Katastrofos Smolenske košmaras vis dar gyvas

Tragiška lėktuvo katastrofa Smolenske toliau neduoda ramybės šalies gyventojams ir politikams. Vakar prasidėjo kaltųjų teismo procesas, o opozicija toliau peikia naująją vyriausybę už jos keršto siekį.

Nuo tragedijos, per kurią Rusijos teritorijoje sudužus lėktuvui žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona ir daug kitų svarbių šalies valdžios atstovų, praėjo beveik šešeri metai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo tragedijos, per kurią Rusijos teritorijoje sudužus lėktuvui žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona ir daug kitų svarbių šalies valdžios atstovų, praėjo beveik šešeri metai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 7:34 AM, atnaujinta May 30, 2017, 10:47 PM

O vakar penki su pražūtinguoju skrydžiu susiję žmonės davė parodymus pirmajame teismo posėdyje.

Vienas jų – 2010 metais tuomečio ministro pirmininko Donaldo Tusko biuro vadovo pareigas ėjęs Tomaszas Arabskis.

T.Arabskis ir kiti yra kaltinami tuo, kad nesugebėjo atlikti savo valstybės tarnautojų pareigų. Jei jie bus paskelbti kaltais, nuteistiesiems grės iki trejų metų kalėjimo.

Susiskaldžiusi valdžia

Bet politinės aistros jau seniai verda ir už teismo rūmų sienų.

Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai neseniai pasiūlė, kad būtų neblogai patį D.Tuską atvesti priešais Lenkijos valstybinį tribunolą, kad jis pasiaiškintų, kodėl į lėktuvo katastrofą reagavo taip nerūpestingai.

Priešprieša tarp D.Tusko ir dvynių buvo ir tada, kai įvyko katastrofa. Mat abi pusės lenktyniavo, kuri galės geriau atstovauti Lenkijai tarptautinėje arenoje.

Antai 2010 metais teko surengti net du septyniasdešimtųjų Katynės žudynių metinių minėjimus, kad ministras pirmininkas ir prezidentas galėtų atskirai dalyvauti ceremonijose.

Balandžio 7-ąją D.Tuskas sklandžiai nusileido Smolenske ir kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dalyvavo ceremonijoje, kurioje buvo pagerbtos žudynių aukos.

Tačiau vos po trijų dienų, pasikeitus orams, antrosios – prezidento L.Kaczynskio – delegacijos lėktuvas sudužo pakeliui į kitą Katynės žudynių minėjimo ceremoniją.

Net ir pats žuvusio prezidento brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis vėliau užsipuolė dabartinį Europos Vadovų Tarybos pirmininką dėl katastrofos.

„Viskas, kas nutiko prieš katastrofą, buvo jūsų kaltė, D.Tuskai. Tai yra jūsų politikos rezultatas, – 2012 metais šnekėjo J.Kaczynskis. – Politine prasme esate visiškai atsakingas už Smolensko katastrofą.“

Skausmas verčia kerštauti

Dabar J.Kazcynskio vadovaujama TTP pradėjo ir kaltųjų paiešką. Tačiau liberalios opozicinės Šiuolaikinės partijos lyderis Ryszardas Petru yra įsitikinęs, kad J.Kaczynskio veiksmus iki šiol lemia mylimo brolio netektis.

„Manau, kad šį kerštą skatina brolio netekties skausmas, – tvirtino R.Petru. – Jei D.Tuskas ir L.Kaczynskis nebūtų tarpusavyje konkuravę, jiems nebūtų reikėję skristi į du atskirus renginius.“

Juolab kad teisiamųjų suole atsidūrė nebūtinai tie žmonės, dėl kurių kaltės įvyko katastrofa.

Pats T.Arabskis teigė, kad jis prižiūrėjo tik ministro pirmininko D.Tusko vizitą, o su pasirengimu prezidento L.Kaczynskio skrydžiui visiškai nebuvo susijęs.

Oficialų tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad nors pasirengimas skrydžiui ir neapsiėjo be problemų, šių įkalčių nepakako kaltinimams pateikti.

O dabartinę bylą iškėlė kai kurie Smolensko lėktuvo katastrofos aukų artimieji, kurie dėl įvykio kaltino T.Arabskį ir dar keturis žmones.

Reikalauja atsakymų

Atliekant oficialų tyrimą taip pat nerasta jokių įkalčių, kad lėktuvas galėjo sudužti dėl sprogimo, – pakartota ankstesnio Rusijos atlikto tyrimo išvada: nelaimę sukėlė piloto klaida.

Lenkijos tyrėjai nustatė, kad neatsakingai parengta lėktuvo įgula skrido per žemai ir nekreipė dėmesio į pakartotinius perspėjimus pakilti aukščiau, o prastos meteorologinės sąlygos, tirštas rūkas neleido pilotui matyti žemės.

Tačiau vos prieš kelias savaites artimas J.Kaczynskio draugas ir dabartinis Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius ir vėl pareiškė, kad lėktuvo katastrofą sukėlė tyčinis sprogdinimas.

„Po Smolensko galima sakyti, kad mes, lenkai, buvome bene pirmosios didžiosios terorizmo aukos“, – kalbėjo ministras.

Paprasti lenkai taip pat turi abejonių.

Daugiau kaip trys ketvirtadaliai Lenkijos piliečių yra įsitikinę, kad D.Tusko vyriausybė neįdėjo pakankamų pastangų lėktuvo tragedijos Smolenske priežastims nustatyti.

O tik penktadalis lenkų mano, kad katastrofos priežastys buvo visiškai atskleistos. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.