Egiptiečiai laukia ramesnių laikų

Sausis Egipto kurortams dažniausiai būna ramus metas. Bet tokia ramybė, kokia šįmet alsuoja Hurgada, jau kelia nerimą. Neįprastas turistų trūkumas egiptiečiams grasina milžiniškais nuostoliais.

Ištuštėjusi Hurgados promenada – aiškiausias ženklas, kad į kurortą nebeskrenda turistai iš Rusijos. Anksčiau po miestą kasdien šmirinėdavo tūkstančiai rusų.<br>J.Adakauskaitės nuotr.
Ištuštėjusi Hurgados promenada – aiškiausias ženklas, kad į kurortą nebeskrenda turistai iš Rusijos. Anksčiau po miestą kasdien šmirinėdavo tūkstančiai rusų.<br>J.Adakauskaitės nuotr.
Egipto pareigūnai neigia, kad tris viešbučio „Bella Vista“ svečius peiliais sužeidę vyrai priklausė „Islamo valstybei“.
Egipto pareigūnai neigia, kad tris viešbučio „Bella Vista“ svečius peiliais sužeidę vyrai priklausė „Islamo valstybei“.
Vienas „Tez Tour“ padalinio Egipte vadovų T.Saidas pasiilgo ramybės šalyje.
Vienas „Tez Tour“ padalinio Egipte vadovų T.Saidas pasiilgo ramybės šalyje.
Daugiau nuotraukų (4)

Justė Adakauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-02-02 18:31, atnaujinta 2017-06-09 11:34

Viešbučiai apytuščiai, o turizmo sektorius iš paskutiniųjų mėgina privilioti poilsiautojų nuolaidomis, ypatingu dėmesiu ir pažadais apie stiprinamą saugumą.

Kelionių organizatoriai skaičiuoja, kad, palyginti su praėjusių metų sausiu, į Egiptą atvyko 65 proc. mažiau turistų.

Niekas neslepia, kad labiausiai prie šio nuosmukio prisidėjo Egiptą aplenkiantys Rusijos turistai.

Rusijos kelionių agentūros į Egiptą turistus skraidinti nustojo po oro linijų bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje.

Orlaivis pakilo Šarm aš Šeicho kurorto oro uoste.

O turizmas jau ir taip nemenkai nukentėjo nuo penkerių režimo metų, kupinų nestabilumo.

Bet įvyko tai, ko dabar mažiausiai reikėjo Egiptui, – pasėta panika dėl dar vieno išpuolio prieš turistus. Šįkart – Hurgadoje.

Islamistai niekuo dėti

Nors tiek Lietuvos, tiek užsienio žiniasklaidoje buvo kalbama apie tai, kad sausio mėnesio pradžioje viešbutyje „Bella Vista“ išpuolį įvykdę ir du austrus bei švedą peiliais sužeidę vyrai priklausė teroristinei grupuotei „Islamo valstybė“ (IV), egiptiečiai tai griežtai neigė.

Tiek kelionių organizatorių, tiek vietos valdžios pozicija sutampa: išpuolis viešbutyje buvęs tiktai kriminalinis incidentas, o ne teroro aktas.

„Du žmonės, kurie anksčiau dirbo šiame viešbutyje, susipyko su vienu iš jo vadovų.

Kodėl turistai jautėsi pakliuvę į teroro aktą? Mat jie pamatė, kad egiptiečiai tarpusavyje šaukdami šneka arabiškai, o atvykusiai policijai papasakojo, kad jie yra IV teroristai“, – „Lietuvos rytą“ tikino kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ padalinio Egipte direktoriaus pavaduotojas Tameras Saidas.

Panašiai kalbėjo ir Hurgadoje sutikti vietiniai.

Paklaustas, ar girdėjo apie viešbutyje „Bella Vista“ įvykdytą išpuolį, kvepalų parduotuvės darbuotojas puolė mojuoti rankomis tikindamas, kad tai tik dviejų nusikaltėlių darbas, o islamistų grupuotė čia niekuo dėta. Tiesa, suprantama, jog kitaip kalbėti Egiptas ir nenorėtų.

Saugumo pareigūnų tikinimu, nuo 1994 metų Hurgadoje neįvykdytas nė vienas teroro išpuolis, o sausio įvykiai šio fakto nepakeitė.

Revoliucija padarė savo

Nors dabar juntamas ypatingas atvykėlių trūkumas, turizmas Egipte nuosmukį jaučia jau 5 sumaišties kupinus metus.

2011 metais per sukilimą buvo nuverstas ilgai šalį valdęs autokratas Hosni Mubarakas, o po dvejų metų prezidento postą užėmusį islamistą Mohammedą Morsi nuvertė karinis generolo Abdelio Fattah al-Sisi režimas.

Suprantama, kad tokie dažni ir radikalūs režimo pokyčiai šaliai neatnešė stabilumo. O tuo pačiu metu islamistų keliamų neramumų mastas Sinajaus pusiasalyje tik augo.

Pavojų pajuto ir verslas. T.Saidas svarstė, kad bet kokioje šalyje po revoliucijos reikia palaukti mažiausiai 10 metų, kad „viskas stotų į savo vietas“, o dabar praėjo tik penkeri.

„Nesakysiu, kad viskas Egipte yra stabilu ir aišku, bet tikiuosi, kad po penkerių metų įsivyraus bent jau politinis stabilumas“, – vylėsi T.Saidas.

Tačiau didžiausią smūgį turizmo industrijai sudavė pernai spalį Egiptui priklausančiame Sinajaus pusiasalyje sudužęs keleivinis lėktuvas.

Per katastrofą žuvo visi 224 orlaiviu skridę žmonės, daugiausia – turistai iš Rusijos.

Maskvos teigimu, iš Šarm aš Šeicho oro uosto pakilusį lėktuvą pražudė islamistų paslėpta bomba. Tiek Rusija, tiek Jungtinė Karalystė nutraukė savo skrydžius į kurortą, o šalies turizmas neteko dviejų didžiausių klientų.

Lietuvių niekas negąsdina

Hurgados viešbučiuose akivaizdžiai jaučiamas ištuštėjimas. Tačiau lietuviai čia vis tiek atvyksta. O Šarm aš Šeiche anksčiau dažnai poilsiaudavusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė į Egiptą žada sugrįžti ir vėl.

„Egiptiečiai yra šilti ir malonūs žmonės. Juk jie yra tik politikos įkaitai. Egipte niekada nesijaučiau nesaugiai, niekas manęs neįžeidė ir neužsipuolė“, – „Lietuvos rytui“ teigė socialdemokratė.

Politikei nelogiškas pasirodė ir sprendimas nutraukti skrydžius į Šarm aš Šeicho oro uostą, bet palikti reisus į Hurgadą.

Bet į šį Raudonosios jūros kurortą lietuviai traukia ir toliau. O atvykusieji tikina jaučiantys smarkiai padidėjusį viešbučio personalo dėmesį. Mat svečių čia tikrai mažiau.

Į viešbutį „Bella Vista“ praėjus savaitei po incidento atvykusi Liudmila iš Vilniaus tikino, kad jos niekas negąsdina.

„Juk ir Vilniaus senamiestyje gali gauti peiliu į šoną, tad nemanau, kad čia yra pavojingiau“, – pasakojo moteris.

Liudmila juokavo, kad žaibas dukart į tą pačią vietą netrenkia, tad dabar viešbutyje kaip niekada saugu.

Tame pačiame viešbutyje sutikta Birutė iš Klaipėdos į pavojų taip pat numojo ranka.

„Tikrai apie tai pernelyg negalvojome. Viešbutyje vis dar apsistojusi ir austrų pora, kuri buvo sužeista per išpuolį.

Moteriai šiek tiek sužeistas kaklas, tačiau jau šiandien matėme ją čia. Pora ketina čia likti dar du mėnesius, tad ko reikėtų baimintis mums?“ – klausė lietuvė.

Ieško nelaimės priežasčių

Nuostolius dėl sumažėjusio keliautojų srauto skaičiuojantys turizmo pramonės atstovai skuba ieškoti kaltųjų ir užsienyje.

„Yra norinčių, kad Egipte turizmas žlugtų. Dabar turizmo paklausa labai didelė, todėl kitų valstybių valdžia nenori, kad egiptiečiams taip sektųsi.

Jie visada mėgina platinti melagingą informaciją, kad galėtų perimti turistus“, – pareiškė „Tez Tour“ atstovas.

T.Saido teigimu, užsienio žiniasklaida pasirenka, kaip nušviesti vienus ar kitus išpuolius, o šiuos gąsdinimus seka ir atitinkamas rekomendacijas atostogautojams skelbia Europos valstybių vyriausybės.

Pastaruoju metu Hurgadoje europiečių vis dar gausu. Per savaitę į kurortą atskrenda 18 lėktuvų iš Vokietijos.

Už vokiečių rikiuojasi ukrainiečiai, anglai, lietuviai, estai ir lenkai.

Bet labiausiai Hurgadą pamėgusios tautybės – rusų – turistų akivaizdžiai mažiau. Iš esmės visi užrašai gatvėse ir parduotuvėse čia skelbiami rusų kalba, tačiau tų, kuriems jie skirti, beveik nebėra.

Aišku, Hurgadoje rusų turistų dvasia vis dar jaučiama. Viešbučiuose toliau vyksta pasirodymai, per kuriuos raiteliai skambant „Katiušai“ skrieja mojuodami Rusijos trispalvėmis.

O kvepalų ir prieskonių parduotuvės vis dar tikisi dosniai piniginę atveriančių rusų. Bet jų tiesiog nebėra.

„Anksčiau per savaitę atvykdavo 40 tūkstančių turistų iš Rusijos. O dabar galime tik tikėtis, kad rusai sugrįš. Po mėnesio ar dviejų“, – vylėsi T.Saidas.

Turizmo sektoriuje dirbantys egiptiečiai čia išlaiko visas savo šeimas, tad ilgai tverti be pajamų bus sunku.

Pasigenda rusų pinigų

Tiesa, priežasčių dėl rusų turistų srautų sumažėjimo kelionių organizatorius T.Saidas yra linkęs ieškoti ir pačioje Rusijoje.

Jo nuomone, dėl smunkančių naftos kainų susitraukusi ekonomika verčia Maskvą iš paskutiniųjų stengtis, kad turistai atostogoms sutaupytus savo pinigus leistų ne saulėtame Egipte, o pačioje Rusijoje.

T.Saidas nebijo ir dar drąsesnių išvadų. Jis pareiškė manantis, kad prie „Kogalymavia“ lėktuvo katastrofos Egipto islamistai neprikišo nė piršto. Tad gal tragedija galėjo būti naudinga ir kokiai kitai valstybei?

„Niekas negali žinoti, kas įvyksta Egipte. Nėra faktų, tik nuomonės. Neaišku, kas tai padarė: ar teroristai, ar organizacijos, ar kokių nors šalių vyriausybės“, – neįvardydamas kaltųjų dėl 224 žmonių gyvybę nusinešusios katastrofos svarstė egiptietis.

Tačiau dėl vieno jis tikras: niekas sprogmens į lėktuvą negalėjo įnešti Šarm aš Šeicho oro uoste.

„Šimtas procentų. Nėra jokių galimybių, kad kokiu nors būdu bomba galėjo į orlaivį patekti oro uoste“, – užtikrintai pareiškė T.Saidas.

O Egiptas toliau skaičiuoja nuostolius. Nuo Rusijos lėktuvo katastrofos Egipto kurortai jau prarado 234 mln. eurų dėl sumažėjusio turistų srauto.

Stiprina kurorto apsaugą

Žinoma, egiptiečiai daro, ką gali. Po išpuolio Hurgadoje šalis ne tik susiruošė vilioti turistus žemesnėmis kainomis, bet ir deklaruoja skirsianti milijonus dolerių kurortų apsaugai.

Antai Egipto valdžia pranešė savo kurortų oro uostų apsaugai tobulinti išleisianti 29 milijonus eurų.

Šalies turizmo ministras Hishamas Zaazou pranešė, kad už šias lėšas Hurgadoje ir Šarm aš Šeiche bus įrengiamos stebėjimo kameros ir kita saugumo įranga.

Mieste saugumas stiprinamas ir kitaip.

Antai prie viešbučių įrengti metalo detektoriai jau modernizuoti taip, kad jais būtų galima užfiksuoti daugiau skirtingų pavojų keliančių objektų.

Tiesa, nors einant pro šiuos detektorius kaskart pasigirsta pyptelėjimas, apsaugos darbuotojai, regis, neskuba prašyti turistų išversti kuprines. Jie ir toliau tik šypsodamiesi linksi.

Susitiko su konsulu

Kad Lietuvos turistai Hurgadoje yra svarbūs svečiai, byloja ir Raudonosios jūros muchafazos – vienos iš Egipto provincijų – centre Hurgadoje įvykęs dvišalis saugumo pareigūnų susitikimas su Lietuvos konsulu Egipte Justu Vaišnoru.

Konsulas buvo susitikęs su Raudonosios jūros regiono nacionalinio saugumo vadovu Aymanu Kotbu, regiono turizmo policijos vadovu Ashrafu Saadu ir regiono generaliniu sekretoriumi Mostafa Fathy Sedky el-Sadawey.

„Kad tai nebuvo organizuota veikla, rodo išpuolio metu naudoti ginklai – trys peiliai ir senas pistoletas.

Nėra sistemos, kuri rodytų ryšį su kokiu nors teroristiniu arba kriminaliniu susivienijimu“, – pokalbį su pareigūnais apie incidentą Hurgados viešbutyje prisiminė J.Vaišnoras.

Tačiau, kaip pabrėžė Lietuvos konsulas, tai yra tik Egipto pozicija. Tai, kad kol kas mieste tikrai ramu, nereiškia, jog nebėra jokios grėsmės.

„Turistams rekomenduojama nevažiuoti į nežinomų kompanijų organizuojamas keliones, nesėsti į neaiškius taksi automobilius, o vertingus daiktus viešbutyje laikyti seife.

Taip pat reikėtų vengti neblaiviems rodytis viešosiose vietose, ypač diskotekose arba klubuose“, – apie apiplėšimų pavojų įspėjo diplomatas.

Egipto pareigūnai taip pat ragina turistus nevaizduoti nuotykių ieškotojų ir nesileisti į dykumas vieniems.

Saugumu susirūpino ir oro uostai. Gruodžio mėnesį Egiptas pasamdė Jungtinės Karalystės saugumo konsultantų bendrovę „Control Risks“, kuri tikrina, ar Egipto oro uostuose laikomasi tarptautinių saugumo standartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.