Prieš ką protestuoti Rusijoje galima, o prieš ką – draudžiama?

Rusijos Jekaterinburgo miesto žurnalistai atliko eksperimentą, kuriuo bandė išsiaiškinti, kiek šalyje iš tikrųjų yra demokratijos. Žurnalistai nusprendė patikrinti valdžios šališkumą ir žiūrėjo, kokius protestus buvo galima vykdyti, o kurios demonstracijos gali būti uždraustos, skelbia „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

Jekaterinburgo žurnalistai išsiaiškino, kurie protestai yra leidžiami, o kurie yra draudžiami dėl valstybės saugumo pažeidimų.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Jekaterinburgo žurnalistai išsiaiškino, kurie protestai yra leidžiami, o kurie yra draudžiami dėl valstybės saugumo pažeidimų.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2016, 6:37 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:43 AM

Ar Sverdlovsko srityje esančiame Jekaterinburge galima surengti protestą, kad gyventojai parodytų meilę Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui? Žinoma, kad taip.

Tačiau ar leidžiamas protestas, kuriame JAV prezidentas Barackas Obama smerkiamas, kaip pagrindinis Rusijos priešas? Be abejonės.

O kaip dėl protesto, kurio metu reikalaujama V.Putino atsistatydinimo? Šis – draudžiamas.

Griežtesnės bausmės protestuotojams

Politinės demonstracijos Rusijoje visados buvo sudėtingas dalykas, tačiau ketvirtame didžiausiame šalies mieste Jekaterinburge dirbantys žurnalistai suprato būtent kiek kaprizinga valdžia gali būti šiuo klausimu.

Naujienų portalo 66.ru žurnalistai nusprendė parodyti, kad prieš dvejus metus V.Putino įsteigtos naujos, griežtesnės bausmės už viešas demonstracijos buvo šališkos ir atitiko menkiausias valdžios užgaidas.

2011-2012 metais Maskvoje vyko didžiulės politinės demonstracijos, kai buvo protestuojama prieš neskaidrius parlamento rinkimus ir V.Putino sugrįžimą į Kremlių trečiajai kadencijai.

Tai buvo didžiausios prieš vyriausybę nukreiptos demonstracijos nuo 2000 metų, kai V.Putinas buvo pirmą kartą išrinktas į prezidento postą. Visa tai ir paskatino griežtesnius įstatymus piketuotojų atžvilgiu.

Žurnalistai – demokratijos tyrėjai

Kremlių palaikanti Jekaterinburgo vietinė įstatymų leidžiamoji valdžia pernai patvirtino įstatymus, kurie Sverdlovsko srities gubernatoriui suteikė laisvę nuspręsti, kurie protestai gali būti leidžiami.

Dėl to Jekaterinburgo žurnalistai ėmėsi projekto pavadinto „Išbandomoji demokratija“ ir tikėjosi išsiaiškinti, kokios protestų temos leidžiamos, o kurios – griežtai draudžiamos.

Iš pat pradžių žurnalistai sugalvojo tokias ramias ir neiššaukiančias demonstracijų temas, kaip „Ginant translyčių gyvūnų teises“ ir „Gražinkime popiežių į Rusijos Ortodoksų Bažnyčios glėbį“.

Tačiau vėliau buvo nuspręsta susitelkti ties 18 konkrečių politinių temų ir Sverdlovsko srities viešojo saugumo departamentui kovo 21 dieną buvo išsiųsti dokumentai prašantys leidimo surengti tuos protestus.

Draudžiamos demonstracijų temos

Kaip skelbta „66.ru“ internetiniame tinklalapyje, demonstracijų dokumentai buvo atmesti vos po poros dienų dėl mažų techninių klaidų.

Šias klaidas ištaisę ir dokumentus darkart pateikę žurnalistai gavo oficialų laišką, kuris atmetė tris siūlomus protestus.

Uždraustos demonstracijų temos buvo šios: „Atstatydinkime V.Putiną“, „Palaikome griežtesnę JAV sankcijų politiką prieš Rusiją“ ir „Siųskime Sverdlovsko srities prezidento pasiuntinį atgal į fabriką!“

Priežastys dėl draudimų buvo tokios, kad protestai pažeidė federalinę konstituciją ir „gali būti interpretuojami kaip keliantys grėsmę valstybės saugumui“.

Kaprizingi leidimai

Protestai, kurie gubernatoriui pasirodė tinkami, buvo: „V.Putinas yra mūsų prezidentas“ ir „B.Obama yra pagrindinis Rusijos priešas“.

Taip pat valdžiai pasirodė teisinga leisti du vienas kitam prieštaraujančius protestus, vieną palaikantį vietinius įstatymų leidėjus („Jie pažadėjo – jie padarė“), o kitą juos peikiantį („Deputatai yra liaudies priešai“).

„Palaikome laimingą Sverdlovsko srities ateitį“ buvo dar viena demonstracija, kurios dokumentai valdžiai pasirodė tinkami. O dar kitai demonstracijai, kurioje buvo reikalaujama gubernatoriaus atsistatydinimo buvo vangiai pritarta, tačiau tik tokiu atveju, jei protestuotojai piketuos miesto parke, o ne priešais politiko rezidenciją.

„Mes, žinoma, atšaukėme visus savo protestų prašymus, nes, šnekant atvirai, piketavimas už ar prieš ką nors nebuvo mūsų planas, – buvo rašoma naujienų portalo „66.ru“ tinkalapyje. – Mes nenorime įsivelti į karą su politiniais šūkiais prieš pat rinkimus.“

„Tačiau dabar visi žino, ką mitinguose ir protestuose Jekaterinburge galima šūkauti, o ko negalima“, – padarė išvadą žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.