JT generalinis sekretorius paskelbė prognozę dėl džihadistų

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Bano Ki-moono pranešime yra prognozuojama, kad grupuotė „Islamo valstybė“ (IV) 2016 metais sustiprins savo pozicijas, skelbia „Foreign policy“.

IV pritraukia vis daugiau naujų narių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
IV pritraukia vis daugiau naujų narių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
IV karinių pajėgų parade.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
IV karinių pajėgų parade.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ban Ki-moonas įspėja dėl didėjančios IV įtakos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ban Ki-moonas įspėja dėl didėjančios IV įtakos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
IV propagandinė nuotrauka.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
IV propagandinė nuotrauka.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Kylanti „Islamo valstybės“ judėjimo grėsmė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kylanti „Islamo valstybės“ judėjimo grėsmė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 8:26 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:53 PM

JAV vadovaujama koalicija Sirijoje ir Irake praėjusiais metais privertė „Islamo valstybę“ stoti į gynybines pozicijas ir padėjo sąjungininkams atsiimti dalį džihadistų užkariautų teritorijų.

Koalicijai taip pat pavyko sumažinti teroristų grupuotės pelną, gaunamą iš naftos pardavinėjimo: tam padėjo taiklūs smūgiai suduoti naftos perdirbėjams ir jų sunkvežimiams.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas praėjusią savaitę išleistame pranešime prognozuoja, kad ateinančiais metais islamistai sustiprins savo pozicijas.

Genralinis sekretorius taip pat įspėja, kad didėja susirūpinimas dėl teroristinių atakų plitimo ir galimo nesudėtingų cheminių ginklų tobulinimo.

Tai anaiptol nereiškia, kad turtingiausios teroristų organizacijos, bus pašalintos nuo plačių žemės plotų, kuriuos jos nuo 2013 metų užgrobė Irake ir Sirijoje.

IV pritraukia vis daugiau naujų narių

Kaip yra nurodoma Ban Ki-moono pranešime, 2015 metų pabaigoje, maždaug 34 grupės pasaulyje pakartotinai prisiekė ištikimybę IV. Ši organizacija ir jo filialai įrodė, kad jie gali vykdyti sudėtingas teroristines atakas nuo pat Paryžiaus iki Džakartos.

Jie taip pat paskatino pavienius teroristus sukilti prieš amerikiečius San Bernardine praėjusiais metais.

IV yra užgrobusi dalį Libijos teritorijos, kur maždaug 2 tūkst. kovotojų prisiekė ištikimybę grupuotės lyderiui Abu Bakr al-Baghdadi. JAV ir Jungtinių Tautų pareigūnai tvirtino, kad grupės veiksmai yra pastebimi Adžabijoje, Bengazyje ir Tripolyje.

Jie taip pat išlaiko kontrolę dykumos mieste Sirte, esančiame netoli buvusio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi gimimo vietos.

JAV taip pat pareiškė, kad dauguma šių grupių nėra vadovaujamos A.B. al-Baghdadi. Vis dėlto, pasak JAV ir Jungtinių Tautų atstovų, puikus šio tinklo naudojimasis socialiniais tinklais ir toliau skatins žmones visame pasaulyje prisijungti prie teroristinių atakų.

„Dar negirdėta grėsmė“

„Islamo valstybė“ kelia didžiulę grėsmę tarptautiniam saugumui ir taikai, – rašoma 23 puslapių Ban Ki-moono pranešime. – Ji gali greitai prisitaikyti prie kintančios aplinkos ir įtikinti arba paskatinti panašiai mąstančias teroristų grupuotes įvairiuose regionuose vykdyti teroro aktus.“

„Auganti IV grėsmė tarptautiniam saugumui ir taikai atsispindi jų pasaulinės plėtros strategijoje. Tai vystymasis, kuris atspindi reakciją į patirtus pastaruosius jų teritorijų praradimus Irake ir (Sirijoje), – teigia Ban Ki-moonas. – Gali būti, kad 2016 metais (jų) atšakų skaičius didės, o narystė jose augs.“

Jungtinės Tautos nurodė, kad apie 30 tūkst. užsieniečių teroristų kovotojų iš 100 šalių aktyviai dirba su „Islamo valstybe“, „al Qaeda“ ir kitomis teroristų grupuotėmis. IV, kaip Ban Ki-moonas pažymi, pritraukė „dar neregėto skaičių“ naujokų.

Jis perspėjo valstybes būti budrias. Užsienio kovotojai sugrįžę iš mūšio laukų Sirijoje ir Irake, gali planuoti, palengvinti ir vykdyti tolimesnes atakas.  Ban Ki-moonas taip pat pabrėžė, kad užsieniečiai kovotojai prisijungia prie teroristų veiklos grįžę namo.

Ban Ki-moonas siekia paneigti kalbas, kad teroristai bando persikelti į Europą ir kitas šalis kartu su šimtais tūkstančių pabėgėlių, siekdami saugumo ir darbo svetur. Jis tvirtino, kad leidimo persikelti suteikimas dažniausiai reikalauja ištęstinio tikrinimo ir užima ilgą laukimo periodą kuris, jo spėjimu, turėtų sulaikyti teroristus.

Generalinis sekretorius taip pat išreiškė susirūpinimą dėl IV kovotojų persikėlimo iš jos kontroliuojamų teritorijų Sirijoje ir Irake vykdyti teroristines atakas užsienio valstybėse. Jis tvirtino, kad „Islamo valstybė“ „turbūt siekia vystyti didelio masto veiksmus naudodama modernesnius ginklus, įskaitant cheminius ir biologinius ginklus naudojamus tokiose atakose“.

Cheminio ginklo draudimo organizacija nustatė, kad mažiausiai du žmonės buvo paveikti garstyčių dujų Marėjos mieste Sirijoje 2015 metų rugpjūtį. Organizacija neprisiima atsakomybės dėl cheminių ginklų panaudojimo.

Vis dėlto,  JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis teigia, kad Vašingtonas ir toliau „seka gausius IV pareiškimus dėl cheminių atakų panaudojimo Irake ir Sirijoje, nurodydamas, kad šios atakos gali būti plataus masto.“

IV įtaka mažės

Vis dėlto ne visi yra įsitikinę, kad IVė ir toliau stiprins savo pozicijas.

Irake, IV sustiprinti savo poziciją padėjo dauguma nusivylusių partijos “Baath“ narių. Ši partija prarado įtaką po to kai JAV nuvertė Saddamą Husseiną.

Vis dėlto, Libijoje ir Sirijoje judėjimas niekada neįleido gilių šaknų, nes buvo priverstas varžytis dėl įtakos su galinga, įsitvirtinusia atsargos kariuomene ir sukilėliais. Jie sustojo Sirijoje. Čia Kurdų kovotojai, grąžinti Amerikos oro pajėgų, palydėjo juos į šiaurinį Kobanės miestą, netoli Sirijos ir Turkijos sienos.

Tolimesnis teritorijų praradimas Sirijoje ir Irake pakenkė vienai didžiausių verbavimo vietų, kurią yra užėmęs ir valdo vienintelė IV.

„Mano manymu tai, laikui bėgant, sumažins jų ideologinį patrauklumą, – teigia „Islamo valstybės“ ekspertas iš Prinstono universiteto Jacobas Shapiro. – Kuo daugiau teritorijų jie neteks, tuo labiau blės jų patrauklumas“.

J.Shapiro numato, jog nėra daug tokių žmonių, kurie yra linkę rizikuoti savo gyvybe dėl pasaulio džihado vardo, tuo pabrėždamas, kad IV verbavimo dienos yra suskaičiuotos.

„Aš nemanau, kad skaičiai turėtų augti dar labiau, išskyrus naujai įsikuriančias ar jau esančias grupuotes“, – teigia jis.

JAV žvalgybos valdininkai gyrė kariuomenės laimėjimus, paminėdami Kobanės miesto atsiėmimą ir, pastaruoju metu, daugumą Vakarų Irako miesto Ramadi teritorijos. Vasario 9-osios senato posėdyje, J.Clapperis teigė, kad pajėgos kariaujančios su Islamo valstybe turbūt pasieks „vis daugiau laimėjimų mūšio lauke“ šį pavasarį. Kalifato teritorijų grobimas „tikriausiai blėsta“ dėl nesibaigiančių oro atakų, kurios mažina jos pajamų šaltinius. Toliau J.Clapperis minėjo, kad ribos IV paslaugų teikimą ar ekonominį stabilumą žmonėms gyvenantiems tuose regionuose.

Vis dėlto, J.Clapperis IV pavadino „išsiskiriančia“ pasaulio teroristų grėsme ir „tikriausiai labiausiai patyrusia“.

Ekstremistų grupuotė „Sunni“ pasinaudojo socialiniais tinklais, kad pritrauktų naujokus. J.Clapperis perspėja, kad ši grupuotė tikriausiai „tęs savo veiklą 2016 metais: naudos vaizdo įrašus, nuotraukas ir kitas propagandos priemones, aukštinančias gyvenimą pagal IV taisykles ir grupuotės karines pergales“.

J.Clapperis prideda: „IV ir toliau neria tvirtą pasaulinės apimties tinklą ir stengiasi pranokti grupuotės lūkesčius bei dažnai veikia, kad sustiprintų jau tvyrančią sektos įtampą jų apylinkėse“.

Savo pranešime B.Ki-moonas pažymėjo, kad IV stiprina savo įtaką Vakarų ir Šiaurės Afrikoje, Viduriniuosiuose Rytuose ir Pietų bei Pietryčių Azijoje. Tai, pasak Ban Ki-moono, atskleidžia kokiu greičiu IV išsiplėtė vos per pastaruosius 18 mėnesių.

„Pastarųjų atakų sudėtingumas ir jų planavimas, koordinavimas bei pažangumas kelia didelį susirūpinimą dėl jų tobulėjimo ateityje“, – pažymėjo Ban Ki-moonas, paminėdamas, kad daugelis pastangų sustabdyti Islamo valstybę, pareikalautų žymaus biudžeto pajamų išteklių sumažėjimo.

Turtingiausia teroristų grupuotė pasaulyje

„IV yra turtingiausia pasaulio teroristų grupuotė“, – taip pat pabrėžė Ban Ki-moonas.

Ekstremistų judėjimas kontroliuoja 90 bankų atšakų ir, Jungtinių Tautų duomenimis, turi beveik 1 mlrd dolerių (beveik 887 mln. eurų) grynaisiais. Vien tik praeitais metais „Islamo valstybė“ gavo 400 – 500 mln. dolerių pelną (beveik 355 ir 443 mln. eurų) iš naftos. Šie pinigai buvo panaudoti perkant ginklus, karinę įrangą, amuniciją ir kitus reikmenis.

Jie sukaupė dar 900 mln. dolerių (798 mln. eurų) dėl 2,5 proc. mokesčių įvedimo sunkvežimiams įvažiuojantiems į jų teritorijas. Šis mokestis yra taikomas viskam: nuo gyvūnų iki miežių, kviečių ir medvilnės. Grupuotė taip pat užsidirbo daugybę milijonų dolerių apiplėšdami vietinius gyventojus, vogdami antikvarinius daiktus ir perparduodami namus, kurie buvo apleisti bėgančių Irako ir Sirijos gyventojų.

Jungtinės Tautos tvirtina, kad IV“ sukaupė papildomus 35 – 45 mln. dolerių (apie 31 – 40 mln. eurų) iš įkaitų išpirkų 2014 metais. Už 200 jazidų tautinės mažumos įkaitų ekstremistai pareikalavo 850 tūkst. dolerių (beveik 754 tūkst. eurų) išpirkos.

Ban Ki-moonas pritarė J.Clapperiui spėjimui, kad IV pajamos tikriausiai mažėja. Jis paminėjo oro atakas, užblokuotus kontrabandininkų kelius ir naftos pardavimus bei pirkimus kaip rodiklius, kad „IV pajamos gautos iš naftos, ir bendrai ir kaip dalis visų pajamų, palaipsniui sumažės 2016 metais“.

Tačiau Ban Ki-moonas perspėjo, kad IV laisvai gali užsiimti kitomis pelningomis avantiūromis: „IV prisitaikymo lygis yra toks didelis, kad mažėjantys pajamų srautai labai greitai gali būti pakeisti kitais.“

Parengė Neringa Dovydaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.