Venesuelos valdžia šešėlį naikina radikaliais metodais

Venesuelos vyriausybė paskelbė karą organizuotam nusikalstamumui itin radikaliu būdu. Valdžia ne tik uždarė sieną su Kolumbija, bet ir išėmė iš apyvartos didžiausio nominalo šalies banknotą.

Venesuelos ir Kolumbijos pasienis buvo uždarytas, kad nusikaltėliai nespėtų iškeisti staiga iš apyvartos išimtų 100 bolivarų nominalo banknotų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Venesuelos ir Kolumbijos pasienis buvo uždarytas, kad nusikaltėliai nespėtų iškeisti staiga iš apyvartos išimtų 100 bolivarų nominalo banknotų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-12-14 10:10, atnaujinta 2018-02-09 22:43

Anot Venesuelos prezidento Nicolo Maduro, pasienyje įnirtingai besidarbuojanti mafija daro milžinišką žalą šalies ekonomikai.

Mat kontrabandininkai daugelį Venesuelos socialistinės vyriausybės subsidijuojamų prekių, pavyzdžiui, dyzeliną ir benziną, su didžiuliu antkainiu parduoda kitapus sienos – Kolumbijoje.

Todėl pirmadienį – vos diena po to, kai Venesuelos prezidentas paskelbė iš apyvartos išimsiantis 100 bolivarų (9,5 euro vertės) banknotą, 72 valandoms buvo uždarytas pasienis.

Mat praėjus tiek laiko, šiandien, šis Venesuelos aukščiausio nominalo banknotas nebegalios, ir mafiozai, tikimasi, nebespės panaudoti ar išsikeisti nelegaliai sukauptų turtų.

„Sunaikinkime mafiją, kol ji nesunaikino mūsų šalies ir ekonomikos, – N.Maduro pareiškė eteryje. – Šios priemonės buvo neišvengiamos ir būtinos. Mafija subliūkš.“

Venesuelos prezidentas N.Maduro tvirtino, kad nusikaltėlių gaujos turėjo sukaupusios daugiau nei 300 milijardų bolivarų (28,4 mlrd. eurų). O didžioji dalis šios sumos buvo laikoma būtent 100 bolivarų banknotais.

„Kolumbijos pasienio miestuose Kukutoje, Kartachenoje, Maikao ir Bukaramangoje yra ištisi sandėliai, pilni 100 bolivarų banknotų, – skelbė N.Maduro. – Įsakiau uždrausti visą judėjimą pasienyje žeme, vandeniu ir oru, kad tų banknotų nebūtų galima iškeisti ir nusikaltėliai su savo grobiu liktų užsienyje.“

Anot Venesuelos centrinio banko, apyvartoje iš viso yra daugiau nei 6 mlrd. 100 bolivarų banknotų. Jie sudaro beveik pusę visų šalyje naudojamų banknotų.

Šalies gyventojams buvo duota 10 dienų šiems banknotams išsikeisti į monetas ir naujus didesnio nominalo banknotus. Tiesa, visa tai bus galima padaryti tik Centriniame banke.

Dėl to netrūko prezidento kritikų, kurie įsitikinę: Venesueloje kils sąmyšis, nes vargu ar valdžia sugebės susitvarkyti su iššūkiu – taip greitai iškeisti visus banknotus.

„Štai kas būna, kai valdo nemokšos! – piktinosi opozicijos lyderis Henrique Caprilesas. – Kas galėjo sugalvoti šitaip pasielgti gruodžio mėnesį, kai turime tiek daug problemų?“

Paskutinį kartą Venesuela didžiąją dalį pasienio punktų su Kolumbija uždarė pernai rugpjūtį, o po metų siena buvo iš dalies atidaryta.

Tačiau pernai Kolumbijos vyriausybė skundėsi, kad apie tokį sprendimą jai nebuvo pranešta ir toli gražu dėl jo nebuvo tartasi. O sprendimas taip pat sukėlė daug sąmyšio pasienio miestuose gyvenusiems žmonėms.

Vis dėlto abi šalys galiausiai susitarė, kad kartu bendradarbiaus kovoje su nusikalstamumu ir kontrabanda 2,2 tūkst. kilometrų besitęsiančiame pasienio ruože.

Šalį krečia infliacija

Venesuelos prezidento N.Maduro sprendimas iš apyvartos išimti 100 bolivarų banknotą nėra susijęs vien tik su kova, nukreipta prieš nusikaltėlius. Šią šalį šiuo metu purto viena didžiausių infliacijos krizių visame pasaulyje.

Infliacija Venesueloje pasiekė 500 proc., gyventojams trūksta maisto ir vaistų, šalis balansuoja ant humanitarinės krizės ribos.

Dėl to rytoj Venesuelos vyriausybė pristatys šešis naujus didesnės vertės banknotus bei tris naujas monetas. Tačiau kritikai įsitikinę, kad toks sprendimas yra nepraktiškas ir neišspręs esminių problemų, kurios ir sukėlė šalyje finansinę krizę.

Nuogąstaujama, kad Venesueloje pasikartos tokie pat įvykiai kaip ir Indijoje, kai apyvartoje nelikus 500 ir 1 tūkst. rupijų banknotų kilo visuotinis sąmyšis, o bankus užplūdo milžiniškos žmonių eilės.

Venesuelos opozicija siekia iš prezidento posto pašalinti N.Maduro, mat jam nepavyksta susidoroti su šalį siaubiančia krize. Tačiau vyriausybė žadėjo, kad prezidentas ir toliau valdys iki 2019 metų, kai turi baigtis jo kadencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.