Kaip šiandien atrodo nacių kaimas Vokietijoje?

Šią savaitę pasaulį nustebino žinia, kad fiurerio palikimas Vokietijoje vis dar gyvas. Reportažai iš Jamelio kaimo atskleidė, kad dauguma vietos gyventojų yra neonaciai, kurie sveikinasi šūkiu „Heil Hitler“.

Jamelyje gyvena atvirai nacistines pažiūras reiškiantys vokiečiai.
Jamelyje gyvena atvirai nacistines pažiūras reiškiantys vokiečiai.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir BBC inf.

Sep 9, 2016, 12:46 PM, atnaujinta May 13, 2017, 3:24 PM

Jamelio kaimas yra Vokietijos šiaurėje, Meklenburgo-Pomeranijos žemėje. Būtent ten, kur vietos parlamento rinkimuose pergalę šią savaitę nuskynė ksenofobinė partija „Alternatyva Vokietijai“.

Nors Jamelyje gyvena vos kelios dešimtys žmonių, šis kaimas dabar sulaukė milžiniško žiniasklaidos dėmesio dėl ten įsikūrusių neonacių gausos, verbuojamų vaikų ir pokylių, kuriuose žymiausi radikalai groja nacistinės Vokietijos dainas.

„Jie klaidingai įsivaizduoja, kad atstovauja tyliajai Vokietijos daugumai“, – aiškino hiphopo dainininkas Konigas Borisas.

Atlikėjas visai neseniai dalyvavo jau dešimt metų iš eilės vykstantį muzikos festivalį prieš fašistus, kuris rengiamas Jamelyje gyvenančios Lohmeyerių šeimos darže.

Šiame kaime galima pamatyti ne tik kaustytais batais vaikštančių skustagalvių, bet ir ant sienų nupaišytų utopinės nacių šeimos paveikslų bei ženklą, kuris rodo, kuria kryptimi yra Adolfo Hitlerio gimimo vieta Austrijoje.

„Šią savaitę sulaukėme daug dėmesio ir spaudimo iš žiniasklaidos, tai tapo nebepakenčiama, – tvirtino vietinis gyventojas Heinrichas, kuris dievagojosi nesąs radikalas. – Tačiau situacija tokia pat visoje Vokietijoje, neonacių pilna visuose kaimuose.“

Tiesa ta, kad neonaciai gyvena ne vien Jamelyje.

Nukeliavus į netoliese esantį Grėvesmiūleno miestelį galima pamatyti prieštaringai vertinamos Nacionalinės demokratinės partijos (NPD) štabą.

NPD būstinė apsaugota spygliuota viela, turi sargybos bokštą, virš jos plevėsuoja suvienytos Vokietijos vėliava, o kieme aplinkui kepsninę su anglišku užrašu „Linksmo holokausto“ („Happy Holocaust“) laksto pikti šunys.

NPD atstovas Stefanas Kosteris tikino, kad sargybos bokštas buvo skirtas partijos plakatams, o kieme bet kada galėdavo lakstyti vaikai.

Anot neonacio, partija siekė jaunimą atitraukti nuo narkotikų ir pasiūlyti jiems kitokią veiklą: šokius ir laipiojimą kalnais.

Vis dėlto S.Kosteris gynėsi nežinojęs, kad ant kepsninės buvo užrašas, o tada užsiminė, jog tai greičiausiai tebuvo pasišaipymas iš draudimo neigti holokaustą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.