Smukusi parama rusų politikams – ne kliūtis

Artėjant Rusijos Valstybės Dūmos ir regionų valdžios rinkimams valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ sunerimo: piliečiai vis mažiau ją palaiko ir nepaiso propagandos. Bet vargu ar tai kliudys pergalei.

Partija „Vieningoji Rusija“ tampa mažiau populiari, bet beveik neabejojama jos sėkme rinkimuose.<br>„Reuters“/„Scan pix“ nuotr.
Partija „Vieningoji Rusija“ tampa mažiau populiari, bet beveik neabejojama jos sėkme rinkimuose.<br>„Reuters“/„Scan pix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2016, 11:48 PM, atnaujinta May 13, 2017, 11:36 PM

Nepriklausoma tyrimų organizacija Levados centas šią savaitę paviešino apklausą, kuri suglumino valdančiąją Rusijos partiją: partiją „Vieningoji Rusija“ palaikančių žmonių skaičius nuo liepos mėnesio smuko – nuo 57 proc. nusileido iki 50 proc.

Tai privertė partiją sunerimti, nes rinkimai jau ne už kalnų – rugsėjo 18-ąją.

2010–2011 m. daugiatūkstantinės minios žengė į gatves, nes rinkimai, kuriuose „Vieningoji Rusija“ laimėjo 49 proc. balsų, buvo laikomi neskaidriais.

Kritęs partijos populiarumas, anot ekspertų, rodo, kad politinė įtampa vis dėlto tvyro – per rinkimų kampaniją savo egzistavimą priminė kitos partijos, kurios lieka užribyje, pavyzdžiui, Rusijos liberalų demokratų partija.

„Atsirado politinių jėgų rinka, apie kurią žmonės nė nenutuokė“, – aiškino Levados centro direktoriaus pavaduotojas Aleksejus Graždankinas.

Daugelis rusų ėmė piktintis valdžia dėl šalyje siaučiančios finansinės krizės, kurią sukėlė Vakarų sankcijos, skirtos Rusijai dėl Ukrainos konflikto.

„Nėra pinigų, bet laikykitės“, – šiemet pensininkams pranešė premjeras Dmitrijjus Medvedevas, kuris šįmet vėl rinkimuose veda partijos „Vieningoji Rusija“ sąrašą.

D.Medvedevas gynė ir sprendimą 2017 metų sausį pensininkams duoti vienkartinę 5 tūkst. rublių (68 eurų) išmoką, užuot pensijos dydį pritaikius prie augančios infliacijos tempo.

O „Vieningosios Rusijos“ kampanija irgi nieko nesužavėjo.

„Partija neturi jokios žinios, išskyrus: „Visi kiti yra blogesni už mus“, – sakė Carnegie tyrimų centro Maskvoje pirmininkas Andrejus Kolešnikovas. – Bet balsavimas už opozicines partijas nors ir yra pasipriešinimo balsas, vis tiek reiškia, kad sistema palaikoma.“

Beje, partijos „Vieningoji Rusija“ ir Vladimiro Putino populiarumo reitingai nesusiję.

Prezidentą palaiko 82 proc. rusų, tačiau jis atsiribojo nuo partijos tada, kai politinės jėgos pirmininko kėdę iškeitė į prezidento.

Vis dėlto net ir sparčiai krintant populiarumui „Vieningoji Rusija“ turi daugiau palaikymo negu opozicija.

Todėl vargu ar rinkimai nulems dideles permainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.