Mirties baimė neužgožė fotografo užfiksuotų istorinių kadrų

Į parodą Ankaroje atvykęs fotografas Burhanas Ozbilici nenumanė, kaip tąvakar viskas pasisuks. Jo akyse buvo nužudytas Rusijos ambasadorius Turkijoje, o baimę įveikęs fotografas suspėjo šį įvykį įamžinti.

Fotografas užfiksavo paskutines A.Karlovo gyvenimo sekundes ir sąmyšį galerijoje.<br>AP nuotr.
Fotografas užfiksavo paskutines A.Karlovo gyvenimo sekundes ir sąmyšį galerijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 23, 2016, 4:27 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:02 PM

Iš pat pradžių naujienų agentūros AP fotografui B.Ozbilici pasirodė, kad nuotraukų parodos „Nuo Kaliningrado iki Kamčiatkos, keliautojų akimis“ atidarymas turėjo būti įprastas renginys. Tačiau viskas pasikeitė žaibiškai.

„Kai tamsiu kostiumu vilkintis vyras išsitraukė ginklą, apstulbau ir pamaniau, kad tai teatrališko pasirodymo pradžia, – pasakojo B.Ozbilici. – Deja, tai buvo šaltakraujiškai apskaičiuota žmogžudystė, įvykdyta tiesiai prieš mane ir kitus žmones, kurie išsigandę bėgo slėptis, kai pasigirdo šūviai.“

62 metų Andrejus Karlovas pirmadienį vakare buvo nužudytas 22-ejų turkų policininko Mevlüto Merto Altintaso, kai sakė kalbą per parodos atidarymą.

A.Karlovo mirtis sudrebino visą pasaulį. Jis buvo diplomatas veteranas: prie Rusijos diplomatinio korpuso prisidėjo 1976 metais, o 2013 metais buvo paskirtas ambasadoriumi Turkijoje. 2001–2006 metais jis dirbo ambasadoriumi Šiaurės Korėjoje.

Iš viso į ambasadorių buvo šauta aštuonis kartus. Jo gyvybę bandė išgelbėti medikai, tačiau jiems nepavyko to padaryti. Be ambasadoriaus, per išpuolį buvo sužeisti dar trys žmonės.

Atliko savo pareigą

Renginyje fotografas B.Ozbilici atsidūrė visai netikėtai: jis nutarė į ją užsukti, nes parodų salė buvo pakeliui į namus iš jo biuro Ankaroje. Jam atvykus parodos atidarymo kalbos jau buvo prasidėjusios.

„Rusijos ambasadoriui A.Karlovui pradėjus sakyti kalbą, prisiartinau prie jo, kad nufotografuočiau, nes pamaniau, kad nuotraukos bus naudingos straipsniams apie Turkijos ir Rusijos santykius.

Jis kalbėjo ramiai ir – kiek supratau – švelniai apie savo gimtinę, kartkartėmis sustodamas, kad leistų vertėjui jo žodžius išversti į turkų kalbą. Pamenu, pamaniau, kad ambasadorius atrodė labai ramus ir nuolankus“, – pirmadienio įvykius prisiminė B.Ozbilici.

Tačiau ramybę sudrumstė staigūs šūviai ir po jų kilusi parodos lankytojų panika.

„Ramioje parodoje nuskambėjo garsūs šūviai. Kilo sąmyšis. Žmonės rėkavo, slėpėsi už stulpų, po stalais arba tiesiog gulėsi ant grindų. Aš buvau išsigandęs ir sutrikęs, bet pasislėpiau už sienos ir dariau savo darbą – fotografavau.

Ambasadoriaus kūnas gulėjo ant grindų – vos keli metrai nuo manęs. Nemačiau jokio kraujo aplinkui jį. Manau, jam buvo šauta į nugarą“, – sakė fotografas B.Ozbilici.

Kerštas už Alepą?

Fotografas atskleidė, jog jam prireikė kelių akimirkų suvokti, kad jo akyse nužudytas žmogus.

B.Ozbilici sparčiai traukėsi į kairę salės pusę, kol smogikas – 22 metų turkų riaušių policininkas M.M.Altintasas – pistoletu švaistėsi dešinėje pusėje, priešais baimės sukaustytus žmones.

„Iš pradžių negalėjau suvokti, kas galėjo paskatinti smogiką taip pasielgti. Pamaniau, kad galbūt tai buvo kovotojas iš Čečėnijos. Bet žmonės vėliau sakė, kad jis šūkavo apie Alepo miestą Sirijoje.

Jis turbūt širdo dėl Rusijos antskrydžių Alepe, kurių tikslas buvo išvyti prieš vyriausybės režimą kovojančius sukilėlius.

Per susirėmimus žuvo daugybė civilių“, – tvirtino B.Ozbilici.

Iš tiesų M.M.Altintasas šūkavo ne tik apie Alepą, bet ir visą Siriją ir Dievą. Liudininkai teigė, kad jis šaukė „Allahu akbar“ („Dievas yra didis“), „Nepamirškite Alepo, nepamirškite Sirijos“ ir „Mes mirštame Alepe, o jūs mirsite čia“.

Nugalėjo mirties baimę

Fotografas B.Ozbilici pasakojo, kad sušaudęs ambasadorių žudikas vaikštinėjo aplinkui jo kūną ir daužė ant sienos kabančias nuotraukas. Tačiau netgi tada, kai ką tik šaltakraujiškai besielgęs policininkas pradėjo siautėti, fotografas B.Ozbilici jautė pareigą atlikti savo darbą.

„Žinoma, aš bijojau ir žinojau, kad iškils pavojus, jeigu smogikas atsisuks į mane, – aiškino B.Ozbilici. – Tačiau šiek tiek paėjau į priekį ir nufotografavau jį, kol jis toliau gąsdino iš siaubo sustingusią publiką.“

Pasak fotografo, įveikti savisaugos instinktą jam padėjo mintys apie savo profesiją: „Aš esu čia. Net jei mane sužeis ar nužudys, aš esu žurnalistas. Privalau atlikti savo darbą. Galėčiau pabėgti nepadaręs nė vienos nuotraukos, tačiau vėliau neturėčiau ką atsakyti žmonėms, kai jie paklaus manęs, kodėl nieko nefotografavau.“

Suvaldyti baimę jam padėjo ir mintys apie visus savo draugus ir kolegas, kurie žuvo darydami nuotraukas konfliktų zonose.

Įsiaudrinęs žudikas rėkavo, kad prie jo niekas nesiartintų, o parodos apsaugininkai nurodė visiems evakuotis. Netrukus į išpuolio vietą atskubėjo greitoji medicinos pagalba ir Turkijos specialiosios pajėgos. Per susišaudymą žudikas buvo nukautas.

Tačiau kai B.Ozbilici grįžo į biurą redaguoti savo nuotraukų, jo laukė dar viena staigmena.

„Apstulbau pamatęs, kad smogikas visą laiką stovėjo už ambasadoriaus, kol jis šnekėjo, – atskleidė B.Ozbilici. – Jis stovėjo jam už nugaros tarsi draugas arba sargybinis.“

Į vidų pateko be kliūčių

Dvejus su puse metų riaušių policininku dirbęs M.M.Altintasas praėjusią savaitę saugojo Rusijos ambasadą, kai prie jos vyko demonstracijos dėl padėties Alepe. O parodoje apsauga dėl ambasadoriaus nebuvo sustiprinta.

Pasak liudininkų, į parodą atėjus M.M.Altintasui suveikė metalo detektorius, nes jis turėjo pistoletą. Bet jam į patalpą buvo leista įeiti, nes jis parodė policininko pažymėjimą.

Tiesa, vaikinas buvo ne tarnybos metu, tyčia buvo pasiėmęs pirmadienį laisvą ir užsisakė viešbučio kambarį netoli parodų salės.

Turkijos policija po incidento sulaikė septynis įtariamuosius, įskaitant M.M.Altintaso tėvą, motiną, seserį, dar tris žudiko giminaičius ir kambario draugą.

Smogiko tikslai iki šiol neaiškūs. Vis dėlto Turkijos žvalgybos tarnybos įsitikinusios, kad ambasadoriaus nužudymas susijęs su garsaus JAV gyvenančio pamokslininko Fethullah Güleno, Ankaros kaltinamo dėl nepavykusio liepos pučo, šalininkais.

Tokius spėliojimus Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Cavusoglu jau perdavė Vašingtonui, nors kol kas įrodymų nėra, o F.Gülenas kaltinimus neigia ir įvardija kaip bandymus rasti atpirkimo ožį. (AP, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.