Lenkijos pareigūnas įspėja: Maskva gali smogti bet kur pasaulyje

Lenkijos prezidento patarėjas tvirtina, kad Vladimiro Putino naujos geopolitinės ambicijos privertė JAV suprasti padarius klaidą, kai Vašingtonas savo dėmesį nuo Europos nukreipė į Aziją, skelbia „The Guardian“.

Eksperto teigimu, Maskvos įsiveržimas į Siriją pernai parodė, kad Rusija yra pajėgi labai greitai perkelti dideles karinės įrangos apimtis į labai tolimus kraštus.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Eksperto teigimu, Maskvos įsiveržimas į Siriją pernai parodė, kad Rusija yra pajėgi labai greitai perkelti dideles karinės įrangos apimtis į labai tolimus kraštus.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2016, 8:51 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 3:52 AM

Krzysztofas Szczerskis paragino Vakarus suprasti, kad Rusijos prezidentas nebesiekia tiesiog atkurti Sovietų Sąjungos įtaką tokiose šalyse kaip Ukraina, bet nori užimti kur kas labiau dominuojančią karinę pozicija visame pasaulyje.

„Tai yra geopolitinės priešpriešos strategija, tad kiti V.Putino veiksmai gali būti ir už posovietinės erdvės ribų. Jo išpuoliai gali būti nukreipti į bet kurią pasaulio vietą“, – „The Guardian“ teigė Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos patarėjas.

„Klaidinga manyti, kad V.Putinas taikosi tik į siaurą teritoriją. Tai parodė ir Sirija“, – pridėjo K.Szczerskis.

Eksperto teigimu, Maskvos įsiveržimas į Siriją pernai parodė, kad Rusija yra pajėgi labai greitai perkelti dideles karinės įrangos apimtis į labai tolimus kraštus, o pasiruošimai tokioms operacijoms pasauliui yra nematomi.

„Jo galimybės sukurti naujus kovos frontus visame pasaulyje turėtų būti rimtas įspėjimas“, – pabrėžė lenkas.

Varšuvoje liepą bus rengiamas NATO susitikimas, kuriame Aljanso bus reikalaujama dar labiau sustiprinti savo karinį pasirengimą Rytų Europoje.

Regiono šalys reikalauja, kad Lenkijoje būtų įkurdintos dvi sunkiai ginkluotos brigados, kurios dalyvautų nuolatinėse karinėse pratybose.

K.Szczerskis penktadienį pareiškė, kad Lenkija palankiai sutiko JAV gynybos sekretoriaus Asho Carterio pranešimą, kad Europos gynybai Vašingtonas skirs keturis kartus didesnę sumą – 3,4 mlrd. JAV dolerių (3 mlrd. eurų.).

„Tai, kad Barackas Obama priėmė tokį sprendimą, rodo, kad kitoje Atlanto pusėje kažkas pasikeitė. Amerika pirmą kartą per daug metų sugrįžta į Europą, nes ji suprato, kad dėmesio perkėlimas į Aziją buvo klaida“, – aiškino prezidento patarėjas.

Iki šiol NATO priešinosi nuolatinių pajėgų dislokavimui Vidurio Europoje, nes kai kurios šalys baiminasi, kad tokiu būdu būtų pažeistas 1997 metų NATO ir Rusijos susitarimas dėl pajėgų dydžio buvusiose Varšuvos pakto šalyse.

„NATO turėtų rodyti savo aktyvumą rytiniame regione, nes kitoje sienos pusėje Rusija stiprina savo puolimo jėgą. Tad į ją turi būti atsakyta tuo pačiu. Pati Rusija nustato saugumo lygį regione savo veiksmais ir sprendimais“, – pabrėžė K.Szczerskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?