Kinija šalies žmones vertina ir reitingo taškais

Tiesiai iš George’o Orwello knygoje „1984-ieji“ aprašytos distopijos: Kinija paklusnumą valstybei pavertė žaidimu. Piliečiai greitai jau nebeturės pasirinkimo, ar dalyvauti šiurpioje įmonės „Alibaba“ programoje „Sesame Credit“, – 2020 metais ji taps privaloma.

Kinija, regis, taikosi sukurti ramius, paklusnius, finansiškai ir morališkai atsakingus piliečius.<br>„Sputnik“ / „Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Kinija, regis, taikosi sukurti ramius, paklusnius, finansiškai ir morališkai atsakingus piliečius.<br>„Sputnik“ / „Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Manoma, kad programa „Sesame Credit“ Kinija taikosi sukurti ramius, paklusnius, finansiškai ir morališkai atsakingus piliečius.<br>„YouTube“ nuotr.
Manoma, kad programa „Sesame Credit“ Kinija taikosi sukurti ramius, paklusnius, finansiškai ir morališkai atsakingus piliečius.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 10:39 AM

„Pasitelkdama „Sesame Credit“ Kinija sukūrė piliečių paklusnumo skalę, – vaizdo įraše tvirtino pasaulinę žaidimų rinką ir interneto madas analizuojantis kolektyvas „Extra Credits“. – Didžiausio Kinijos socialinio tinklo savininkai su vyriausybe sukūrė kažką panašaus į JAV kredito vertinimą.

Tačiau kinai nematuos, ar laiku sumokamos sąskaitos. Jie vertins, kaip paklusniai vykdomi partijos nurodymai.“

Šia socialinio kredito sistema Kinija, regis, taikosi sukurti ramius, paklusnius, finansiškai ir morališkai atsakingus piliečius. O žaidimo formatas naudojamas tam, kad žmonės galėtų cenzūruoti ir suvaldyti vienas kitą.

Išmanus sekimo metodas

Portalo „Quartz“ žurnalistas Zheping Huangas jau pernai spalį aprašė savo patirtį su šiuo socialinės kontrolės įrankiu.

„Per pastarąsias kelias savaites pastebėjau keistą tendenciją. Mano socialinių tinklų paskyrose draugams ir nepažįstamiems dalijantis „Sesame Credit“ įvertinimais vis iššokdavo skaičiai.

Įvertinimai yra paruošiami „Alibaba“ filialo „Ant Financial“, kuriam taip pat priklauso Kinijoje populiari, net 350 mln. vartotojų turinti to paties pavadinimo mokėjimo programėlė. O „Ant Financial“ teigia, jog vertina pirkimo ir pinigų leidimo įpročius, kad parodytų, kiek patikimas yra kiekvieno naudotojo kreditas.

Tačiau kai Oksfordo universiteto Kinijos ekspertas Rogier Creemersas išvertė dokumentą „Planavimo pagrindai kuriant socialinio kredito sistemą“, paaiškėjo, kad ši programa yra daugiau nei kredito sekimo metodas.

„Vyriausybė nori sukurti platformą, kuri naudoja duomenis, internetą ir debesų kompiuteriją, kad įvertintų žmonių gyvenimus, o tada paskatintų juos elgtis geriau“, – aiškino R.Creemersas.

Kuria naujo pobūdžio pilietį

Iš pradžių „Sesame Credit“ programa nebuvo plačiai pastebėta. Bet tada perspėjimų dėl šios programos pažėrė įtakinga JAV pilietinių teisių sąjunga.

„Sistemą valdo dvi įmonės „Alibaba“ ir „Tencent“, kurios vadovauja visiems socialiniams tinklams Kinijoje. Jos lengvai gauna daug informacijos apie žmonių santykius, žino, apie ką jie kalbasi.

Svarbiausia, kad matuojamas ne tiktai gebėjimas susimokėti už paslaugas, – įvertinimai taip pat veikia kaip politinio paklusnumo matas“, – pažymėjo sąjunga.

Piliečio įvertinimui pakenkia ir politinių nuomonių skelbimas be leidimo ir rašymas apie režimui žalingas žinias. Pavyzdžiui, apie 1989 metų skerdynes Tiananmeno aikštėje arba apie Šanchajaus akcijų rinkos griūtį.

„Įvertinimas taip pat krinta, jei taip elgiasi vartotojo draugai, – pridūrė sąjungos atstovai. – Įsivaizduokite, kokį spaudimą tai sukurs nepavyzdiniams piliečiams ir disidentams.“

Tam tikromis sąlygomis socialinis spaudimas gali būti labai efektyvi kontrolės priemonė. Kinija tai suprato, susiedama žmonių įvertinimus su jų draugų veiksmais. Visų įvertinimai yra prieinami viešai, o paklusnūs piliečiai apdovanojami.

Švedui informacinių technologijų specialistui Rickui Falkvinge tokia Kinijos idėja primena Šaltojo karo laikus.

„KGB ir „Stasi“ tarnybos suvaldė nepaklusnumą naudodamos agentus, kurie piliečius provokuodavo pritarti nepriimtinoms nuomonėms, o tada pritarusiuosius suimdavo.

Niekas nebedrįsdavo sakyti, kad vyriausybė daro ką nors blogai, ir tai apribojo didelio masto pasipriešinimą. Kinija veikia kur kas subtiliau, bet greičiausiai net efektyviau“, – svarstė R.Falkvinge.

R.Creemersas pridūrė manantis, kad „Kinijos tikslas yra sukurti naujo pobūdžio pilietį“.

Programa taps privaloma

Tuo metu Švedijos tarptautinių santykių instituto Kinijos interneto rinkos specialistas Johanas Lagerkvistas teigė, kad sistema yra „labai ambicinga, apimanti ir piliečių stebėjimą, ir net tai, kokias knygas jie skaito“.

Anot švedo, tai yra įmonės „Amazon“ vartotojų sekimas su politiniu G.Orwello tekstų prieskoniu.

Japonijoje gyvenantis žurnalistas Jamesas Corbettas kurį laiką stebėjo, kaip kinai pritaiko programą „Sesame Credit“, ir apie ateityje privaloma tapsiančią sekimo sistemą svarstė vienoje savo laidos „Corbett Report“ serijų.

„Naujosios pasaulio tvarkos naujovė – socialinis kreditas! Pelnyk taškus elgdamasis taip, kaip reikalauja vyriausybė! Jei nesielgsi kaip „dvigubai plius geras“ pilietis, prarasi taškus!“ – šmaikščią kritiką žėrė J.Corbettas.

Tiesa, kadangi „Sesame Credit“ naudojimas privalomas taps tik 2020 metais, tikrosios programos įtakos dar nematyti. Bet dėl ateities verčia susimąstyti Zhepingas Huangas: „Net jei mano kredito įvertinimas šiuo metu nėra svarbus, aš suinteresuotas, kad jis nenukristų per žemai.“ („Anti-Media“, BBC)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.