Varšuva kuria propagandos mašiną

Lenkijos vyriausybė dėl demokratijos normų laužymo peikiama Briuselyje bei Vašingtone. Valdantieji nutarė apsisaugoti nuo kritikos bent savo šalies viduje ir perimti visuomeninės žiniasklaidos kontrolę.

Protesto prieš vyriausybės politiką dalyvė laiko plakatą, kuriame skelbiama: „Laisva žiniasklaida – laisva Lenkija“.<br>R.Butrimo nuotr.
Protesto prieš vyriausybės politiką dalyvė laiko plakatą, kuriame skelbiama: „Laisva žiniasklaida – laisva Lenkija“.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

May 5, 2016, 5:01 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:27 PM

Lenkijos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) suformuota vyriausybė paskelbė, kad nuo liepos pirmos dienos įsigalios naujas visuomeninę žiniasklaidą paliesiantis įstatymas.

Nuo tada valstybinė televizija, radijas bei žinių agentūra bus vadinamos nebe visuomeninėmis, bet tautinėmis informacijos priemonėmis (TIP).

Joms vadovauti bus kuriamos visiškai naujos institucijos, kurioms diriguos valdančioji partija. Kad sustiprintų TIP įtaką konkurencinėje kovoje su privačia žiniasklaida, vyriausybė nusprendė įvesti privalomą 15 zlotų (3,43 euro) mėnesinį TIP mokestį, kuris televizijos paslaugų vartotojams bus pridedamas prie elektros energijos sąnaudų.

Teigiama, kad naująjį mokestį mokės 80 proc. Lenkijos gyventojų – nuo jo atleisti bus pensininkai, neįgalieji bei daugiavaikės šeimos – ir TIP per metus surinks 2 mlrd. zlotų (457,38 mln. eurų).

Gerokai padidėjus TIP biudžetui tikimasi pritraukti didesnę auditoriją, dar labiau didinti valdančiosios partijos populiarumą ir taip padėti jai laimėti ir kitus Seimo rinkimus.

Tokiu sprendimu pasipiktinusi opozicija teigia, kad naujuoju įstatymu valdantieji nori vykdyti partinę propagandą visos tautos sąskaita.

Katalikybė ir lenkiškumas

Žodžio „tautinis“ įrašymas nėra vien formalus valstybinės žiniasklaidos pavadinimo pakeitimas, nes TIP nuo šiol privalės pabrėžti patriotizmą ir savimonę. Ji taip pat privalės puoselėti katalikiškas ir tradicines šeimos vertybes, garbingą istorinę šalies praeitį.

TIP taip pat turės akcentuoti prezidento, premjero, Seimo ir Senato pirmininkų nuomonę ir viešinti jų specialius pareiškimus tautai.

Be to, įstatymas praplėtė sąrašą pareigybių, kurias einantys TIP žurnalistai privalės atlikti liustracijos procedūras.

Iki tol pareiškimus – patvirtinimus, kad nebuvo sovietinių saugumo tarnybų bendradarbiai, – privalėjo rašyti vien informacinių ir publicistinių programų redaktoriai, gimę iki 1973 metų.

Nuo šiol tokius pareiškimus privalės pildyti visi šių programų bendraautoriai.

Jei Tautos atminties instituto darbuotojai žurnalistų pareiškimus pripažins melagingais, tokie žurnalistai neteks teisės dirbti TIP ir balsuoti visuotiniuose rinkimuose.

Neutralumo iliuzija

TIP vadovaus Tautinės žiniasklaidos taryba (TŽT), šios tarybos fondas bei TŽT programų visuomeninės tarybos.

Pastarųjų bus įkurta net keliasdešimt – taip bus siekiama, kad visuomeninių, religinių ir kūrybinių organizacijų atstovai prisidėtų net prie regioninių TIP redakcijų programų formavimo.

Opozicija tokį sumanymą vadina akių dūmimu, nes viską iš tiesų lems iš šešių asmenų susidedanti TŽT taryba, kurioje opozicijai bus suteikta tik viena vieta.

Valdantieji atsisakė pirminio ketinimo su visais TIP žurnalistais pasirašyti naujas darbo sutartis. Jos nepratęstos tiems, kurie kritikuoja valdančiąją TTP.

Galutiniame įstatymo projekte buvo nuspręsta naujas sutartis pasirašyti tiktai su TIP vadovais bei skyrių redaktoriais.

Bet su kritikais žiniasklaidoje TTP jau tvarkėsi ir anksčiau: per šešis mėnesius iš visuomeninės televizijos, radijo ir žinių agentūros buvo atleista daugiau negu šimtas neparankiais pripažintų žurnalistų.

Vietoj garsių, populiarių korespondentų buvo priimta daug menkai žinomų žurnalistų iš partinės valdančiųjų spaudos bei katalikiškos žiniasklaidos.

Tapo partine televizija

Varšuvos universiteto mokslininkai analizavo pastarųjų mėnesių TVP programas ir sukritikavo vyriausybę. Jie teigė, kad po komunizmo eros žlugimo niekada anksčiau TVP nebuvo tokia neobjektyvi.

Valstybinės radijo ir televizijos tarybos pirmininkas Janas Dworakas pareiškė, kad mokslininkų išvados paliudijo, jog, valdančiųjų pastangomis per pusmetį TVP nebelikus žurnalistinio objektyvumo, ši televizija tapo vien propagandos ruporu.

Tai esą liudija faktas, kad TVP buvo duotas nurodymas netransliuoti tiesioginių kabaretinių humoro laidų, nes TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis liguistai nepakenčia kritikos ir pašaipų.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ apžvalgininkės Agniezkos Kublik teigimu, TTP uzurpuoja žiniasklaidą, kad jos padedama aukštintų savo laimėjimus ir diskredituotų opoziciją, siekdama laimėti ir kitus rinkimus į Seimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.