Dėl Dubingių žudynių – Lenkijos valdžios pagyros

Lenkijoje gyvenančios lietuvių, baltarusių ir žydų mažumos sulaukė šalies valdžios antausio. Per didžiules iškilmes buvo pagerbtas ir išgirtas partizanas, kuris rengė tragiškąsias Dubingių skerdynes.

Oficialus atsisveikinimas su lietuvių ir baltarusių žudynėse dalyvavusiu partizanu Lupaszka buvo surengtas Varšuvos Šv.Kryžiaus bažnyčioje.<br>R.Butrimo nuotr.
Oficialus atsisveikinimas su lietuvių ir baltarusių žudynėse dalyvavusiu partizanu Lupaszka buvo surengtas Varšuvos Šv.Kryžiaus bažnyčioje.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Apr 26, 2016, 7:52 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:47 PM

Varšuvos Povonzkų kapinėse su didelėmis valstybinėmis oficialiomis iškilmėmis sekmadienį buvo perlaidotas civilių lietuvių ir baltarusių žudynes organizavęs partizanas Zygmuntas Szendzielarzas, pravarde Lupaszka.

Garsiųjų Dubingių žudynių, per kurias 1944 m. birželio 23 dieną Armijos Krajovos partizanai sušaudė net keturių ir vienuolikos mėnesių kūdikius, iniciatoriui Z.Szendzielarzui per laidotuves buvo suteiktas pulkininko titulas.

Iškilmingą pranešimą apie partizano paaukštinimą iš generolo į generolus pulkininkus perskaitė gynybos ministras Antonis Macieriewiczius, o svarbiausią pagiriamąją kalbą pasakė prezidentas Andrzejus Duda. Prezidentas pareiškė, kad Lupaszkos ir jo karių „pavyzdžiu turi būti auklėjama naujoji karta“.

Sprendimą su valstybinėmis iškilmėmis ir karine palyda perlaidoti Z.Szendzielarzą negailestingai sukritikavo dienraštis „Gazeta Wyborcza“ – jis priminė, kad baltarusių, žydų ir lietuvių tautinėms mažumoms tai yra savotiškas antausis.

Bando įtikti radikalams

Žurnalo „Newsweek“ redaktoriaus Tomaszo Liso teigimu, Lupaszkos aukštinimas yra apgalvota valdančiosios nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) politika.

Mat jos lyderis Jaroslawas Kaczynskis yra sakęs, kad TTP turi laikytis tokios taktikos, kad rinkėjų akyse būtų pati dešiniausia partija.

Matydama, kad smulkių radikalių nacionalistinių judėjimų aukštinti pradėtas Lupaszka tampa populiarus, TTP nusprendė partizano kultą paversti valstybiniu, nors jo veikla kelia didžiulį tautinių mažumų nepasitenkinimą.

Lupaszkos ir jo bendraminčių darbų paminėjimą TTP pavertė oficialia valstybine švente, kuri šių metų kovo pirmą dieną buvo minima ypač iškilmingai.

TTP lyderis J.Kaczynskis per minėjimą paskelbė, kad „prakeiktųjų karių“ atminimas bus įamžintas specialiame muziejuje Varšuvoje. O premjerė Beata Szydlo pridūrė įsteigianti specialią pašalpą dar gyviems partizanams.

Skriaudėjus laiko didvyriais

Negausūs pokario partizanų būriai, kurie nepakluso Lenkijos emigracinės vyriausybės nurodymui nutraukti priešinimąsi sovietinei valdžiai ir pasiliko miškuose, prieš keliolika metų imti vadinti „prakeiktaisiais kariais“.

Sovietų valdžios pareigūnai, pagavę šiuos partizanus, jiems dažniausiai skirdavo mirties bausmę, slėpė jų laidojimo vietą ir darė viską, kad partizanų atminimas būtų užmirštas.

Kai Lenkijoje pagaliau sužydėjo demokratija, radikalūs nacionalistai ir futbolo chuliganai ėmė aukštinti „prakeiktuosius karius“ ir vadinti juos didžiausios pagarbos nusipelniusiais šalies patriotais.

Didžiosios partijos nuo tokio aukštinimo iš pradžių atsiribojo – prieš „prakeiktųjų karių“ kultą protestavo Lenkijoje gyvenantys žydai, ukrainiečiai, baltarusiai, lietuviai ir slovakai.

Tautinės mažumos triukšmą kėlė todėl, kad „prakeiktieji kariai“ žudė ir plėšė jų atstovus.

Istorikų duomenimis, partizanai nužudė ne mažiau kaip 5,2 tūkst. civilių – negailėjo nei vaikų, nei nėščių moterų.

Pamiršta partizanų aukas

2005 metais Tautos atminties institutas (TAI) pripažino, kad Lupaszko pavaldinio Romualdo Rajso, pravarde Bury, bataliono vykdytos baltarusių žudynės Palenkės regione atitinka tautinio genocido apibrėžimą.

Štai todėl „prakeiktųjų karių“ dienos minėjimą vietos baltarusiai pavadino tautinių mažumų žeminimu ir politine provokacija.

Ši tautinė mažuma taip pat nusiuntė protesto laišką prezidentui A.Dudai dėl „prakeiktųjų karių“ garbinimo.

Prieš tokios dienos įvedimą protestavo ir Kairiųjų demokratų partija bei radikalių kairiųjų partija „Razem“.

Kritikos ėmėsi ir Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Anot jo, minint partizanų atminimą nereikėtų pamiršti ir jų aukų, tarp kurių – daug tautinių mažumų atstovų, istorinės atminties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.