Rusai deda viltis į karinę galią

2016-uosius Rusija sutiko su nauja nacionalinio saugumo strategija. Senasis dokumentas būtų galiojęs iki 2020 metų, bet prezidentas Vladimiras Putinas nutarė: situacija pasikeitė.

Pagal naują sutartį Rusijos oro ir kosminės erdvės gynybos pajėgas papildys 50 moderniausių rusiškų naikintuvų Su-35.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pagal naują sutartį Rusijos oro ir kosminės erdvės gynybos pajėgas papildys 50 moderniausių rusiškų naikintuvų Su-35.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jan 14, 2016, 5:58 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:31 AM

Rusijos Federacijos gynybos ministerijoje dar nesibaigė pusantros savaitės sausio mėnesio atostogos, o strateginės paskirties raketinės kariuomenės vadovybė pareiškė, kad 2016-aisiais ketina padvigubinti bandomųjų tarpžemyninių strateginių raketų paleidimų skaičių.

Iš viso jų bus 16: vasarą bus išbandyti perspektyvių ginklų pavyzdžiai ir atlikta jau turimos raketinių kompleksų ginkluotės techninio pasirengimo kontrolė.

Taip pat paskelbta, kad šiais metais numatoma surengti daugiau nei 100 štabų vadaviečių taktinių ir specialiųjų mokymų, kurie vyks sudėtingos ir įtemptos padėties sąlygomis.

Nauja naikintuvų partija

Gynybos ministerija taip pat pranešė apie būsimą solidų oro ir kosminės erdvės gynybos pajėgų papildymą.

Pagal penkerių metų sutartį iš Rusijos Federacijos jungtinės aviacijos konstravimo korporacijos bus įsigyta 50 naikintuvų Su-35, kurie laikomi šiuolaikiškiausiais Rusijos oro pajėgų koviniais lėktuvais.

Tai bus jau antroji stambi Su-35 partija, skiriama Rusijos karinėms ir kosminėms pajėgoms. Pirmieji 48 tokie lėktuvai jau nukeliavo į kovinius dalinius.

Bet pagrindinė karinės ir politinės reikšmės naujiena šiomis dienomis atkeliavo iš Kremliaus.

Specialiu prezidento V.Putino įsaku pritarta naujam Rusijos nacionalinio saugumo strategijos tekstui.

Tai buvo gana netikėta, nes ankstesnis, buvusio prezidento Dmitrijaus Medvedevo, kuris dabar vadovauja vyriausybei, laikais priimtas dokumentas turėjo galioti iki 2020 metų.

Strategijos tonas agresyvesnis

Daugelio žinomų Rusijos politologų nuomone, nutraukdamas D.Medvedevo patvirtintos strategijos galiojimo laiką V.Putinas nusprendė parodyti, kad padėtis saugumo požiūriu šalyje pasikeitė. O tai reiškia, kad turi būti pakeistas ir požiūris.

Komentuodamos naująją – putiniškąją – strategiją, tiek Kremliui palankios, tiek nepriklausomos žiniasklaidos priemonės pažymi, kad naujajame dokumente kur kas griežčiau vertinamas Rusijos izoliavimas dabartinėje pasaulio sistemoje.

Be to, dokumentas akivaizdžiai atskleidžia valstybinių interesų iškėlimą virš asmenybės interesų. Tarp nacionalinių Rusijos interesų pirmiausia įvardijamas šalies gynybos stiprinimas, konstitucinės santvarkos pastovumo, suvereniteto, nepriklausomybės, Rusijos Federacijos valstybinio ir teritorinio vientisumo užtikrinimas.

Ir tik po to – nacionalinės santarvės, politinio ir socialinio stabilumo stiprinimas, demokratinių institutų plėtra, valstybės ir pilietinės visuomenės sąveika.

Nepriklausomas karinis ekspertas Aleksandras Golcas naujosios strategijos toną apibūdina kaip labiau gynybinį nei ankstesniuose dokumentuose.

„Dokumento ideologija – Rusija yra apsupta priešų, Rusija priešinasi Vakarų valstybėms, kurioms nepatinka jos nepriklausomas, savarankiškas užsienio politikos kursas.

Be užuolankų kalbama apie tai, kad tuo atveju, jei tikslų negalima pasiekti diplomatiniais ir politiniais metodais, Rusija gali griebtis karinių metodų“, – taip V.Putino strategiją komentuoja A.Golcas.

Tiesa, vienas režimui palankių politologų, Strateginių vertinimų instituto prezidentas ir Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto profesorius Aleksandras Konovalovas atkreipė dėmesį į tai, kad dokumente visiškai neįmanoma rasti rekomendacijų ir galimų Rusijos veiksmų planų itin konfliktiškų situacijų atvejais. Pavyzdžiui, Sirijoje.

Lygina su Pakistano pajėgomis

Kitas autoritetingas nepriklausomas karinis ekspertas Pavelas Felgenhaueris pažymi, kad ginkluotosios pajėgos Rusijoje vis dar turi būti laikomos atsilikusiomis ir nepasirengusiomis šiuolaikiniam karui.

„Būta rimtų bandymų modernizuoti kariuomenę, bet didelių pasiekimų kol kas nėra. Tai rodo kariniai veiksmai Donbase, kur kariaujama taip, kaip ir prieš 50 metų.

Mes negaminame šiuolaikinių šaunamųjų ginklų, jau seniai negaminame normalių šovinių, artilerijos sviedinių. Šaudoma senais. Nėra normalaus masinės serijos snaiperio šautuvo, tiesą sakant, ir snaiperių nėra.

Federalinė saugumo tarnyba turi saują specialistų, kurie apginkluoti užsienietiškais šautuvais ir šoviniais. Kai ką pavyko įsigyti užsienyje, bet labai nedaug“, – teigė P.Felgenhaueris.

Šis karinis ekspertas Rusijos ginkluotąsias pajėgas pagal dabartinį karinio ir techninio aprūpinimo lygį prilygina pakistanietiškoms. Tiesa, priduria, kad šalis turi branduolinį ginklą, raketas, povandeninius laivus.

„Bet kiek jų iš tikrųjų būtų tinkami branduolinio karo atveju, niekas tiksliai nežino. Be to, niekas specialiai netikrins“, – sako P.Felgenhaueris.

Vis dėlto savo pesimistines pastabas dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų padėties ekspertas užbaigė garsiojo Jungtinės Karalystės politiko Winstono Churchillio žodžiais.

Per Antrąjį pasaulinį karą vyriausybei Londone vadovavęs W.Churchillis yra pasakęs: „Rusija niekada nėra tokia stipri, kokia atrodo, ir niekada nėra tokia silpna, kokia atrodo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.