Pasaulio susirūpinimas pabėgėliais išblėso

Kai prieš metus į Turkijos pakrantę bangos išmetė negyvo Alano Kurdi kūną, šis sukrėtimas sukėlė didelę palaikymo bangą prieglobsčio prašytojams. Tačiau požiūris į pabėgėlius dabar pasikeitė.

Pernai nuskendęs berniukas A.Kurdi tapo pabėgėlių krizės simboliu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pernai nuskendęs berniukas A.Kurdi tapo pabėgėlių krizės simboliu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, BBC ir „The Guardian“ inf.

Sep 5, 2016, 1:18 PM, atnaujinta May 14, 2017, 12:51 AM

Pernai rugsėjo 2-ąją nuskendęs trimetis A.Kurdi sukėlė susirūpinimą dėl Sirijos pabėgėlių likimo.

Negyvo mažamečio nuotraukos sukrėtė Vakarus ir politikai pažadėjo palengvinti karo išvargintų pabėgėlių dalią.

Į Graikijos Koso salą su šeima valtimi plaukiantis A.Kurdi nuskendo kartu su savo motina ir broliuku – liko gyvas tik jo tėvas.

„Kasdien galvoju apie savo šeimą, bet šiandien pasijutau taip, lyg naktį jie būtų užmigę šalia manęs, – šią savaitę kalbėjo A.Kurdi tėvas Abdullah. – Aš vėl skęstu liūdesyje.“

Praėjus porai dienų po tragedijos Vokietija atvėrė vartus dešimtims tūkstančių Vengrijoje įstrigusių pabėgėlių, buvo įkurtas humanitarinis koridorius nuo Graikijos iki Bavarijos, Kanada pareiškė pasikviesianti gyventi 25 tūkst. sirų, o britai pažadėjo kasmet apgyvendinti 4 tūkst. prieglobsčio prašytojų iki pat 2020-ųjų.

Tačiau Europos vieningumas ir rūpestingmas greitai atvėso. Vengrija pareiškė nesutinkanti su ES lyderių sprendimu paskirstyti 120 tūkst. Graikijoje ir Italijoje esančių pabėgėlių visoms Bendrijos narėms, o Austrija pamažu atitolo nuo Vokietijos migrantams draugiškos politikos.

Dešiniųjų pažiūrų populistinės partijos sulaukė vis didesnio palaikymo ES šalyse, nes visuomenės dėmesį pritraukė vis daugiau pranešimų apie atvykėlių vykdomus nusikaltimus ir radikalių musulmonų surengtus teroro išpuolius Prancūzijoje, Belgijoje ir Vokietijoje.

„Iš pradžių pasaulis nenustygo vietoje dėl noro padėti pabėgėliams, bet tai pasibaigė po mėnesio, – apgailestavo A.Kurdi tėvas. – Situacija pablogėjo, karas Sirijoje įsiplieskė dar labiau ir puolė bėgti vis daugiau žmonių.

Viliuosi, jog pasaulio lyderiai bandys sustabdyti karą, kad visi žmonės galėtų grįžti į įprastą gyvenimą.“

Nors daugelio požiūris į pabėgėlius iš esmės pakito, Abdullah vis dėlto turi priežasčių neprarasti vilties.

Per 12 mėnesių atsirado daugybė vietinių grupių, kurios ištiesė pagalbos ranką Europoje prastomis sąlygomis ir perpildytose stovyklose gyvenantiems prieglobsčio prašytojams.(BBC, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.