V. Putinas atsikrato senų bendražygių: įkliuvo artimas bičiulis

Maskvoje – eilinis skandalas: Federalinės saugumo tarnybos darbuotojai ir Tyrimų komiteto tyrėjai atvyko atlikti kratą pas Federalinės muitinės tarnybos direktorių Andrejų Belianinovą, kuris žinomas dėl savo artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Apieškoję jo būstą, tyrėjai rado galybę senovinių dirbinių.

Į teisėsaugos nemalonę pateko ilgametis V.Putino draugas A.Belianinovas (dešinėje).<br>AP ir RIA Novosti/“Sputnik“ nuotr.
Į teisėsaugos nemalonę pateko ilgametis V.Putino draugas A.Belianinovas (dešinėje).<br>AP ir RIA Novosti/“Sputnik“ nuotr.
Į teisėsaugos nemalonę pateko ilgametis V.Putino draugas A.Belianinovas (kairėje).<br>RIA Novosti/“Sputnik“ nuotr.
Į teisėsaugos nemalonę pateko ilgametis V.Putino draugas A.Belianinovas (kairėje).<br>RIA Novosti/“Sputnik“ nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aleksandras Procenka, specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jul 29, 2016, 10:08 PM, atnaujinta May 17, 2017, 10:02 AM

Grynieji – batų dėžėse

Atlikti kratą atvyko netikėtai ir be teismo nurodymu – teisiškai tai galima išskirtinais atvejais, kai „tyrimą būtina atlikti nedelsiant“.

Prabangios vilos, esančios netoli Maskvos Bačurino kaime, šeimininkui iš karto geranoriškai pasiūlyta atiduoti turimus ginklus, narkotines ar kitas draudžiamas medžiagas, taip pat pinigus ir kitas vertybes. Tačiau nieko nelegalaus pagrindinis šalies muitininkas neturėjo. Tačiau rubliai, doleriai ir eurai rasti ne tik seife, bet ir batų dėžėse.

Federalinės muitinės tarnybos vadovas pats juos parodė paaiškindamas, kad tai jo asmeninės santaupos, pradėtos kaupti dar tuomet, kai jis atsistatydino iš saugumo struktūrų ir pasuko į verslą.

Paskaičiavus turimus pinigus, protokole įrašyta: 9,5 milijonai rublių, 390 tūkst. dolerių ir 350 tūkst. eurų. Aptikta ir senovinių paveikslų. Dabar tiriama, iš kur ir kaip juos gavo A.Belianinovas. Taip pat namuose jis laikė laikrodžių bei papuošalų kolekcijas.

Tuo pat metu kratos vykdytos ir Federalinės muitinės tarnybos būstinėje: direktoriaus ir dviejų jo pavaduotojų – Andrejaus Strukovo ir Ruslano Davydovo – kabinetuose. Dar viena krata atlikta draudimo įmonės „Arsenal“ biure. Pastarosios prezidentu yra Sergejus Lobanovas, anksčiau dirbęs A.Belianinovo patarėju. Jis taip pat yra susijęs maždaug su 15 įvairiausių įmonių, kurių veikla susijusi su Rusijos Federaline muitinės tarnyba.

Kaip paaiškino „netikėti svečiai“, kratos atliktos dėl bylos tyrimo, susijusio su nelegaliu brangių alkoholinių gėrimų ir kitų produktų atgabenimu į Rusiją.

Federalinės muitinės tarnybos vadovas buvo nurodomas šios bylos liudininku. Tačiau nuotraukos, padarytos kratos jo viloje metu, kažkodėl netrukus pateko į internetą ir sukėlė tikrą šoką.

Rusijos žiniasklaida kreipėsi į ekspertą, prašydama įvertinti aptiktų paveikslų nuotraukas. Nors jis negalėjo patvirtinti iki galo, tačiau teigė esą tai gali būti žinomų Rusijos dailininkų, kurių vieno kaina siekia „mažiausiai 100 tūkst. eurų“.

Nustebino veidrodis

Eksperto nuomone, baldai, skulptūros, užfiksuotos nuotraukose – greičiausiai originalūs. „Tai daiktai iš Europos, pagaminti maždaug XIX-XX amžių sankirtoje. Baldai, esantys viloje, taip pat pagaminti maždaug XVIII-XIX amžiuje. Tai kruopščiai parinkta vienos epochos kolekcija. Matau, kad namuose gali būti daiktų, kurių bendra vertė siekia bent jau vieną milijoną eurų“ , – sakė ekspertas.

„Mane nustebino veidrodis, – teigė jis. – Tokį mačiau Ermitaže. Sunku net įsivaizduoti, kiek jis galėtų kainuoti. Galiu tik spėti, kad aukcione tokio daikto kaina svyruotų nuo 500 tūkst. iki milijono eurų.“

Tiesa, pinigai, rasti A.Belianinovo viloje, galėjo būti jo santaupos. Pagal jo turto deklaracijas, nuo 2009 iki 2015 metų jis užsidirbo 47,4 milijonus rublių, o jo sutuoktinė – 167,4 milijonų. Todėl šiuo metu paimti pinigai gali būti sugrąžinti jų savininkams. Tačiau iš kur atsirado visi minėti vertingi daiktai? Kol kas į šį klausimą atsakymo nėra.

Kaip praneša Rusijos spauda, duomenų apie tai, kad A.Belianinovas turėtų ar turėjo kokį nors verslą, nėra. Sprendžiant pagal gyvenimo aprašymą, didžiąją dalį savo karjeros jis praleido valstybės tarnybos.

Sena pažintis

Tačiau jo užimamos pareigos nebuvo paprastos. Baigęs Maskvos liaudies ūkio institutą, A.Belianinovas pradėjo dirbti KGB valdyboje, kuri vykdė užsienio žvalgybą. Dirbo užsienyje, SSSR ambasadoje. Kaip teigiama, tuomet ir susipažino su Vladimiru Putinu.

Po Sovietų Sąjungos griūties ir atleidimo iš valstybės tarnybos A.Belianinovas pasuko į bankų verslą, buvo vieno banko valdybos narių. V.Putinui atėjus į valdžią, A.Belianinovas sugrįžo į valstybės tarnybą, o pastaruosius 10 metų buvo Federalinės muitinės tarnybos direktoriumi.

Spaudoje pasirodė informacija apie įvairius nešvarius susitarimus muitinėje, su kuriais esą buvo susijęs ir pats jos direktorius. Tačiau realių įrodymų tam nepavyko gauti, pavaldiniai neįduodavo viršininko. Be to, A.Belianinovas laikomas V.Putinui artimu žmogumi, o tokius asmenis teisėsauga stengiasi aplenkti iš tolo.

Vis dėlto po pastarųjų kratų A.Belianinovas pateikė prašymą atleisti jį iš darbo, Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas jį patenkino.

Tai jau nebe pirmas kartas, kai korupcija apkaltinami V.Putinui artimi žmonės. Pasak Rusijos politologo Stanislavo Belkovskio, pastaruoju metu V.Putinas „atsikrato senų bendražygių“ ir į reikšmingus postus stato jaunus žmones.

„Pats faktas, kad buvo atliktos kratos rodo, kad A.Belianinovas, dirbęs su juo daug metų, nėra neliečiamas“, – sakė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.