Indai dėl ilgesnių kojų ryžtasi kaulų laužymui

Indijos jaunuoliai moka milžiniškas sumas už sudėtingas ir skausmingas kojų prailginimo operacijas, kurias gydytojai kartais atlieka pirmą kartą. Viskas dėl to, kad galėtų lengviau susirasti darbą ar gyvenimo partnerį.

Kojos ilginamos tik atliekant sudėtingą operaciją.<br>AP nuotr.
Kojos ilginamos tik atliekant sudėtingą operaciją.<br>AP nuotr.
Kojos ilginamos tik atliekant sudėtingą operaciją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kojos ilginamos tik atliekant sudėtingą operaciją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kojos ilginamos tik atliekant sudėtingą operaciją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kojos ilginamos tik atliekant sudėtingą operaciją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 11:37 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:16 PM

24 metų indė Komal dienraščiui „The Guardian“ pasakojo, kad net savo draugams nesakė, kur praleido šešis mėnesius.

Mergina iš Kotos Vakarų Indijoje nuvyko pas ortopedą Amarą Sariną Delyje. Chirurgas atliko sudėtingą operaciją, dėl kurios Komal tapo 8 centimetrais aukštesnė.

Tiesa, jam reikėjo sulaužyti jos kojas, o tada mergina pusę metų nešiojo specialų įtvarą ir negalėjo vaikščioti.

Kad indė turėtų pinigų operacijai, indės tėvai pardavė savo šeimos žemes. Tačiau Komal dėl šios brangios ir skausmingos procedūros nesigaili.

„Dabar kur kas labiau pasitikiu savimi. Buvau vos 1,37 m ūgio. Žmonės iš manęs tyčiojosi ir negalėjau gauti darbo. O dabar ir mano jaunesnioji sesuo ketina daryti tą patį“, – pasakojo Komal.

Atvyksta iš užsienio

Indijoje aukštas ūgis yra laikomas patrauklumo ženklu, tad Komal yra tik viena iš daugelio jaunų žmonių, kurie pasirenka skausmingą kelią.

Tačiau galūnių ilginimo procedūros Indijoje yra visiškai nekontroliuojamos, o jas atliekantys chirurgai neturi patirties.

„Tai yra viena iš sudėtingiausių kosmetinės chirurgijos operacijų, tačiau kai kurie medikai jas atlieka tik porą mėnesių pasimokę iš kito chirurgo, kuris ir pats pjausto tik eksperimentuodamas. To nemoko jokiame universitete“, – atskleidė ortopedas A.Sarinas.

Bet pacientams tai – nė motais. Indija garsėja profesionaliais ir pigiais gydytojais, tad medicininis turizmas kasmet šalies biudžetą papildo maždaug 2,6 mlrd. eurų.

Kosmetinės operacijos sudaro gana didelę dalį iš užsienio atvykusių pacientų pageidavimų – labai daug jų atvyksta iš Europos ir Šiaurės Amerikos, kur tos pačios procedūros gali kainuoti iki penkių kartų daugiau.

Gydytojai operuoja aklai

Prieš penkerius metus kojų ilginimo operacijas atlikinėti pradėjęs A.Sarinas jau operavo daugiau nei 300 pacientų.

„Indijoje tai populiarėja. Kasdien sulaukiu apie 20 skambučių, žmonės man sako: „Noriu būti aukštesnis“, – pasakojo gydytojas.

Vienas 2015 metais operacijai pasiryžęs vyras sakė apsilankęs pas 20 specialistų, kol galiausiai apsisprendė.

„Dauguma gydytojų, su kuriais susitikau, buvo darę tai tik vieną ar du kartus. O kiti iš viso neturėjo patirties“, – atskleidė indas.

Tiesa, dalis Indijos ortopedų aktyviai priešinasi šioms operacijoms, kurios nesėkmės atveju gali prikaustyti žmones prie neįgaliojo vežimėlio.

„Mes nerekomenduojame šios operacijos, nebent labai išskirtiniais atvejais. Ji labai sudėtinga ir labai dažnai lemia komplikacijas“, – aiškino Indijos ortopedų asociacijos prezidentas Sudhiras Kapooras.

Operacija sugalvota Sibire

Kojų ilginimo operacijos buvo pradėtos mažame Sibiro miestelyje Kurgane šeštajame dešimtmetyje.

Jas sugalvojęs Gavrilas Ilizarovas iš pradžių buvo laikomas pamišėliu, o vėliau, kai atliko kelias sėkmingas ortopedines operacijas žmonėms – tarp jų ir olimpiniam šuolių į aukštį čempionui – išgarsėjo kaip „Kurgano magas“.

Tiesa, G.Ilizarovo operacijos niekada neturėjo būti vykdomos vien dėl grožio. Jis dirbo žmonėmis, kurie buvo pakliuvę į nelaimingus atsitikimus arba gimę su nevienodo ilgio galūnėmis.

Dabar prieštaringai vertinama G.Ilizarovo technika yra naudojama visos Indijos chirurgų, nors dėl daugybės naujovių operacija dabar yra greitesnė ir mažiau skausminga.

Tačiau net ir A.Sarinas, kuris dėl sėkmingai ilginamų galūnių dabar yra žinomas ir užsienyje, prisipažįsta, kad iš pradžių abejodavo.

„Svarstydavau, ar tai, ką darau yra teisinga. Tačiau kai pamatydavau, kaip žmonės po operacijos pradėdavo pasitikėti savimi, nusprendžiau, kad turiu tęsti savo darbą“, – pripažino medikas.

Tiesa, operacija yra atliekama tik tada, kai kitų išeičių nėra.

„Mes dažnai atsisakome operuoti žmones. Mėginame su jais kalbėtis, tačiau kai kada tai sunku. Esame sulaukę ir grasinimų nusižudyti, be to yra tekę kviesti ir policiją“, – prisiminė A.Sarinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.