Pabėgėliai Vokietijoje masiškai keičia tikėjimą

Vis daugiau į Europą atvykusių pabėgėlių atsiverčia į kitą tikėjimą – krikščionybę. Todėl žemyno dvasininkai dabar jau vykdo didžiules krikštijimo apeigas. Kai kurios jų vyksta miestų baseinuose.

Europos bažnyčių kunigai pabėgėliams ištiesia pagalbos ranką ir moko juos naujo tikėjimo tiesų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Europos bažnyčių kunigai pabėgėliams ištiesia pagalbos ranką ir moko juos naujo tikėjimo tiesų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 12, 2016, 9:53 AM, atnaujinta May 22, 2017, 1:25 AM

Musulmonai, pabėgę nuo konfliktų, priespaudos ir ekonominių sunkumų Viduriniuose Rytuose, nori pradėti gyvenimą iš naujo Europoje. O kai kurie jų net pakeičia religinius įsitikinimus.

Senojo žemyno krikščionių dvasininkai teigia, kad vis daugiau musulmonų migrantų nori perimti kitą tikėjimą, lanko krikščionių bažnyčias ir nori būti pakrikštyti.

Antai Berlyno Štėglico rajone esančios Švč.Trejybės bažnyčios tikinčiųjų bendruomenė per dvejus metus išaugo nuo 150 iki 700 narių. O šio skaičiaus pokytį lėmė atsivertėliai musulmonai.

Kitos bažnyčios Vokietijos sostinėje ir Hamburge kiek anksčiau šįmet rengė masines krikštynų ceremonijas savivaldybių baseinuose.

Austrijos katalikų bažnyčia per pirmuosius tris 2016-ųjų mėnesius sulaukė 300 prašymų pakrikštyti suaugusius žmones. 70 proc. jų buvo katalikų tikėjimą norintys perimti pabėgėliai.

Liverpulio anglikonų katedros vyskupas Toby Howarthas pasakojo, kad per pastaruosius metus kas ketvirtas pakrikštytas žmogus buvo pabėgėlis.

Teigiama, kad pasirinkti naują religiją migrantus skatina keli dalykai: dėkingumas krikščionims, kurie jiems padėjo sunkioje kelionėje ir parėmė, bei lūkesčiai, jog pakeitus religiją greičiau gaus prieglobstį.

Liverpulio parapijoje dirbantis kunigas Mohammadas Eghtedarianas yra pabėgėlis iš Irano, atsivertęs į krikščionybę, o tada tapęs dvasininku. Pasak jo, Bažnyčia padeda puoselėti tikėjimą ir gauti pabėgėlio statusą.

„Šie du dalykai yra labai susiję. Dauguma žmonių prašo suteikti prieglobstį, o kaip argumentą pateikia savo religiją, – aiškino dvasininkas. – Žmonės jaučiasi beviltiškai. Jie išleidžia krūvas pinigų, daugybę jų tiesiog iššvaisto. Šie žmonės yra pažeidžiami, išnaudoti, kai kurie net išprievartauti.“

Pats pabėgėlio duonos ragavęs M.Eghtedarianas teigė, kad ši patirtis buvo žeminanti ir nužmoginanti.

Keturis mėnesius jis praleido viename pabėgėlių centre, o dabar tai prisiminęs teigė: „Kiekviena diena kėlė iššūkių, bet buvo graži. Kėlė iššūkių, nes nežinojau, ar būsiu deportuotas. Graži, nes buvau Dievo rankose. Aš jam pažadėjau: „Jei tu mane paleisi, aš tau tarnausiu.“

Nors kunigas pasakojo, kad krikščionybe susižavi vis daugiau musulmonų, jis pritaria, jog naivu būtų manyti, kad visi šie naujai pakrikštyti žmonės nuoširdžiai tiki naują Dievą.

„Žmonės trokšta geresnio gyvenimo ir kartais dėl to gali ir meluoti. Tai suprantama, – sakė M.Eghtedarianas. – Bažnyčios misija – skleisti Kristaus žodį – taikos, išsigelbėjimo ir laisvės žodį. Vienintelis, kuris žino, kas dedasi žmonių širdyse, yra Dievas, todėl ne man spręsti, kurie tikintieji nuoširdūs.“ („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.