Analitikas: „Sumenkinti Rusijos vaidmenį šioje pergalėje būtų klaida“

Šioje JAV prezidento rinkimų kampanijoje varžėsi ne tik Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton, bet ir labai svarbus trečiasis žaidėjas – Rusija. Taip teigia Hudsono instituto Vašingtone analitikas Marius Laurinavičius.

D.Trumpas seniai flirtavo su Rusija ir mėgino sumenkinti jos keliamą grėsmę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas seniai flirtavo su Rusija ir mėgino sumenkinti jos keliamą grėsmę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas seniai flirtavo su Rusija ir mėgino sumenkinti jos keliamą grėsmę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas seniai flirtavo su Rusija ir mėgino sumenkinti jos keliamą grėsmę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Laurinavičius ragina ieškoti priešnuodžių Rusijos įtakai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Laurinavičius ragina ieškoti priešnuodžių Rusijos įtakai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 10:22 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 8:26 AM

Nors svarbiausia D.Trumpo pergalės priežastimi politologas įvardija vidines JAV problemas, antru svarbiu veiksniu įvardija Maskvą.

„Sumenkinti Rusijos vaidmenį šioje pergalėje būtų didžiulė klaida. Jį reikia analizuoti taip pat, kaip Rusijos prisidėjimą prie „Brexit“ ar Nyderlandų referendumo. Rusija veikia politinius procesus daugelyje pasaulio valstybių – tarp jų ir Lietuvoje. Reikia ieškoti priešnuodžių, nes tai yra pavojinga“, – portalui lrytas.lt sakė M.Laurinavičius.

Visų JAV saugumo institucijų įsitikinimu, Rusija suorganizavo įsilaužimą į Demokratų partijos serverius, o tada H.Clinton štabo elektroniniai laiškai buvo paviešinti „WikiLeaks“.

O D.Trumpas visos kampanijos metu viešai aiškino, kad niekas nežino, kas iš tikrųjų stovi už šių įsilaužimų.

„Remdamasis tuo, kad Rusija aktyviai dalyvauja šiuose rinkimuose, nuo rugpjūčio prognozavau, kad D.Trumpo pergalė tikėtina“, – teigė M.Laurinavičius.

Tiesa, politologo manymu, D.Trumpo pergalę labiausiai lėmė tai, kad didžiulė dalis amerikiečių buvo pasiryžusi politinei revoliucijai, kuri ir įvyko.

„Didžioji dalis rinkėjų yra nepatenkinta tuo, kaip valdoma šalis, elito elgesiu su paprastais žmonėmis. Daugelis mano, kad politika tapo tik išrinktųjų klubo žaidimu, kuris neturi nieko bendro su žmonių poreikiais ir kasdieniu gyvenimu“, – pabrėžė M.Laurinavičius.

Kokias pasekmes pasauliui turės D.Trumpo pergalė? Analitiko nuomone, ji kelia didžiulę grėsmę, ir taip jau sustiprėjusią dėl vangios JAV lyderystės.

„Žiūrint į pasaulį – kalbant ne apie konkrečius D.Trumpo pareiškimus, kad NATO nereikalingas, bet apie bendrą nestabilią geopolitinę situaciją – daugiausiai grėsmės kelia Amerikos vadovavimo trūkumas, kurį matome jau nuo Baracko Obamos laikotarpio, – pastebėjo M.Laurinavičius. – D.Trumpas deklaruoja vykdysiantis dar labiau izoliacionistinę politiką. Tai kelia pačia didžiausią grėsmę – kur kas didesnę už jo pareiškimus, kurie Lietuvoje taip garsiai skambėjo.“

Respublikonų kandidatas vasarą sukėlė pasipiktinimą pareiškęs, kad Vašingtonas turėtų apsvarstyti NATO sąjungininkų dedamas pastangas, o tik tada nuspręsti, ar ginti juos Rusijos agresijos atveju. Šie pareiškimai audringiausiai buvo sutikti Baltijos šalyse.

– Kiek prie D.Trumpo pergalės galėjo prisidėti likus 10 dienų iki balsavimo JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovo Jameso Comey išplatinta žinia apie atnaujinamą H.Clinton elektroninių laiškų tyrimą? - portalas lrytas.lt paklausė M.Laurinavičiaus. 

– FTB vaidmuo yra esminis. Kodėl jie įsitraukė į rinkimų procesą, reikėtų atsakyti pačiai Amerikai.

Kai FTB buvo prašoma prisidėti prie bendro pareiškimo, kad Rusija kišasi į rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai, agentūros vadovas nusprendė negalintis to daryti, nes taip paveiktų procesą.

Dabar ši institucija akivaizdžiai bus susilpninta partijų tarpusavio kovos, nes demokratai ir dalis respublikonų nepasitikės FTB.

– Kokias klaidas padarė pačios H.Clinton štabas?

Pagrindinė demokratų klaida buvo pati H.Clinton kandidatūra. Lietuviai teisūs manydami, kad ji būtų buvusi palankiausia mums kandidatė.

Tačiau šiuose rinkimuose, kuriuos amerikiečiai norėjo paversti maža revoliucija, blogesnės kandidatės nebūtų galima sugalvoti.

Ji atstovavo viskam, prieš ką norėjo kovoti abiejų partijų rinkėjai – Vašingtono elitui, skandalams, dinastijai.

– Ką D.Trumpo pergalė reiškia JAV respublikonų partijai? Partijos elitas kaltinamas, kad neužkirto kelio kandidatūrai, o dabar D.Trumpas yra ir šios politinės jėgos veidas.

– Ne tik respublikonų, bet ir demokratų stovyklose kilusi krizė JAV politinėje sistemoje su šiais rinkimais nesibaigs, o kaip tik gilės.

Demokratai lygiai taip pat turės susidoroti su didžiuliu iššūkiu viduje, nes pirminius rinkimus pralaimėjusio B.Sanderso rėmėjai tikrai kels klausimą, ar partijoje viskas yra gerai.

Bet respublikonų pusėje krizė bus dar didesnė, nes Vašingtono politinis elitas, prieš kurį norėtų kovoti D.Trumpas ir visi už jį balsavę rinkėjai, niekur nedingo – jie bandys ginti savo pozicijas.

Pati Amerika iš šių rinkimų liko gerokai susilpnėjusi. Net jeigu rezultatas būtų priešingas, krizė tikrai nesibaigė, o kaip ji bus išspręsta, kol kas visiškai neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.