyčiai, visiškai uždrausti abortus bei kontracepcijos priemones, likviduoti dirbtinio apvaisinimo finansavimą bei lytinio švietimo pamokas, o tikybos pažymį įtraukti į abitūros egzaminų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.