Turkijos įspėjimų pabūklai vis garsėja

Karinis perversmas Turkijoje nepavyko, tačiau jo aidai garsūs ir po kelių mėnesių. Ankaros santykiai su Vakarais nuo liepos labai pablogėjo, o žodžių mūšis kasdien tampa vis aštresnis.

R.T.Erdoganas tikėjosi didesnio Vakarų palaikymo po perversmo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
R.T.Erdoganas tikėjosi didesnio Vakarų palaikymo po perversmo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „The New York Times“, „The Washington Post“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 22, 2016, 4:57 PM, atnaujinta May 12, 2017, 6:49 AM

„Jei JAV yra mūsų strateginės sąjungininkės ir NATO partnerės, joms nederėtų leisti tokiam teroristui kaip Fethullah Gülenas vadovauti savo organizacijai“, – tokius žodžius Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šią savaitę rėžė JAV.

Turkijos prezidentas dėl liepos 15-ąją surengto perversmo apkaltino prieš 17 metų į Pensilvaniją JAV pabėgusį dvasininką F.Güleną.

Manoma, kad R.T.Erdoganas naudojosi nepavykusiu puču kaip pretekstu susidoroti su F.Güleno įtaka Turkijoje.

Turkija primygtinai ir netgi šantažuodama reikalauja JAV išduoti dvasininką, o praėjusią savaitę Vašingtonui nusiuntė pirmuosius įrodymus, kurie tariamai susiejo F.Güleną su puču.

Jei JAV teisingumo departamentas nuspręstų jo Turkijai neišduoti, abiejų šalių santykiai pasiektų rekordines žemumas. O kol kas neatrodo, kad Vašingtonas turi tokių planų.

Amerikiečiams santykių su Ankara pablogėjimas taip pat nenaudingas.

Turkija yra NATO narė, viena pagrindinių šalių, padedančių kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“, ji taip pat padeda suvaldyti Sirijos karo pabėgėlių srautą į Europą.

Galbūt dėl to JAV neseniai pripažino nepakankamai entuziastingai pasmerkusios pučą.

Rugpjūtį JAV viceprezidentas Joe Bidenas aplankė pučininkų subombarduotą parlamentą Ankaroje ir atsiprašė dėl solidarumo stygiaus.

Vašingtonas taip pat į Turkiją nusiuntė teisininkų, kurie padėjo formuluoti reikalavimą išduoti F.Güleną, o JAV valstybės departamentas netgi tikino, kad R.T.Erdogano susitaikymas su V.Putinu – naudingas žingsnis pirmyn.

Amerikos veiksmai padėjo kiek nuraminti Turkiją, tačiau šalių santykiai šiuo metu tikrai nėra šilti. Vis dėlto JAV pareigūnai įsitikinę: Turkija liks ištikima Vakarams, nes neturi jokio kito pasirinkimo.

„Turkijos santykiai su JAV galėtų būti kur kas geresni, bet į viską pažvelgus objektyviai Turkija neturi kur kitur bėgti“, – aiškino Kadiro Haso universiteto profesorius Soli Özelis.

Vis dėlto su JAV besipykstantis R.T.Erdoganas neseniai vėl suartėjo su Rusija ir vis smarkiau skatina Turkijoje diegti islamiškas, o ne pasaulietines vertybes.

Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje R.T.Erdoganas šią savaitę taip pat gynė Turkijos sprendimą į Siriją siųsti savo karius.

Prezidentas tikino, kad anksčiau vykdytas karinis įsikišimas tankais į konfliktus atnešė „taikos, pusiausvyros ir stabilumo“ regione.

„Mes negalime švaistyti dar daugiau laiko, kad išspręstume problemos esmę – neslopstančias kautynes Sirijoje“, – R.T.Erdoganas ragino JT imtis staigių veiksmų ir netoleruoti Sirijos vyriausybės taktikos kovoti iki mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.