Ukrainos oligarchas Dmytro Firtašas pasiilgo tėvynės

Prorusiškas Ukrainos oligarchas Dmytro Firtašas į Austriją persikėlė gyventi po Maidano revoliucijos. Tačiau korupcija įtariamas milijardierius dabar apsigalvojo ir jau norėtų sugrįžti į gimtąją šalį.

Milijardierius D.Firtašas Austrijoje gyvena jau dvejus metus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Milijardierius D.Firtašas Austrijoje gyvena jau dvejus metus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 31, 2016, 7:50 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:35 AM

Vienas turtingiausių Ukrainos žmonių, turinčių verslo ryšių su Rusijos prezidento Vladimiro Putino globojamais verslininkais, jau dvejus metus gyvena Vienoje.

Bet neseniai 50-metis milijardierius pareiškė, kad norėtų netrukus sugrįžti į gimtąją šalį.

Vienu turtingiausių ukrainiečių laikomas vyras turėjo didelę įtaką ir labai patogų gyvenimą, kai Ukrainą valdė prorusiškas prezidentas V.Janukovyčius.

Tad nieko nuostabaus, kad dabartinę proeuropietišką Kijevo valdžią jis vertina itin skeptiškai ir tvirtina, jog naujoji vyriausybė „atvedė šalį prie katastrofos ribos“.

„Jei jie valdžioje liks dar ilgiau, viską tik pablogins, – šią savaitę „Bloomberg“ žurnalistams tvirtino D.Firtašas. – Aš visai nesidžiaugiu tuo, kad mūsų šaliai yra nurodinėjama iš užsienio, kad Amerika valdo Ukrainą.

Gal amerikiečiai ir labai protingi – aš neturiu nieko prieš JAV – tačiau tai kelia problemų. Ukraina vis dar yra nepriklausoma valstybė ir ją turėtų valdyti ukrainiečiai. Ukraina neturėtų paklusti užsienio vadovavimui.“

Milijardierius teigė, kad grįžęs į Ukrainą pats neišvengiamai įsitrauktų į šalies politiką.

„Verslas ir politika visuomet susiję. Jei neužsiimi politika, politika užsiims tavimi“, – samprotavo Vienoje dabar gyvenantis D.Firtašas.

Anksčiau sklido gandai, kad D.Firtašas planavo persikelti atgal į Ukrainą dar 2015-ųjų pabaigoje. Tačiau persigalvojo, nes Kijevo valdžia pareiškė, kad oligarchą oro uoste su antrankiais pasitiks policijos pareigūnai.

D.Firtašas gimtojoje šalyje kaltinamas korupcija, o JAV pareigūnai įtaria jį dalyvavus nusikalstamoje schemoje, kai siekiant įsigyti titano buvo papirkinėjami Indijos vyriausybės pareigūnai.

Dėl tokių kaltinimų JAV vyriausybė siekė, kad verslininkas būtų išduotas. Bet 2015-ųjų gegužę Austrijos teismas paskelbė, kad to nebus, nes amerikiečių prašymas – politiškai motyvuotas.

Teismo svarstymas dėl D.Firtašo išdavimo vyko Ukrainos konflikto metu, kai JAV siekė suduoti smūgį V.Putino aplinkos žmonėms.

Taip siekta pažaboti Maskvos įtaką Rytų Ukrainoje.

JAV ketina pateikti apeliaciją dėl Austrijos sprendimo neišduoti korupcija ir sukčiavimu įtariamo milijardieriaus. („The Local“, „Bloomberg“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.