Aistros po JAV rinkimų nerimsta: įtartinus JAV balsus norėtų perskaičiuoti

Nors nuo JAV prezidento rinkimų praėjo beveik mėnuo, aistros nerimsta. Prie raginimų perskaičiuoti balsus keliose valstijose jau prisidėjo ir pralaimėjusi Hillary Clinton, bet užmojai stringa.

H.Clinton palaiko siūlymus perskaičiuoti 3 mln. Viskonsine atiduotų balsų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
H.Clinton palaiko siūlymus perskaičiuoti 3 mln. Viskonsine atiduotų balsų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-12-01 15:07, atnaujinta 2018-02-10 01:22

Pirmoji apie būtinybę perskaičiuoti balsus svarbiose Mičigano, Pensilvanijos ir Viskonsino valstijose pradėjo kalbėti Žaliųjų partijos kandidatė rinkimuose Jill Stein.

Būtent šiose valstijose Donaldas Trumpas nežymiai aplenkė H.Clinton, kuriai čia buvo žadama pergalė, ir užsitikrino kelią į Baltuosius rūmus.

Siūlyti perskaičiuoti balsus paskatino Mičigano universiteto Saugumo ir visuomenės centro direktoriaus J.Alexo Haldermano ir balsavimo teisės eksperto Johno Bonifazo įžvalga, kad popierinius biuletenius naudojančiose apygardose demokratų kandidatę parėmė kur kas daugiau žmonių nei tose, kur balsavimas vyko naudojant elektronines sistemas.

J.Stein nuogąstavo, kad prie šių sistemų nagus galėjo prikišti programišiai ir taip persverti rinkimų rezultatą.

„Po sunkios ir skausmingos rinkimų kampanijos, per kurią užsienio veikėjai įsilaužė į partijos duomenų bazę, privačius elektroninio pašto serverius ir rinkėjų sąrašus kai kuriose valstijose, daug amerikiečių svarsto, ar rinkimų rezultatai yra patikimi“, – kalbėjo Žaliųjų partijos kandidatė, prezidento rinkimuose surinkusi 1 proc. balsų.

Peticiją dėl balsų perskaičiavimo Viskonsinas priėmė dar praėjusią savaitę, tačiau įspėjo, kad vietoj anksčiau numatytų 1 mln. JAV dolerių (940 tūkst. eurų) perskaičiavimui reikės keturis kartus didesnės sumos.

Tiesa, J.Stein, internete paprašiusi rėmėjų, jau gavo 6,5 mln. JAV dolerių (6,1 mln. eurų) – daugiau, nei buvo surinkusi per savo pačios rinkimų kampaniją.

Žaliųjų partijos kandidatės įspėjimus palaiko ir grupė rinkimų saugumo ekspertų. Be to, kelios JAV žvalgybos agentūros patvirtino, kad programišiai iš Rusijos buvo įsibrovę į kai kurių valstijų rinkimų sistemas.

George'o Washingtono universiteto profesorė Poorvi Vora pripažino, kad Viskonsine programišiai galėjo į balsų nuskaitymo mašinų sistemas įdiegti programų, kurios pakeistų rinkimų rezultatus.

„Neįmanoma užtikrintai pasakyti, kad ilguose programų koduose nesislepia kokia nors kenkėjiška programinė įranga. Dėl to viską reikia skaičiuoti rankomis“, – teigė informatikos profesorė.

O dabar prie J.Stein prisidėjo ir demokratų štabas. H.Clinton parėmė raginimus Viskonsino valdžiai 3 mln. biuletenių perskaičiuoti ne elektroniniu būdu, o rankomis.

Tiesa, kritikai teigia, kad toks skaičiavimas užtruktų pernelyg ilgai ir nebūtų baigtas iki gruodžio 12 dienos, kai bus oficialiai patvirtinti rinkimų rezultatai.

Bet Viskonsino teismas antradienį atmetė J.Stein prašymą atlikti perskaičiavimą rankomis.

O Pensilvanijoje iškilo sunkumų sužinojus, kad perskaičiavimo J.Stein vardu kiekvienoje iš daugiau nei 9 tūkst. apygardų turėjo paprašyti bent trys rinkėjai. Be to, laikas pateikti šį prašymą daugelyje vietų jau praėjo.

Išrinktasis prezidentas D.Trumpas prašančius perskaičiavimo išvadino verksniais ir pralaimėtojais, o vėliau aiškino, jog H.Clinton daugiau žmonių balsų JAV gavo tik dėl to, kad dalis amerikiečių esą balsavo neteisėtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?