Rusai vėl susidomėjo prezidento V. Putino slaptais turtais

Vieno Rusijos bankininko pareiškimas pakurstė piliečių kalbas apie milžinišką šalies prezidento turtą. Rusai įsitikinę – kukliu apsimetantis lyderis pasirūpino, kad pinigų užtektų ir paveldėtojams.

V.Putinas gyvena prabangiai, bet tikina, kad jo paties sukaupti turtai – kuklūs.<br>AP nuotr.
V.Putinas gyvena prabangiai, bet tikina, kad jo paties sukaupti turtai – kuklūs.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Aug 30, 2016, 5:28 PM, atnaujinta May 14, 2017, 11:37 AM

„Žmonės, kurie bando surasti Vladimiro Putino sąskaitas, paieškas gali tęsti visą gyvenimą, tačiau jie niekada nieko nesuras, – pareiškė vieno stambiausių Rusijos valstybinių bankų „Vneštorgbank“ vadovas Andrejus Kostinas ir sukėlė rusams pasipiktinimą. – Jūs nepričiupsite V.Putino. Jis neturi nei automobilių, nei pinigų.“

Apklausos byloja: rusai įsitikinę, kad šalies prezidentas turi slaptų turtų, bet jų nepavyksta surasti, nes jie – gerai paslėpti.

Tokias rusų mintis kursto keli dalykai. Viena vertus, nepasitikėjimas valdžios sąžiningumu.

Ypač po to, kai kelių areštuotų Rusijos miestų gubernatorių namuose rastos stambios pinigų sumos.

Kita vertus, pasakojimai ir legendos apie pasakiškus V.Putino turtus, kurios jau anksčiau sklandė Rusijos žiniasklaidoje.

Valdo stambų paketą

2007 metais politologas Stanislavas Belkovskis įvertino V.Putino turtą 40 mlrd. JAV dolerių (37,5 mlrd. eurų). Jis tvirtino šią informaciją gavęs iš šaltinių, artimų prezidento ratui.

Buvo įvardyti netgi konkretūs aktyvai, kuriuos neva valdė šalies prezidentas: 4,5 proc. energetikos milžinės „Gazprom“ akcijų ir 75 proc. bendrovės „Gunvor“ akcijų, oficialiai priklausančios artimam prezidento draugui Genadijui Timčenkai. Patikrinti šių duomenų niekam nepavyko.

Dar vienu V.Putino turto šaltiniu buvo įvardijami 37 proc. bendrovės „Surgutneftegaz“ akcijų. Ši įmonė užima trečiąją vietą tarp Rusijos naftos milžinų – po koncerno „Rosneft“ ir „Lukoil“.

Minėtos kompanijos nuosavybės struktūra laikoma neskaidria. Ekspertų vertinimais, ne mažiau nei 72 proc. jos akcijų priklauso 23 bendrovėms, kurias įsteigė pati „Surgutneftegaz“ ir kurios valdomos jos vadybininkų.

Tai reiškia, kad realių naftos milžino savininkų nežino niekas. Be to, tokia schema suteikia galimybę faktiškai išvengti mokesčių, tačiau prieš tai Rusijos inspekcijos kažkodėl užmerkia akis.

Mėgaujasi prabanga

Po vadinamojo „Panamos dokumentų“ skandalo prabilta apie turtus, sukauptus lengvatinio apmokestinimo zonų kompanijose, kurias užregistravęs žinomas violončelininkas iš Sankt Peterburgo Sergejus Rolduginas.

Šis žmogus valdo ne milijonus, bet milijardus dolerių, o pinigus jam siuntė beveik visi žinomi Rusijos oligarchai – nuo Aleksejaus Mordašovo iki Suleimano Kerimovo.

„Formaliai šios finansų imperijos savininkas yra kuklus violončelininkas – vienas artimiausių V.Putino draugų. Tad faktiškai tai – prezidento pinigai“, – rašė portalas „Rosbiznesconsulting“.

Kilus „Panamos dokumentų“ nutekinimo skandalui Kremlius mėgino teisintis – kam to reikia V.Putinui, jei jo rankose didžiulės šalies galybė ir turtai?

Rusijos prezidento žinioje yra daugiau nei dvi dešimtys rezidencijų įvairiausiuose šalies kampeliuose, o, tarkim, JAV prezidentas ir Vokietijos kanclerė turi tik po dvi.

V.Putino lėktuvų parke – 43 lėktuvai ir 15 sraigtasparnių.

Vieno orlaivio apdaila esą itin prabangi: vien ten įrengtas unitazas kainavo per 75 tūkst. dolerių (67 tūkst. eurų).

Rusijos prezidentui priklauso ir keletas jachtų. Tarp jų ir Kremliaus laivyno briliantas – 57 metrų ilgio penkių denių karališkoji „Olimpija“ su raudonmedžio ir rotano apdaila, paauksavimais, vertingų klevų rūšių kolonada, didžiuliu marmuru puoštu vonios kambariu.

Gardus kąsnis paveldėtojams

Slaptų V.Putino milijardų ieškotojai pastaruoju metu susidomėjo ir jų paveldėtojais. Žiniasklaida kalba apie jaunesniąją Rusijos prezidento dukterį Jekateriną Tichonovą, vadovaujančią Rusijos fondui „Nacionalnoje intelektualnoje razvitije“ („Nacionalinė intelektualinė plėtra“), kuris užsiima Maskvos universiteto plėtra.

Prieš metus 30-metė Katia ištekėjo už 34-erių Kirilo Šamalovo, kuris yra seno Rusijos prezidento pažįstamo, banko „Rosija“ bendraturčio, turtuolio Nikolajaus Šamalovo sūnus.

K.Šamalovas dar iki vestuvių pagal turimų turtų skaičių pralenkė tėvą, tapęs jauniausiu rusų milijardieriumi. N.Šamalovo sūnus buvo stambiausio Rusijos naftos ir chemijos holdingo „Sibur“ viceprezidentas, o nusipirkęs 17 proc. akcijų paketą tapo jo dalininku.

Įdomu, kad akcijas K.Šamalovui pardavė kitas V.Putino draugas – Genadijus Timčenka.

Spėjamo Rusijos prezidento žento turtą – oficialiai V.Putino dukters santuokos faktas nepatvirtintas – žurnalas „Forbes“ vertina 1,2 mlrd. dolerių (apie 1 mlrd. eurų).

O V.Putinas, remiantis 2016 m. mokesčių deklaracija, turi tik 15 arų žemės sklypą, du – 153 ir 77 kv. m butus, 18 kv. m garažą.

Jam priklauso mašinos GAZ M-21, GAZ M-21 P, „Niva“ ir automobilio priekaba „Skif“.

2015 m. prezidento metinės pajamos sudarė 8,9 tūkst. rublių (122 tūkst. eurų), o bankininkas A.Kostinas tvirtina, kad piniginių santaupų V.Putinas neturi.

„Jis pasmerkė save kukliam gyvenimui, nes visas pasaulis jį žino“, – aiškino bankininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.