Darbų užguitiems katalonams neužtenka laiko pasilepinti

Dažnai sakoma, kad Europos pietuose gyvenimas lengvesnis, nes žmonės labiau atsipalaidavę. Tačiau dalis pietiečių tam nepritartų. Antai katalonai pyksta, kad dėl nevykusio darbo grafiko jie miega mažiau ir neturi laiko mėgautis gyvenimu.

Katalonai tikina, kad jų vaikai – labiausiai apkrauti Europoje, ir nori tai pakeisti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Katalonai tikina, kad jų vaikai – labiausiai apkrauti Europoje, ir nori tai pakeisti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 12, 2016, 9:33 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:01 PM

„Mes – vėliausiai Europoje vakarieniaujanti šalis“, – sakė Katalonijos parlamento narys Fabianas Mohedano, jau daugelį metų aktyviai kovojantis už tai, kad regiono darbo grafikas būtų sulygintas su europietiškuoju. Pradėti veiklą anksčiau, išbraukti dvi ar tris valandas trunkančią pietų pertrauką ir baigti darbą anksčiau – toks Katalonijos vyriausybės tikslas.

2018 m. katalonų laukia darbo grafiko revoliucija: diena prasidės ir baigsis anksčiau, tėvai galės daugiau laiko praleisti su savo vaikais ir visi bus laimingi, rašo „Lietuvos rytas“.

Mažyliai dirba ilgiausiai

Vaikai Ispanijoje užsiėmę po 12 valandų per dieną. Aštuonias valandas jie praleidžia mokykloje, vėliau dvi skiria popamokinei veiklai ir dar kelias namų darbams paruošti.

Namo mažyliai parsiranda apie 8 val. vakaro, vakarieniauja apie 9 val. ir eina miegoti kur kas vėliau, nei jiems derėtų.

Pagaliau Katalonijos vyriausybė susivokė, kad toks mažų ir didelių gyvenimo ritmas kenkia sveikatai.

2018 metais pagal naują įstatymą Katalonijoje viskas prasidės anksčiau.

„Lietuvos rytui“ apklausus vienos Katalonijos mokyklos šeimas tampa akivaizdu, jog tėvams nauja grafiko reforma patinka.

Jie mano, kad taip sutaupys ir praleis daugiau laiko su savo atžalomis.

„Kartais atrodo, jog tėvai dirba tam, kad galėtų sumokėti už vaikų pietus mokyklos valgykloje ir popamokinę veiklą.

Sutrumpėjus darbo dienai tėvai galėtų daugiau laiko praleisti su savo vaikais ir daugybės išlaidų nebereikėtų savaime“, – įsitikinusi Rosa Serra.

Katalonijos pradinukai – pradinė mokykla čia iki 6 klasės – mokykloje praleidžia 8 valandas, bet tik 5 ar 6 jų yra skirtos pamokoms. Likusios – pietų metas.

Dėl taip ilgai trunkančių pietų mokykloje vaikai praleidžia gausybę laiko, o tėvams tai kainuoja milžiniškus pinigus. Pietūs Katalonijos mokyklų valgyklose kainuoja mažiausiai 5,75 euro, todėl tris vaikus turinčiai šeimai per mėnesį sąskaita už pietus valgykloje siekia net 400 eurų.

„Mano mažyliai sugrįžta namo taip pavargę, kad neturi jėgų net žaisti.

Manau, jei jie mokykloje praleistų tik rytą, o pietautų namuose, jų nuotaika būtų kur kas geresnė.

Vaikai turi teisę turėti laisvą popietę. Be to, mūsų šeima sutaupytų daugybę pinigų, kuriuos dabar išleidžiame vaikų pietums“, – „Lietuvos rytui“ sakė trijų vaikų motina Angela Mancha.

„Mes esame bailiai ir konformistai, nedrįstame keisti to, kas mums nepatinka.

Nuo ko nors juk reikia pradėti. Visi tėvai trokšta būti su savo vaikais nuo 18 valandos. Tačiau dauguma mano, jog dabartinio darbo grafiko pakeisti neįmanoma, todėl bijo apie tai netgi pagalvoti. Mes patys to nežinodami nesiekiame pažangos“, – tvirtino pradinės mokyklos mokytoja ir penkiamečio Otgerio motina Teresa Utrero.

Moteris džiaugiasi, kad vyriausybė pagaliau atsibudo ir nutarė „eiti be užuolankų“.

„Tikiu, kad tai pagerins mūsų gyvenimo kokybę. Pradėjus nuo vienos srities, kitur tai turės domino efektą ir viskas pamažu stos į savo vietas.

Juk šis tvarkaraštis mums yra primestas nuo Francisco Franco diktatūros laikų, būtų pats laikas jį laikyti atgyvenusiu. Katalonijos respublikos metais mes gyvenome europietiškai“, – sakė T.Utrero.

Dienotvarkė keisis pamažu

Katalonijoje yra nemažai tėvų, kurie bijo, kad pamokų mokykloje ir jų darbo grafikas gali nesutapti.

Iki vėlumos dirbantys tėvai nerimauja, kas prižiūrės iš mokyklos grįžusias jų atžalas. Siūloma, kad mokyklos, kaip kitose Europos šalyse, organizuotų popamokinę veiklą tiems mokiniams, kurių tėvai po pietų dirba.

„Manau, kad mums tektų gerokai pasukti galvą, kas paims vaikus iš mokyklos, jeigu pamokos vyks tiktai iki 13–14 val. Dirbantiems ir čia senelių neturintiems tėvams būtų labai sunku išsisukti iš tokios situacijos.

Mano vaikų mokykloje pietų pertrauka trunka ilgai, tačiau jie valgo ekologišką maistą, po to žaidžia daug žaidimų. Namo sugrįžta visai nepavargę. Mums gerai taip, kaip yra“, – tikino Barselonoje gyvenanti lietuvė Nikoleta Bartkutė.

Tokių kaip Nikoleta Katalonijoje daug, todėl vyriausybė privalo pirmiausia pradėti nuo darbo vietų ir tik vėliau keisti pamokų grafiką mokyklose.

Katalonijos vyriausybė planuoja pokyčius įvesti pamažu. Viskas prasidės 2017-aisiais nuo administracijos darbuotojų, vėliau žingsnį turėtų žengti privačios kompanijos.

Prezidentūros patarėja Neus Munte mano, kad lengva nebus ir prisitaikyti reikės pamažu. Bet įspėja, kad „delsti nėra ko, nes mūsų sveikatai iškilęs pavojus“.

Pagal vyriausybės planą, iki 2018-ųjų viskas turi stoti į savo vietas ir katalonai pradės gyventi kitaip. Septintą valandą vakaro visi vaikai turėtų būti namuose, o vienuoliktą jau sapnuoti saldžius sapnus.

Vyriausybė žada padėti piliečiams priprasti prie naujo gyvenimo ritmo – žmonės bus asmeniškai konsultuojami šiuo klausimu, vyriausybė atliks apklausas ir informuos apie naujo darbo grafiko privalumus.

Atsiras daugiau laiko

Mano vienuolikametis sūnus Jonas nuo mažens svajojo kuo greičiau pabaigti pradinę mokyklą, kad galėtų pradėti „gyventi“.

Paradoksalu, bet septintokai į namus grįžta anksčiau negu mažyliai – pamokos jiems baigiasi 15 valandą.

„Mama, sukurkime platformą, kovojančią už buvimo mokykloje grafiko sutrumpinimą“, – jau seniai reaguoti į situaciją mane ragino Jonas.

Atrodo, Jono žodis pagaliau pasiekė Dievo ausį. Prieš trejus metus garsūs Katalonijos visuomenės veikėjai įkūrė darbo dienos grafiko pakeitimo reikalaujančią platformą.

„O jeigu mes staiga turėtume daugiau laiko? Prašome vyriausybės keisti darbo grafiką, nes norime turėti daugiau laisvės ir būti savo laiko šeimininkai.

Privalome suderinti mūsų įpročius su likusiu pasauliu, mūsų darbo ritmas turi būti tvarkingesnis. Taip mes laimėsime laiko, būsime sveikesni ir laimingesni“, – rašoma platformos pareiškime.

Būtent ši iniciatyva ir pastūmėjo Katalonijos vyriausybę griebti jautį už ragų. Jeigu planas pavyks, 2018-aisiais katalonai jau gyvens Europos ritmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?