Rusijos žvalgybos vadas mirė kitaip, nei pasakoja Kremlius?

Šią savaitę buvo pranešta, kad eidamas 59-uosius metus mirė Rusijos generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas Igoris Sergunas. Nors Kremlius tvirtino, kad žvalgybos vadas mirė Rusijoje, dabar aiškėja visai kitokia jo mirties versija.

Žvalgybos vado mirtis užminė daug mįslių.<br>AFP nuotr.
Žvalgybos vado mirtis užminė daug mįslių.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-08 10:37, atnaujinta 2017-06-11 15:45

Privatus JAV žvalgybos ir analizės centras „Stratfor“ penktadienį paskelbė, kad I.Sergunas mirė visai ne Rusijoje, o Libane.

Kremlius tvirtino, kad žvalgybos viršininkas mirė sausio 3-iąją savo atostogų viloje Maskvoje sutrikus širdies veiklai.

Tačiau „Stratfor“ dabar skelbia susipažinę su ataskaita, kurioje tvirtinama, kad valstybės pareigūnas mirė sausio 1-ąją Libane.

Jei tokie pranešimai teisingi, kyla klausimas, ką I.Sergunas veikė šalyje, kuri laikoma pasaulio žvalgybininkų židiniu. Ir kodėl Kremlius savo pareigūno mirtį užsienyje nutarė nuslėpti.

Ši mirtis užminė daug mįslių, nes Rusijoje tęsiasi aukšto rango saugumo tarnybų pareigūnų mirtys. 2015 m. gruodžio 27 dieną irgi nuo „širdies smūgio“ netikėtai mirė generolas Aleksandras Šušukinas.

I.Sergunas gimė 1957-aisiais kovo 28-ąją. Karinę patirtį turintis vyras Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininku dirbo nuo 2011-ųjų. Į šį postą jis buvo paskirtas specialiuoju prezidento dekretu tuo metu, kai Vyriausiosios žvalgybos valdybos veiklą norėjo perimti Federalinė saugumo tarnyba.

Nors vyras sugebėjo sustiprinti valdybą ir užėmė vieną svarbiausių postų Rusijos saugumo sistemoje, jo pavardė buvo menkai žinoma. 2012-aisiais I.Sergunas gavo leitenanto-generolo rangą, o 2015-ųjų vasarį – pulkininko-generolo.

FSB visuomet konkuravo su kitomis žvalgybos ir saugumo tarnybomis dėl įtakos, tačiau jos veiklą buvo kiek apribojęs V.Putinas.

Nesutarimai tarp FSB ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos sustiprėjo Ukrainos konflikto metu – abi agentūros sunkiai pasidalino, kuri vykdys žvalgybines operacijas.

Vėliau konfliktai sustiprėjo ir dėl įtakos vidaus saugumo srityje. FSB ypač siekė kuo didesnės įtakos Čečėnijoje. 

Dėl tokių priešpriešų daugybę klausimų sukėlė ir I.Serguno mirtis: daug kam įtartina atrodo, kad staiga paslaptingomis aplinkybėmis mirė vienas aršiausių FSB priešininkų.

Kol kas nėra aišku, kas pakeis I.Serguną Vyriausioje žvalgybos valdyboje. Taip pat neaišku, ar ši institucija po jo mirties sugebės išlaikyti savo įtaką. Tai gali tapti šansu FSB perimti visas svarbiausias operacijas.

Tačiau taip atsitiks, tik jei tai leis V.Putinas. Girdėti kalbų, kad prezidentas jau turi parengęs jam lojalių kandidatų, kurie dar vieną valstybinę agentūrą paverstų visišku Kremliaus įrankiu ir paliktų FSB nepatenkintą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.