Kelią į laisvę tiesė knygos

Rumunijos vyriausybė pagaliau atsibudo ir sustabdė įstatymo, leidusio kaliniams trumpintis bausmę knygų rašymu, galiojimą. Vienas politikas tokių knygų nuo 2014 metų parašė net devynias.

Atsitokėjusi Rumunijos vyriausybė kol kas neleis kaliniams trumpintis bausmės laiko mokslinių knygų rašymu.<br>AP nuotr.
Atsitokėjusi Rumunijos vyriausybė kol kas neleis kaliniams trumpintis bausmės laiko mokslinių knygų rašymu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 6:43 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:21 AM

Kaliniams iki šiol už kiekvieną parašytą mokslinę knygą 30 dienų buvo sutrumpinama laisvės atėmimo bausmė.

Bet ši taisyklė sulaukė kritikos, kai su korupcija, kuri Rumunijoje tiesiog klesti, kovojantys prokurorai nustatė, kad viena 212 puslapių knyga neva buvo parašyta per septynias valandas. Įtarta, kad arba knygą parašė profesionalus pagalbininkas, arba joje pilna nuplagijuoto teksto.

Dabar vyriausybės atstovas Danas Suciu jau paskelbė, kad įstatymas stabdomas iki rugsėjo 1 dienos.

Dėl tolesnio jo galiojimo dar aiškinsis teisininkai, o teisingumo ministrė Raluca Pruna jau paragino apskritai anuliuoti šį teisės aktą. Pagal jį kaliniams už kiekvieną parašytą ir išspausdintą „mokslinį darbą“ 30 dienų būdavo sutrumpinama bausmė. Ar knyga pakankamai „protinga“, nuspręsdavo teisėjas.

Teisingumo ministerijos duomenimis, vien praėjusiais metais buvo išleista 340 tokių kalinių knygų – beveik keturiskart daugiau nei 2014-aisiais, kai nuteistieji parašė 90 knygų.

O pernai balandį šalies verslininkas George Coposas, kuris buvo nubaustas kalėti ketverius metus, buvo apkaltintas plagijavimu, kai išleido knygą apie Rumunijos karalių politines sąjungas santuokomis XIV–XVI amžiuje.

G.Coposas dabar jau laisvėje, bet knygos turinį pasiskolino iš istoriko Catalino Parfene, kuris 2005 metais apsigynė ta pačia tema parašytą magistro darbą.

C.Parfene mano, kad „identišką struktūrą ir tokį pat istorinį požiūrį“ verslininkui suorganizavo jo darbo vadovas.

Tiesa, istorikas negali būti tuo tikras, nes G.Coposas į nacionalinę biblioteką nusiuntė tik vieną knygos egzempliorių – visas kitas kopijas nusipirko pats autorius, o teismas sutrumpino jam bausmę 30 dienų.

Iš viso G.Coposas už grotų parašė penkias knygas, tad nelaisvėje praleido 150 dienų mažiau. Bausmė verslininkui buvo sutrumpinta ir dėl to, kad jam – daugiau nei 60 metų.

Prieštaringasis Bukarešto futbolo klubo „Steaua“ savininkas Gigi Becali buvo nuteistas kalėti dar 2013 metais, bet jau netrukus išeis į laisvę 2 mėnesiais anksčiau, nes parašė dvi knygas. Teismas kažkodėl pripažino moksliškais G.Becali pamąstymus apie jo ryšį su klubu.

Tuo metu buvęs politikas Nicolae Vasilescu nuo 2014-ųjų nelaisvėje parašė net 9 knygas. Nedaug atsilieka įkalintas verslininkas Dinelis Staicu, per tokį pat laikotarpį išleidęs septynias knygas. („The Guardian“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.