Po metų kosmose – išsiilgto gryno oro gūsis

Astronautas Scottas Kelly, žinoma, seniai nematė artimųjų, nesimaudė vonioje, nevalgė ką tik iškepto kepsnio. Bet po metų Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) amerikietis labiausiai troško įkvėpti gryno oro.

Amerikietis astronautas S.Kelly (kairėje) ir Rusijos kosmonautas M.Kornijenka orbitoje praleido beveik metus – 340 dienų. Taip buvo simuliuojamas skrydis į Marsą, kurį NASA tikisi surengti 2030–2040 metais.<br>„Scanpix“ nuotr.
Amerikietis astronautas S.Kelly (kairėje) ir Rusijos kosmonautas M.Kornijenka orbitoje praleido beveik metus – 340 dienų. Taip buvo simuliuojamas skrydis į Marsą, kurį NASA tikisi surengti 2030–2040 metais.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos kosmonautas M.Kornijenka orbitoje praleido beveik metus – 340 dienų. Taip buvo simuliuojamas skrydis į Marsą, kurį NASA tikisi surengti 2030–2040 metais.
Rusijos kosmonautas M.Kornijenka orbitoje praleido beveik metus – 340 dienų. Taip buvo simuliuojamas skrydis į Marsą, kurį NASA tikisi surengti 2030–2040 metais.
Kapsulė su trimis TKS įgulos nariais trečiadienį nusileido atšiaurioje Kazachstano stepėje.
Kapsulė su trimis TKS įgulos nariais trečiadienį nusileido atšiaurioje Kazachstano stepėje.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Mar 9, 2016, 5:35 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 7:21 AM

„Buvo nuostabu, – taip pirmąjį po ilgo laiko gaivaus oro gurkšnį apibūdino S.Kelly, kai nusileidimo kapsulė palietė šaltą žemę Kazachstane. – Aš nenoriu pasakyti, kad kosminėje stotyje oras blogas, bet šviežias oras su niekuo nepalyginamas.“

Iš TKS jis grįžo trečiadienį kartu su Rusijos kosmonautu Michailu Kornijenka. Kosmose jie dirbo beveik metus, o ši jų misija laikoma svarbiu eksperimentu, galinčiu tapti potencialaus pilotuojamo skrydžio į Marsą įžanga.

52 metų S.Kelly, praleidęs orbitoje 340 dienų, tapo ilgiausiai kosmose per vieną misiją išbuvusiu JAV astronautu, o 55-erių M.Kornijenka pagal tą patį rodiklį dabar užima penktąją vietą tarp Rusijos kosmonautų.

Kosmoso pramonės reklama

„Kaip ir Scottas, jau norėjau pamatyti Žemę ir įkvėpti gryno oro. Jausmas nenusakomas“, – džiaugėsi ir M.Kornijenka.

Nors S.Kelly pasiekė rekordą, ilgos misijos orbitoje rusams – tikrai ne naujiena.

Dabartinis pasaulio rekordas, pasiektas praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje, yra 438 dienos, tačiau ir prieš tai pora Sovietų Sąjungos kosmonautų orbitoje buvo praleidę visus metus.

„Sveikinu pasiekus rekordą, – taip į S.Kelly kreipėsi Kazachstano kosmoso agentūros „Kazkosmos“ vadovas, buvęs kosmonautas Talgatas Musabajevas. – Aišku, prieš 28 metus rodiklis buvo dar geresnis.“

Astronautą tuoj pat pasveikino ir JAV prezidentas Barackas Obama – padėkojo S.Kelly, kuris visas 340 dienų reklamavo Amerikos kosmoso pramonę ir padarė šimtus Žemės nuotraukų.

Tyrimai tęsis ir Žemėje

S.Kelly ir M.Kornijenkos keliai grįžus į Žemę išsiskyrė iš karto – amerikietis jau kitą dieną išvyko į Hjustoną, o rusas turėjo keliauti į uždarą Žvaigždžių miestelį prie Maskvos, kuriame gyvena kariškiai ir kosmonautai su šeimomis.

Tačiau beveik metus kartu gyvenę TKS įgulos nariai ilgam neatsisveikino – jų netrukus laukia kruopštūs ir sudėtingi tyrimai.

Jau Kazachstane visus tris sugrįžėlius – su S.Kelly ir M.Kornijenka TKS dirbo, tiktai trumpiau, dar vienas rusas Sergejus Volkovas – pasitiko armija medikų ir skubiai juos sugrūdo į specialią palapinę.

Čia visai trijulei reikėjo tai pavaikščioti, tai pašokinėti, tai ramiai pastovėti vietoje, tai įveikti kliūtis.

Kitaip tariant, atlikti viską, ką astronautams reikėtų daryti po ilgos kelionės nusileidus Raudonojoje planetoje – Marse. O JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) S.Kelly į TKS siuntė būtent tam, kad būtų galima įvertinti ilgo buvimo kosmose nesvarumo sąlygomis poveikį žmogaus organizmui.

NASA specialistams, kurie tikisi išsiųsti amerikiečių į Marsą jau 2030–2040 metais, knieti atsakyti į klausimą, kaip astronautas jaustųsi tiek fiziškai, tiek psichologiškai po nepatogios ir ilgos kelionės į Marsą. Skrydis užtruktų net pustrečių metų.

Atliko 400 eksperimentų

Pats S.Kelly po komandiruotės į TKS kalbėjo, kad didžiausiu iššūkiu jam tapo atstumas tarp jo ir artimųjų. Stotis nuo Žemės nutolusi net 400 kilometrų.

Kita vertus, astronautas pripažino, kad jausmas sugrįžus dvilypis: „Ten praleidau tiek daug laiko, kad iš tiesų laukiau, kol galėsiu palikti stotį. Tačiau kartu turiu pasakyti, kad TKS – įspūdinga vieta, kurios pasiilgsiu.“

Kazachstane išsiropštęs iš nusileidimo kapsulės S.Kelly atrodė visiškai sveikas. Jis aplinkiniams rodė iškeltą nykštį, o gyvybingumo jam nestigo ir po kelių valandų, jau ruošiantis skristi į Hjustoną.

Astronautas vaikščiojo be niekieno pagalbos ir iš esmės atrodė visiškai taip pat, kaip prieš penkerius metus, kai į TKS buvo išsiruošęs penkiems mėnesiams.

Vis dėlto NASA ekspertai puikiai supranta, kad velnias slypi detalėse, tad itin kruopščiai lygins S.Kelly organizmo pokyčius su jo brolio dvynio Marko, likusio Žemėje, duomenimis. Manoma, kad tyrimai gali užtrukti net metus.

S.Kelly dėl to nesijaudina. Jis jau Žemėje teigė suvokiantis, kad darbas su M.Kornijenka yra tiktai nedidelė viso rengimosi kelionei į Marsą dalis.

„Kosminiai skrydžiai yra komandinis sportas. Nepaprastai svarbu, kad mes visi dirbtume drauge, siekdami, jog tai, kas iš pažiūros neįmanoma, taptų įmanoma, – pareiškė JAV astronautas. – Ne mes čia svarbiausi.“

Sunku nesutikti. Bet neįmanoma neįvertinti ir šio dueto pasiaukojimo.

Per 340 dienų jie iš viso nuskriejo 231 mln. kilometrų ir atliko net 400 eksperimentų.

Be to, kaip ir kiti TKS įgulos nariai, jie gėrė perdirbtą šlapimą ir prakaitą. (AP, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.