Lietuvis patyrė Donaldo Trumpo įnorius, bet pykčio nelaiko

Buvęs Vilniaus meras Vilius Navickas juokiasi, kad išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas jam skolingas butelį gero vyno. Lietuviui nepavyko apsigyventi magnato name, bet nuoskaudos jis nejaučia.

V.Navickas su žmona Jolanta buvo įsigiję butą Palm Biče iškilti turėjusiame „Trump Tower“.<br>Lrytas.lt fotomontažas
V.Navickas su žmona Jolanta buvo įsigiję butą Palm Biče iškilti turėjusiame „Trump Tower“.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2016, 3:56 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:03 PM

2007 metais V.Navickas susiruošė pirkti butą prabangiame 23 aukštų daugiabutyje „Trump Tower“, kuris turėjo iškilti pamėgtame amerikiečio Floridos mieste.

„Aš dvidešimt metų nieko nestačiau Palm Biče, nes negalėjau surasti tam tobulos vietos.

Dabar aš tokią vietą radau, todėl šis projektas bus itin sėkmingas“, – savo dangoraižio reklamos klipe žadėjo D.Trumpas.

Namui turėjo priklausyti keli baseinai, privatus paplūdimys, teniso aikštynai, jachtų prieplauka. Tačiau 45-ojo JAV prezidento pažadai apie sėkmę taip ir neišsipildė: kurorte daugiabutis neiškilo.

Dabar Vakarų Palm Bičo pakrantėje plyti tuščia pieva, kurioje statyti dangoraižį vėliau leidimus gavo ir kitos statybų bendrovės, o internete informacijos apie kadaise patraukliai reklamuotą projektą beveik nebėra.

Bet V.Navickas apie 70 metų D.Trumpą, kuris sausio 20 dieną duos JAV prezidento priesaiką, blogai neatsiliepia: „Tiesiog įdomu, kad teko turėti su juo reikalų.“

Dažnai lankėsi Floridoje

1,3 mln. dolerių kainuojantį trijų miegamųjų 220 kvadratinių metrų butą su vaizdu į jūrą V.Navickas nusprendė pirkti prieš pat krizę – 2007 metais.

Apie butą JAV šeima svarstė seniai, nes čia praleisdavo nemažai laiko – tiek dirbdama, tiek ilsėdamasi.

„Kadaise net buvo keleri tokie metai, kai mėnesį gyvendavome Lietuvoje, o mėnesį – Amerikoje. Važinėjome po automobilių aukcionus, keliavome, išmaišėme visą šalį.

Floridos valstijoje vilniečiai taip pat būdavo dažnai: „Majamis – nuostabus miestas. Čia kelerius metus po mėnesį gyvendavome išnuomotame name.

Visas šis regionas labai gyvas. Vyksta įdomiausi renginiai, atvyksta Bazelio meno mugės parodos, čia stebime teniso turnyrus, matėme, kaip kažkada žaidė Ričardas Berankis.“

Lietuvius sužavėjo ir patys amerikiečiai, kurie atiduoda daug jėgų darbui ir verslo reikalus tvarko labai mandagiai.

„Man labai patinka ši šalis. Jeigu čia iš tikrųjų ari – ir protiškai, ir fiziškai – atsiveria neribotos galimybės.

Žmonės čia šypsosi, nesutinka pirkėjų pagal apdarus ir elgiasi su jais gražiai“, – pabrėžė V.Navickas.

Sutartis padarė įspūdį

Butą įsigyti sugalvojusius lietuvius Palm Biče pasitiko būsimo dangoraižio vietoje įsikūręs biuras, kuriame buvo galima apžiūrėti kelis virtuvių ir vonios kambarių apdailos variantus.

„Pasirašėme milžinišką sutartį. Lietuvoje preliminari buto pirkimo sutartis telpa į kelis popieriaus lapus, o čia gavome geležinę dėžę su storomis knygomis, kuriose pateikti visi reikalingi dokumentai, atsakyta į visus klausimus, viskas labai oficialu ir detalu“, – prisiminė V.Navickas.

Tiesa, sutartyje buvo nurodoma, kad jeigu užsakovams nepavyks parduoti 75 proc. projekto butų, „Trump Tower“ nebus statomas.

Kai lietuviai apsisprendė dėl pirkinio, naujus savininkus turėjo apie 40 proc. būsimo dangoraižio butų. Bet sumokėję avansą vilniečiai taip ir nesulaukė atsakymo – per metus statybos neprasidėjo.

„Jie pakeitė sklypo paskirtį, nugriovė ten stovinčius mažus namelius, gavo leidimą statyti dangoraižį, bet niekas toliau nevyko.

Po metų pradėjome susirašinėti, bet girdėjome tik pažadus išsiaiškinti problemą“, – teigė verslininkas.

Ilgai laukė pinigų

Tiesa, butų pirkėjai atsiskaitė ne tiesiogiai su D.Trumpu ar statybų bendrove, bet su Čikagoje įsikūrusia draudimo bendrove.

Iš šios kompanijos dėmesio lietuviai iš pradžių nesulaukė.

„Kol nepradėjome griežtai rašyti ant advokatų kontoros blankų, jie nereagavo.

Jie neskubėjo atiduoti butų savininkų sumokėtų avansų, nes juos investavę galėjo uždirbti iš palūkanų. Bet kai susiradome advokatą, reikalai pajudėjo“, – tikino V.Navickas.

Galiausiai 2009-aisiais, praėjus dvejiems metams nuo pasirašytos buto pirkimo sutarties, į Lietuvą atkeliavo laiškas su banko čekiu.

„Jį tereikėjo išsigryninti banke. Tiesa, galima sakyti, kad visų išleistų pinigų vis tiek neatgavome. Per dvejus metus pasikeitė dolerio kursas, todėl praradome kelis tūkstančius litų.

Kainavo ir čekio išgryninimas, ir advokato paslaugos“, – vardijo V.Navickas.

Šiuo metu Palm Biče stovi kitas D.Trumpo projektas „Trump Plaza“, o taip ir neiškilusio „Trump Tower“ vietoje vis dar želia žolė.

Lyderiui linki sėkmės

Nors V.Navickui neteko įsigyti buto Palm Biče, jis su pagieža į išrinktąjį JAV prezidentą nežiūri. Priešingai – verslininkas tikisi, kad D.Trumpo valdymas bus naudingas šaliai.

„Galiu tiktai palinkėti jam sėkmės. Manau, kad jau dabar matyti, kad viskas bus ne taip blogai, kaip jis kalbėjo prieš rinkimus, jį dabar apriboja sistema“, – tikino V.Navickas.

Anot jo, D.Trumpas galėtų būti geras JAV prezidentas, nes sugebėtų geriau susitarti su Rusija, nebijotų parodyti galios ir išspręstų problemas: „Žmonės jį išsirinko. Jeigu juo pasitiki, vadinasi, turi vilčių dėl ateities. Dabar svarbu, kad jis tas viltis pateisintų.“

Paklaustas, ar jo neatgrasė sudėtingas procesas, verslininkas numojo į tai ranka.

„Viskas vyko tikrai civilizuotai, o dabar tiktai kelia šypseną. Juk Lietuvoje tuo metu buvo tokia pat krizė, bet JAV bendrauta tikrai gražiai, – aiškino buvęs meras. – Tik juokauju, kad dabar JAV prezidentas bus man skolingas savo oficialią nuotrauką su parašu ar bent jau gero vyno butelį.“

Magnato projektai ne visada pavyksta

D.Trumpo vardas puikuojasi ant daugybės dangoraižių, tačiau toli gražu ne visi jo projektai buvo sėkmingi. Dangoraižiai „Trump Tower“ stovi Niujorke, Filipinuose, Stambule ir kituose miestuose. D.Trumpo verslo imperija valdo viešbučius, kazino ir kitus projektus JAV ir užsienyje.

Kai kuriais atvejais D.Trumpo vardu pavadinti pastatai neturėjo nieko bendra su pačiu verslo magnatu. Antai prieš dešimtmetį Tampoje, Floridos valstijoje, statytas 52 aukštų namas nebuvo nei sugalvotas, nei patvirtintas D.Trumpo – daugiabučio statytojai tiesiog už 2 mln. JAV dolerių (1,5 mln. eurų 2006 metų kursu) nusipirko teisę naudoti jo vardą. Kai po poros metų projektas žlugo, pirkėjai padavė D.Trumpą į teismą už apgaulingą reklamą, bet vietoj šimtų tūkstančių prarastų dolerių gavo vos keliolika tūkstančių.

Tokios bylos milijardieriui niekada nebuvo naujiena. D.Trumpas dažnai savo vardą suteikdavo įvairių bendrovių plėtojamiems projektams. Panašią bylą nekilnojamojo verslo magnatui teko užglaistyti ir dėl Meksikoje, Kalifornijoje ir Fort Loderdeilyje žlugusių projektų, dėl kurių investuotojai prarado milijonus dolerių.

Dar vienas „Trump Tower“ iškilo ir Azerbaidžano sostinėje Baku, tačiau jo statybos sustojo. Kaip ir kitais atvejais, į pačias statybas D.Trumpas neinvestavo, tačiau pardavęs teisę naudoti savo vardą užsidirbo beveik 3 mln. JAV dolerių (2,8 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.